Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Drama nelítostného střetnutí nováčků, neboli „zobanů" s „mazáky" se odehrává v československé armádě v sedmdesátých letech. Přesto nelze říci, že konflikty, které zde můžeme sledovat, patří minulosti. Nejsou dokonce ani výhradně a jedině doménou armády. K eskalaci těchto problémů může dojít všude tam, kde se zmocní vedení nekontrolovaná a nemravná moc, mající dost nástrojů k prosazení své vůle. Armáda se může přirozeně stát relativně vděčným prostředím pro vybujení šikany, protože je postavená z dobrých důvodů na strohém principu podřízenosti a nadřízenosti. Ale vždy jde o problém širší a obecnější, který se bohužel projevuje v různých sociálních zařízeních i v dnešní společnosti.
Knihovník Cejnar je pro vojenskou kariéru fyzickými i psychickými vlastnostmi ten nejméně vhodný. Usiluje jen o to, aby povinné období služby prožil bez pošlapávání lidské důstojnosti. Má ale smůlu. Zrovna v jeho útvaru je skupinka mazáků, kteří mají o náplni povinné vojenské služby jiné představy. Jejich násilnické sklony rostou úměrně s inteligentním odporem zobanů, které inspiruje ten zcela nehrdinský, ale zarputile zásadový Cejnar.
Scénář napsal Zdeněk Krhounek, který vzhledem ke svému dlouholetému působení v armádě velmi dobře znal i nešvary spojené s šikanou. Za režii Zobanů získal režisér Jiří Vanýsek cenu Pierot 94. (Česká televize)

(více)

Recenze (95)

horovska 

všechny recenze uživatele

Film o šikaně, o nemožnosti jí vzdorovat, o beznadějném postavení podřízených vojáků. O zlu. Bohužel ta bezvýchodnost mi připadala trochu přehnaná a nadszená. Možná proto, že jsem na vojně nebyla. Možná by se něco takového mohlo takto přihodit, nevím... Film měl dobrý tah, jen trochu chudé herecké obsazení. Málo peněz z TV produkce? Přes to všechno - všechna čest - vznikl velmi slušný film. ()

javlapippi 

všechny recenze uživatele

"Nem tudom, súdruh podporučík." Ďalší z filmov, pri ktorého sledovaní som bol rád za modrú knižku. Hlavný hrdina, rachitický intelektuál po príchode na útvar čoskoro zistí, nie všetko sa dá vydiskutovať. Ponižovanie a násilie sa stupňuje, mazákom bez väčších problémov prechádza ťažké ublíženie na zdraví aj vražda. Intenzita šikany, aj keď asi založená na reálnych zážitkoch, je tu vyhrotená do extrému, asi ako historky po pár generáciách ústneho tradovania. Keďže nečakám od filmu, že bude stopercentne zodpovedať realite, tak ma to nepohoršilo. Trošku mi vadili niektoré diery v scenári, nelogičnosti a poslabšie herecké výkony, ale ako filmový zážitok to bolo výživné. ()

Reklama

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Neotřelej kousek o šikaně a dalším všemožném týrání na vojně za socialismu. Obsah je jednoduchej (šikana, buzerace, šikana, pokus o vzpouru, další šikana, vražda atd.), ale nenudí. Moc se bohužel nepovedl casting, kterej nejspíš probíhal etapově - kvalitní výběr mazáků a pak troubové v rolích bažantů (z nichž jedna je žel bohu role hlavní), úroveň má snad jen Aladar, a to hlavně proto, že ve filmu většinou jen štěká. V porovnání s nesmyslama typu Copak je to za vojáka je to rozhodně povedenej film. V porovnání s výbornou Tichou bolestí tomu ale hodně chybí. ()

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Tenhle kousek je takové zrcadlo pro nás mladé jak to asi vypadalo na vojně i když trošku přibarvené ale z doslechu vím že dost podobná šikana se fakt děla.Moc moc sem držel palce vojínu Adamovi aby rozbil držku všem mazákům a hlavně Etzlerovi který mimochodem zahrál v životní formě.Škoda že se vojín Banýr vic nezapojil do boje proti mazákům,když na to měl takový fyzický předpoklady a chudák nakonec dopadl nejhůř když se ho jako největší hrozby mazáci zbavili.Vojín Adam nakonec končí popořádné nakládačce ve špitálu a dale se ve filmu skoro neukáže!Film končí když knihovník Cejnar a cikán Aladar se dají na útěk.Aladar je na útěku Etzlerem zastřelen a Cejnar si ho ale pěkně podá a stihne si na něm vybít zlost než je v pohraničním pásmu stihnou zadržet pohraničáři.Supr kousek který ani vteřinu nenudí!!!!! ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Tenhle snímek mě svou intenzitou zcela dostal a nemalou měrou se na tom podílel i Miroslav Etzler, který v roli mazáka hraje a šikanuje s mrazivou přesvědčivostí, ale pozadu nezůstává ani zbytek hereckého ansámblu. Mírná přehnanost filmu není vůbec na škodu, protože divák si uvědomí děsivý rozměr tohohle televizního filmu až po jeho zhlédnutí, spojený s varováním, že šikanování s hroznými následky nemusí probíhat jen na vojně. Tohle je zajímavý počin, který nemá chybu. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (7)

  • Tento film se natáčel ve velké míře v prostorách roty Devět Mlýnů a taktéž při nácviku střílení je zřetelně poznat Mašovická střelnice ještě s věží a "špakem". Ve scéně, kdy vojín Cejnar (Michal Bumbálek) utíká, utíká z Mašovické střelnice, sebíhá kopec po tzv. Železných schodech a doběhne k lávce přes řeku Dyji. Když ho na konci spolu s četařem Konečným (Miroslav Etzler) odvádí PSáci, je vidět široký pás, kudy kdysi vedla signální stěna. Film začíná záběrem na křižovatku po které přichází hlavní postava filmu. Křižovatka se nachází na začátku obce Hnanice, asi 10 km od Znojma, na hranicích s Rakouskem. (ČSFD)
  • Film je natočený na základe skutočného prípadu vojenskej šikany z roku 1970. Josef Konečný, ktorého tu stvárnil Miroslav Etzler, bol za dvojnásobnú vraždu a šikanu najskôr odsúdený na trest smrti, ale vzhľadom k dosiaľ vykonanej službe bol nakoniec rozsudok zmenený na doživotie. (Jello Biafra)
  • Když četař Konečný (Miroslav Etzler) zakřičí: "Stůj, nebo střelím!" a poté začne na prchající dvojici střílet, je vidět, že má na ústí hlavně nasazený cvičný nástavec, což znamená, že v tu chvíli střílel slepými náboji. (JardaaT)

Reklama

Reklama