Reklama

Reklama

Jesus Camp

(festivalový název)
  • USA Jesus Camp
Trailer

Obsahy(1)

V Americe existuje stále sílící evangelická komunita, jejímž hlavním cílem není ani tak přivést Boha na zem, ale spíše vrátit celou zemi Bohu. Věří, že je třeba, aby konzervativní křesťané převzali vládu a podřídili ji vlastním pravidlům. Kromě politického programu se tato organizace zaměřuje i na výchovu dětí a nových členů. Nejenže jsou vlastní potomci často vyučováni doma, ale navštěvují i skupiny a tábory, kde je jim vštěpován jediný správný názor na svět. Není možné zůstat chladným pozorovatelem této mozaiky neotřesitelných pravd, vyprázdněných hesel a emocionálně vypjatých projevů. Před divákem se rozvíjí pásmo zachycující víru a její projevy, které bývají tradičně spojovány s pozitivními hodnotami. Zde však přerůstají ve fanatismus. Film ukazuje, jak je dětem odebírána svoboda volby, jak jsou násilně izolovány uprostřed jednoznačných tvrzení, pravidel a názorů, o nichž se nediskutuje. Tvůrci se do tématu pustili s neobyčejnou statečností a pevně se začlenili do uzavřené komunity, aby naplno odhalili neznámou a temnou stranu náboženské organizace. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (153)

Tommy987 

všechny recenze uživatele

Odteraz ak sa ma niekto spýta, kto je najväčší filmový zloduch, moja odpoveď nebude znieť Hannibal Lecter, John Doe, Darth Vader ani nikto podobný, bude to ctená Becky Fisher, hlavná "hrdinka" tohto dokumentu. O to horšie a desivejšie je, že je to skutočný človek, ktorý vo filme nehrá nejakú postavu, len je taká, aká je. A nie je len zaslepenou "kresťankou", ktorá akosi mimochodom používa na vznešené ciele nevhodné prostriedky, je to totálna fanatička, ktorá aktívne a intenzívne vymýva mozgy každé leto (a pravdepodobne aj počas zbytku roka) mnohým nevinným deťom, ruinuje ich psychický svet a dosť pravdepodobne im doslova ničí budúcnosť. (Trochu som sa nechal uniesť, ale takýchto ľudí by som najradšej vystrieľal.) Samotný dokument je viac než pôsobivý a veľmi vhodný na "otvorenie očí", že čo za zverstvá sa ešte dnes páchajú na tomto svete... a to všetko "v mene boha". ()

Mefistofelle 

všechny recenze uživatele

Jako zapřísáhlému anti-křesťanovi mi tenhle dokument hnul žlučí. Možná je to ode mě trochu masochismus, že se na podobné věci dívám, ale nešlo odolat a zdravě se nasrat občas není také od věci. Co konkrétně mě pohoršilo asi nejvíc však nejspíš nemá smysl komentovat, protože co komentář, to hejt ne nepodobný tomu, co bych napsala já sama. Co mi však výjimečně vyhovovalo, byla forma. Obyčejně u dokumentů podobného rázu kafrám, že mi tam chybí názor odborníků, v tomto případě by se nejspíš jednalo o nějakého religionistu. Avšak tento dokument je tak výmluvný sám o sobě ve své čisté formě, že to nebylo potřeba, na rozdíl od podobného počinu z českých luhů a hájů (Ježíš je normální). Jasně, není to žádý světový dokument, jeho přínos je hlavně v šokování diváka znepokojivými obrazy totálního brainwashingu, a proto nedám vyšší hodnocení. Ale pro někoho koho zajímá náboženský fanatismus, je to skoro povinnost. ()

Reklama

heyda 

všechny recenze uživatele

Zvrácenost, zvrácenost a zvrácenost. Hitler jugend akorát v evangelickém provedení. Být věřícím, tak se po zhlédnutí tohoto dokumentu radši zabiju. Jelikož jsem nevěřící a to ode dneška VELICE HRDÝ, tak mám chuť na úplně obrácený postup a to pozabíjet všechny ty diktátorky i s rodiči těch děcek. Věřte mi, že zkousnu ledacos, ale tohle šlo hodně za hranice všeho únosného. ´´Musíme postavit Boží armádu, abychom mohli vést válku proti sílící Islámské armádě.´´ Začínám se fakt docela obávat, co z toho nakonec vyleze. Aby nakonec neměl Bill Maher pravdu. Určitě se vyplatí pustit si film Proboha (Religulous) na porovnání. Mimochodem jen tak mě napadá mimo řeč - Proč děkovat Bohu za jídlo? To je přece absurdní, místo abychom pochválili a poděkovali pracovitým zemědělcům a šikovným pekařům, tak děkujeme někomu, kdo neexistuje. I kdybych náhodou věřil, že někde nahoře nějakej Bůh existuje, tak nemůžu přece být tak dementní, abych tvrdil, že Bůh stvořil sazenice, sám je zasel, chodil zalévat, hnojit a pak ještě sám sklízel úrodu. Myslím, že každá modlitba před jídlem znevažuje a uráží pracovité lidi. Ale tenhle film je zvrácený tak trochu v něčem jiném, však se sami podívejte. ()

nevermore 

všechny recenze uživatele

Obyčejná sonda do neobyčejného dění. Fanatismus je v každém náboženství. A v USA je ta propletenost náboženství s politikou i přes jeden z nejdůležitějších článků ústavy (který to má vylučovat), velká. Dokument "Ježíš je Normální " - něco podobného, však v našem prostředí působí ještě groteskněji... ()

LEGACY 

všechny recenze uživatele

To, že nám náboženství může vyleptat hlavu je mi už léta jasné, to, že velká míra radikálů je v USA také, ovšem prostředky, kterými vzniká v jejich podání nábožensky čistý jedinec mně byly neznámy. Tohle je nestoudnost nejvyššího kalibru, zavrženihodný políček jakémukoliv rozumu, kdy je mi z celého srdce líto těch dětí, které si nemohli vybrat svoji cestu, ale byly vtrženi do jednoho jediného správného celku. Byl jsem dlouho odpůrce náboženství, a často jsem si mýlil, náboženství může sloužit dobru a nechci jej zatracovat, každopádně sekty operující na podobném principu vymývají mozky a vytváří něco, co nemá nic společného ani s vírou, ba ani s našim světem. ()

Galerie (5)

Související novinky

OSCARS - výsledky

OSCARS - výsledky

26.02.2007

Rozdáno. Až na pár výjimek (jako například kategorii Nejlepší zahraniční film) se moc překvapení v letošních Oscarech neudálo. Nejvíce Oscarů, konkrétně v těch nejsilnějších filmařských kategoriích -… (více)

Oscary již po devětasedmdesáté

Oscary již po devětasedmdesáté

24.01.2007

Rok se s rokem sešel a opět se budou vyhlašovat prestižní každoroční akademická ocenění - Oscary. Nejvíce nominací mají: Babel (7), Dreamgirls (8), El Laberinto del Fauno (6), Královna (6), Krvavý… (více)

Reklama

Reklama