Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Co kdyby někdo, koho dobře znáte a milujete, jednoduše zmizel? Hollywoodské superhvězdy Reese Witherspoonová, Jake Gyllenhaal, Peter Sarsgaard, Alan Arkin a Meryl Streepová se již brzy dozvědí odpověď v napínavém thrilleru jihoafrického režiséra Gavina Hooda, zaměřeném na ožehavou tématiku tzv. „mimořádného vydávání podezřelých“ - jedné z kontroverzních součástí americké strategie v boji s potíráním terorismu. Reese Witherspoonová v něm hraje Isabellu, těhotnou manželku inženýra, původem z Egypta, který se během letu z Kapského města do Washingtonu „propadne do země“. A jak se posléze ukáže z dějové linie, v níž hraje prim Jake Gyllenhaal coby analytik CIA Douglas Freeman, nestalo se tak náhodou. Anwar El-Ibrahimi (Omar Metwally), přestože má již dávno americký pas i občanství, byl totiž právě na příkaz CIA jako podezřelý ze spiklenecké činnosti eskortován zpět na černý kontinent. A při pohledu na jeho brutální mučení a vyslýchání jihoafrickou tajnou službou Freeman poprvé začíná pochybovat... (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (267)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Keď človek počuje arabský jazyk, hneď sa cíti bezpečnejšie. Hlavne Alah akbar je božská hymna do uší, môj obľúbený song na Spotify. Toto mierumilovné posolstvo, ktoré šíria bratia z krajín, kde je povolené súložiť s ovcami a kameňovať ženu, pretože jej vykuklo oko spod kapucne, by sme si mali vziať za vzor. Ale ak si chcete pozrieť niečo s terorizmom a Američanmi, určite radšej seriál Homeland. V tomto filmíku totiž len pospájali super herecké tváre, primiešali pár pričmudencov a ideme na to. Namiesto akčnej drámy to je skôr politický pokec a to nemá nikto rád. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Odvlečen je spíše civilně zpracovaný snímek bez nějakých okázalých velkolepostí, ať už, co se týče zpracování, či obsazení. Ač právě hereckému obsazení dominují "hvězdná" jména, jako Jake Gyllenhaal, Meryl Streep, Peter Sarsgaard či J.K. Simmons, přišlo mi, že jejich party zastávaly poměrně málo prostoru. Myslím, že v tomto případě dostal "neamerický" casting mnohem více prostoru, než právě ony zmiňované Hollywoodské stálice. A myslím, že je to tak správně. Herecky se totiž všichni činili nadmíru dobře. Fanynky Jakea si téměř v úvodu filmu mohou užít pohledy na jeho svalnaté tělo a vášnivé scény s jakousi holkou:) Jinak bych ale řekla, že "Jacky boy" je v tomto filmu, co se hereckého výkonu týče, spíše pasivní pozorovatel, než aby se nějak aktivně činil. Možná to bylo jeho postavou, ale přišel mi poněkud netečný:) ()

Reklama

O.Peta 

všechny recenze uživatele

Jestli se Američani chovají ke každému podezřelému tak, jako je to nejen v tomhle filmu ukázaný, tak to potěš. Já tomu i docela věřím, myslí si, že jim patří svět. Ale k filmu… Vlastně ani moc nemám, co bych vytknul, jde o fakt povedený thriller. Z počátku jsem moc nerozuměl roli Gyllenhaala, protože, ten mi přišlo, že tam hodinu a půl jen přičmrdoval, jen tak si tam stál, poslouchal, občas něco prohodil, aby se neřeklo, nechal, ať si s chudákem dělají, co chtějí. Jenže konec se rozjel naplno a časové prolínání příběhů jsem nečekal, to se hodně povedlo. 80% ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Ukážka amerického nacionalizmu a ich pýchy... Politický thriller, ktorý upozorňuje na veľmi citlivé téma. Gavin Hood asi nebude obľúbenec politických kruhov spojených štátov. Zvrátenosť a moc proste nepatrí do rúk každého a je až nechutné čo dokáže urobiť človek kvôli svojim vlastným záujmom. (vlastne kvôli vyšším záujmom) Rendition je iba jeden pohľad na danú situáciu, avšak slušne podaný na čele s hviezdnym hereckým obsadením, skvelou atmosférou a snaživou réžiou. Meryl Streep dokazuje, že "svine" jej idu najlepšie. Jake Gyllenhaal je "slušnák" ako vždy. Milo ma prekvapili zahraničný herci nie USA pôvodu, ktorý tuna niesu uvedený... Mrzí ma len, že Reese Witherspoon dostala málo priestoru - jej prítomnosť ma potešila, avšak nestačila... Tento film rozhodne stojí za vzhliadnutie, viac než milé prekvapenie... 8/10 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Američania si radi strieľajú do vlastných radov, majú tak potom pocit akéhosi sebauvedomenia. Ja im to schvaľujem, ale forma Uneseného je natoľko schématická, že sa mi zdal tento film o terorizme skôr zbytočný. Absolútne statická kamera, žiaden autorský vklad, málo priestoru pre hlavnú Gyllenhaalovu postavu, no a hlavne logické nedostatky, keď som nechápal, prečo Američania aj Egypťania strácajú čas mučením väzňa, keď im začína byť jasné, že sa jedná o omyl. To mohli pokračovať vo vyšetrovaní inde a úspešnejšie. O čo im potom vlastne ide? Hood sa snaží byť politicky korektný, obidve strany sú v tom rovnako namočené, svedomie sa ozve iba vo Freemanovi. Trochu mi to pripomenulo Body of Lies, lenže to je svižne natočený triler veľkej režisérskej osobnosti. Záverečná pointa-slučka je síce trochu lacná, ale našťastie funguje. Čistý priemer. ()

Galerie (136)

Zajímavosti (6)

  • Celosvětová premiéra proběhla 7. září 2007 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (BMW12)
  • Scénář k filmu se dostal na černou listinu scénářů pro rok 2006; tato listina zahrnuje „nejoblíbenější“ nevybrané scénáře daného roku. (jezurka42)

Související novinky

Místo Avataru Noc v muzeu 2

Místo Avataru Noc v muzeu 2

20.12.2007

Pravá blondýnka Reese Witherspoon se po těžkotonážním dramatu Odvlečen vrací k lehčím žánrům. Režisér Seth Gordon už brzy odstartuje natáčení komedie Four Christmases, námětem vzdáleně připomínajícím… (více)

Reklama

Reklama