Reklama

Reklama

Obsahy(1)

New York City. Prosinec 1980. Mark Chapman přijíždí do New Yorku s úmyslem zabít Johna Lennona. Depresivní a neklidná duše je rozpolcena mezi respektem k osobě Johna Lennona a touhou ho zabít, aby se stal slavným. Příběh líčí Chapmanovo duševní zhroucení, ve kterém hrála roli jeho posedlost knihou J.D.Salingera Kdo chytá v žitě. Jeho démoni však zvítězí a přimějí ho zastřelit Lennona na schodech před vchodem do budovy, kde Lennon bydlel.

Kniha Kdo chytá v žitě, kterou měl u sebe Lennonův vrah byla také nalezena u Johna Hinckleyho, který spáchal 30.3.1981 atentát na Ronalda Reagana. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (86)

larelay 

všechny recenze uživatele

Tri hviezdy, aj to len za Jareda. Uf, skoro som to nedopozerala, nie preto, ze by ma nezaujal namet, ale ta rozvlacnost, sialenost, nezmyselnost a atmosfera, no rozhodne mi to dalo zabrat. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Neberu tvůrcům to, že příběh je zcela autentický, neberu Letovi ochotu se nechat namaskovat zrovna takhle a neberu světu přesvědčení, jak moc důležitý Lennon pro kulturu byl. Ale proč jsem se na tuhle tragickou událost musel dívat tak nudným pohledem, tomu vážně nerozumím. Je to jenom o prázdném monologu, o dilematu se zbraní a o rozebírání zbožňované knihy. Takový Atentát v Ambassadoru fungoval po celou dobu a závěrečná nevyhnutelná událost ve mně všechny pocity ještě umocnila. U Lennona jsem po deseti minutách pochopil, že to, co Chapman na konci udělá, bude jediný moment, který může film ještě zachránit. Bohužel i tato osudová chvíle je podaná tak stupidně a nedbale, že se umocní možná tak ten pocit zbytečnosti. P.S.: A Leto nezáří v žádném případě. Prostě jenom není poznat. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Pro fanoušky Johnna Lennona film, který neodhalý nic nového, ale pouze rekonstrujuje poslední tři dny Marka Chapmana a poukazuje na jeho fanatismus k Johnnovi, ale zároveň i nenávist k němu. V podstatě se dá říct, že se jedná o oneman show Jerada Leta, který musel pro roli přibrat nemálo kilogramů. Vedlejších postav ve filmu moc není, kromě vrátného, fotografa a Johnovi fanynky, kterou ztvárnila Lindsay Lohan..... ()

Morien odpad!

všechny recenze uživatele

Čím víc filmů na toto téma uvidím, tím víc mi bude jasná jedna věc: O TOMHLE SE SAKRA VŮBEC NIKDY NEMĚLO NIC TOČIT! Je to sice pěkné, že Jared Leto umí na povel tak hezky ztloustnout, ale proč zrovna ve jménu člověka, který vraždil, aby se stal slavným? Tím, že ho nechávají dělat rozhovory, psát knihy, pořád o něm mluví a ještě o něm točí filmy vlastně jenom plní jeho přání. Není něco špatně? Yoko Ono někde řekla, že jméno Johnova vraha by už nikdy nemělo být vysloveno, a já s tím svrchovaně souhlasím. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Film mapující myšlenkové pochody vraha Johnna Lennona těsně před samotným aktem. Je to škoda, ale opravdu je to tak rozvláčné a nudné, že dá zabrat, než to člověk vůbec dokouká. Pravděpodobně by bylo lepší udělat film, který by se na to díval z obou úhlů pohledu a ukazoval před vraždou nejen Chapmana, ale i samotného Lennona. Takhle jsem se musela opravdu přemáhat, abych vydržela ten proud jeho myšlenek. Každopádně kdybych mohla, samotnému Jaredovi bych dala sto procent, vedl si výborně. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Měl jsem obavu, že vypatlaná Amerika udělá z toho magora mučedníka. Ubohý a nešťastný vrah, co ho nikdo nepochopil... Naštěstí zůstala soudnost a magor zůstal magorem. ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Už jenom téma filmu - jakýsi monolog vraha Johna Lennona pár dní před osudnou vraždou - je dost zkaženo myšlenkou, že právě Lennonovi nejbližší si přesně tohle nepřáli. A nakonec...film stejně nepřináší nic nového, nic zajímavého, nic, čím by se člověku vryl do paměti. Zachraňuje ho pouze Jared Leto. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Koho by nevyděsilo foto, kdy v roce 1980 se podepisuje J.L.. svému vrahovi, který je na fotografii rovněž vidět a výraz obličeje toho člověka? Zaujalo mě, že se vrah zabýval čtením BIBLE (V Německu už bylo jednou doporučeno, aby Bible nebyla vydávána, neb plete jen dětem a mladým a nezralým lidem hlavu), ale především mě zaskočilo, že rád čte SALINGERA (nedávno bohužel zesnulého), a jeho jediný román, který napsal a to z roku 1951 - KDO CHYTÁ V ŽITĚ, což je jedna z knížek, kterou bych zařadil do svého literárního TOPU 100. Nikdy nebyla zfilmována, a myslím, že je to dobře. Saliner byla významná osobnost americké literatury a rovněž nesmírně záhadná, neb se desetiletí neukazoval na veřejnosti, ale před časem se sešel se studentkou, ale pak utekl před kamerami...Tak to prezentoval VIASAT HISTORY... J.L. měl řadu příznivců i zde, a v osmdesátých letech se jednalo o nelegální akci srazy v den smrti J.L., a člověk musel mít hodně odvahy, aby se jich účastnil, protože byly socialistickou policií monitorovány... Obdobně pololegálně vznikla i kniha J.L., od Sekce hudebníků, kde je i rozsáhlý rozhovor s J.L., který je živým dokladem o jeho názorech na sebe, na život kolem sebe, členy kapely atd. J.L. škola nebavila, moc se tam nudil, a tak žil! A pořádně! A uměl! A pořádně! Takže některé písně The Beatles budou žít ještě hodně dlouho! Jsou prostě řečeno - o lidech a pro lidi a to je z nich znát! Síla pravé člověčiny....Pět hvězdiček dávám za věrné dešifrování mysle, jak jí šly myšlenky a pocity, a proto ty hvězdičky autorovi scénáře a režisérovi, oba to zvládli. A taky herec Jared Leto pásl na tu roli, odvedl vše taky více než dobře. ()

Larrysbride 

všechny recenze uživatele

Na Chapter 27 jsem se těšila jak malé dítě! Jednak kvůli Jaredu Letovi, který je dle mého výborný herec, a pak kvůli tématu, které mělo býti zpracováno již dříve. Mé nadšení trochu opadlo, když jsem se dozvěděla, že v tomto dramatu má hrát Lindsay Lohan. A opadlo právem... Celou dobu jsem čekala, kdy se začne konečně něco dít... Čekala jsem tak nějak marně, jelikož zmíněné "něco" přijde pět minut před koncem... Pro budoucí psychology možná zajímavá sonda do myšlenek Chapmanovy choré duše, ovšem mne naprosto nenadchnul... A je to velká škoda ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Jared Leto na nerozpoznanie je ťahúňom celého filmu/nefilmu. Bol to skôr snímok o psychopatickom jedincovi, ktorý nevie čo skôr. Pozadie Lennovovej vraždy ale nebolo celkom doriešené, prakticky sa celý čas len dívame na blázna, ktorý sám seba presviedča, že to urob a nakoniec to aj urobí. Iné okolnosti sú neukázané a teda to nemôže prilákať veľa divákov Osobnosť Lennona si určite zaslúži komplexnejší film. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Vůbec nechápu takle nízký hodnocení. To, že se zfilmuje událost, kterou většina lidí zná, to přece neznamená, že film je sračka. Chapter 27 mě překvapil naprosto na celý čáře. Dlouho mi trvalo než sem se k němu dostal (přiznávám, že to bylo ovlivněný právě nízkym hodnocenim), ale pak převládla touha vidět Jareda, jak si poradí s touhle záležitostí. A Jared mě dostal. Ukázal, že je fakt prvotřídní herec. Tenhle film patřil jemu a jeho vnitřním rozporům, jeho vnitřnímu rozkladu. A já nemám skoro nic, co bych tomu vytknul. Skvělá délka, výborná atmosféra a hereckej koncert Jareda Leta. ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Zpracování námětu takové události, jakou je vražda jedné z nejznámějších osobností světa mohlo být skutečně o mnoho lepší. Tím, že se tvůrci tohoto dílka omezili pouze na tři dny bezprostředně před touto událostí, zdaleka nevyužili potenciál celého příběhu Marka Davida Chapmana, jehož život rozhodně nebyl vždy životem šílence posedlého myšlenkou vraždit. Nicméně, přestože je zde odvyprávěna "pouze" tato část příběhu vraždy Johna Lennona a snímek nemá zrovna strhující děj, je atmosféra psychologického dramatu, odehrávajícího se v mysli vraha, ztvárněna docela slušným způsobem. 65% ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Je to zvláštní, ale docela zajímavé téma jakým je atentát na Johna Lennona, podává tento film neskutečně nudným způsobem. Za těch 80 minut jsem se stihl pěkně otrávit nezájmem a mnohem víc jsem dozvěděl ze 3 odstavců o Lennonově smrti na Wikipedii. ()

BigDeal 

všechny recenze uživatele

Myslím, že tento film možno plne doceniť (a pochopiť) len v tom prípade, ak divák dobre pozná knihu Kto chytá v žite. Tá kniha má totiž okolo seba neskutočne hustú, podmaňujúcu a ponurú atmosféru, ktorú film celkom slušne vystihuje, pričom jej však dáva nový, desivý význam. Potom, keď z nej Jared Leto cituje jemným slizkým hlasom niektoré pasáže a vymýšľa vlastné, človeka až mrazí. Škoda je len jednej veci - kým nepríde k finále, film sa celý čas len pomaličky ťahá. Pravdepodobne išlo o zámer, pretože ani kniha nemá vlastne žiadny dej; hlavný hrdina (tak ako aj ten filmový) sa v podstate len cez dvesto strán túla mestom a všetko komentuje. Lenže rozdiel je v tom, že keď sa potuloval Holden Caulfield, každý moment mal svoj zmysel a bol pamätným, zatiaľ čo týždeň po tom, ako som videl putovať Marka Chapmana, spomeniem si matne na dve scény. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Čakal som niečo v štýle filmu Bobby, ale bol som sklamaný, lebo som sa dočal len obrovskej nudy. Našťastie je film krátky, ale sledovať cely čas psychicky narušeného človeka a počúvať jeho nezmyselné myšlienky, je dosť namáhavé. Záchranou je Jared Leto v hlavnej úlohe, pribratý na nepoznanie, ktorý svojim presvedčivým výkonom vytiahol tento film aspoň na priemernú úroveň. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Hodně depresivní snímek. Jared Leto převádí herecký koncert a má můj obdiv. Do své role vžil a byl pro ni ochoten i rapidně přibrat - prostě borec. Krátká stopáž filmu jednoznačně prospěla, už takhle to bylo šíleně rozvláčně, avšak dost vtahující a úzkostné. K filmu mám jedinou výtku a to, že ona osudná chvíle je zpracována fakt blbě, což ovlivnilo i výsledný dojem. ()

Nick Tow 

všechny recenze uživatele

Taký tichý, na pohľad nevzrušivý, minimalistický film, ktorého intenzita rastie úmerne k vašej ochote a záujmu nazrieť do "atentátnikovej" hlavy. Ak nazriete, máločo vám bude dávať zmysel: nie sme totiž v hlave vášho inštalatéra, ktorý myslí iba na pivo a holé kozy, ale v hlave človeka s duševnou poruchou. Preto sa v nej obdiv až zbožštenie mieša s nenávisťou a opovrhnutím, preto v nej málokedy jedna myšlienka dobehne do cieľa skôr, než jej skrížia cestu tri iné, preto počujeme, že v tom glóbuse niečo nebezpečne tiká. Iba majiteľ podobnej hlavy môže mať v jednom vrecku kabáta Salingerovu knižku a v druhom revolver. Možno to bude znieť zvrátene, ale aj tak si myslím, že v momente, keď Chapman stlačil spúšť, nelomcovala ním nenávisť, ale láska. Zbožštenie je krajnou hranicou citovej škály - a tú neraz nezvládajú ani duševne zdraví jedinci - nieto ešte magor. Predpokladám, že diablik pokušiteľ na pleci mu šepkal do ucha: keď si tú milovanú osobu nemôžeš privlastniť, privlastni si aspoň jej smrť. ()

kobejn 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně vynikající pohled do zvrácené duše jednoho outsidera, jenž podlehl svým démonům...a důkaz, že J.Leto není jen "krasavec", ale i dobrý herec. Pro mě jeden z filmů, které můžu vidět stále znova a znova....podobně jako Taxikáře a další filmy, které "to" v sobě mají. ()

Reklama

Reklama