Reklama

Reklama

Vlkodav z kmene Šedých psů

  • Česko Vlkodav z rodu Šedých psů (více)
všechny plakáty
Trailer 2

VOD (1)

Vesnice Šedých psů byla pobita temným přisluhovačem Zhadobou, jenž se snažil vzkřísit bohyni Morannu. Ten den měli všichni Šedí psi zemřít, jeden však přežil - syn statného kováře Mezhamira. Ten je prodán do otroctví, aby nadosmrti pracoval v diamantových dolech. Osudem otroka je v dolech zemřít. Chlapec vyroste, přijme jméno Vlkodav a vymaní se z područí otrokářů vybojováním své svobody. Vlkodav započne svou pouť, při které jako první otrok hodlá změnit svůj osud a pomstít vyhlazení své rodiny. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (284)

Nautila 

všechny recenze uživatele

Matička Rus to natřela amerikánům pěkně po svém způsobu a dokázala, že Hollywood k dobré fantasy nepotřebujeme. Budu si to ale muset zkouknou ještě jednou, protože jedna dávka na vstřebání nestačí, zvlášť prostředek filmu mi nějak unikal mezi prsty a pozornost s ním. Začátek ovšem předčí Barbara Conana. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Velké naděje plynoucí z očekávání neamerické fantasy brzy pohltila nuda, která poskytla prostor kritickému posuzování práce kamery i střihu, upozornila na opakované zdůrazňování detailů, předpokládajících slaboduchost diváka a nenabídla možnost sympatizovat snad s žádnou z postav příběhu, nejméně však s hlavní - zjizveným, zamlklým bijcem bez náznaku emocí, kterému držet palce prostě nešlo. ()

Reklama

fmash 

všechny recenze uživatele

„Zovi menja volkodavom.“ Jestli se mi v poslední době těžce hodnotilo přísně, tak to bylo v případě Vlkodava. Tato temná fantasy má totiž skoro všechno, co by měla mít - mlhu, déšť, kamení, správně „slovanskou“ filmovou atmosféru, putování blaty a smíšenými lesy... prostě věci, které mám jako dávný milovník S&S žánru rád. Našlo se i pár dost silných (v rámci žánru) scén - patřím ke staré drsné škole, která chlapáctví ve filmech hodnotí spíš podle zarputilosti mlčení a podmračenosti pohledů hlavních kosičů. Jenže bohužel - až příliš mnoho věcí má tento film navíc. Přes co jsem se nedovedl přenést, není ani tak „předigitalizovaný závěr“ (Kordus), pasáže z Conana, Aragorn a nakonec snad ani ten netopejr (zoologové prominou), co chytá v letu půlkilové šutry. Deus ex machina (Mi Nü-Chai) k žánru tak nějak taky patří. Jenže čeho je moc, toho je příliš. Proč si rozpočtem (a nakonec ani fantazií) nikoli chudý projekt musí vypomáhat tak zoufalými klišé, polopatičností hodnou pětiletého diváka (především úvod), kreténským střihem (snad v každé bitce si toho všimnete) a všudypřítomnými veskrze debilními oslími můstky, to nepochopím. Snaha „dohnat a předehnat“ (gudaulin) je tak zoufalá a křečovitá, že jsem to neustál - mimochodem „velkovlastenecká“ hudba mi v tom také moc nepomáhala. „Srdceryvný happy end“ (monolog) mi nevadí (kde jinde než v pohádce má příběh končit šťastně), ale úplně bych předělal začátek, vynechal velké množství scén (letící slaměný pták - wtf k čemu to?, uřvanou scénu na můstcích v Lidojedově hradu, flashbacky, rádoby komickou vložku u jezerních lidí jako vystřiženou z Mrazíka a mnohé další - půlhodinové zkrácení by film možná zachránilo), tomu vyžehlenému staříkovi bych zakázal křísit všechny na potkání a v neposlední řadě bych propustil z týmu vlásenkářku. Potom by to nebyla pouhá přitroublá (ale zase zbytečně přecákancovaná) pohádka pro menší děti.             V této podobě předloženou práci jsem nucen hodnotit jako nepřiměřeně eklektickou, bez vlastního přínosu a trpící přemírou formálních nedostatků. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Ruský pokus o temnou a krvavou fantasy nedopadl vůbec špatně! Něco z Conana (třeba začátek), něco z Tolkiena (Morgoth se jmenuje Morana), něco ze Hry o trůny (nikomu nevěř), prostě klasická sword & sorcery, která je navíc zajímavá svým nezaměnitelným východním šmrncem (strašně se mi líbila výprava, hudba a exteriéry). Co na tom, že z filmu na dálku nesmrdí velké prachy, že vás neomračují bombastické digitální efekty, že děj příběhu je naivní, že jeho scénář i střih je místy malinko chaotický... zato má duši, kterou jeho příbuzní americké provenience často nemají, a být mi deset dvanáct, stříknul bych si z něho nadšením do trenek. Už dlouho jsem neviděl žádný ruský film, a tak mám radost, že mi udělal radost. A i když bojový netopejr a závěrečný souboj s Moranou jsou trochu na palici (Volkodav ho má většího než jediové!), megakýčovitý überhepáč mě dostal do kolen a já dám pět, protože chci a basta. Vokodav je důkazem toho, že i na východ od nás může vzniknout pohledný pohádkový velkofilm, který se přitom obejde bez hollywoodských prachů i všelijakých líbivých vyfikundací. ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý pokus o ruskou fantasy. Překvapivá je především vynikající technická úroveň filmu. Zajímavá výprava, hudba a "vysoká štábní kultura". Film je celkově natočen velmi chytře, styl nepodceňuje diváka a to je na něm sympatické. Rozhodně tvůrcům patří uznání, že něco tak kvalině udělaného vzniklo mimo hollywoodská studia. Vlkodav je schopen to solidně natřít leckteré americké fantasy. Výtvarný styl je značně bez příkras, o to však podněcující. Drobnou výhradu bych měl k maskám - čtyřicetiletý herec namaskovaný jako vetchý děduch je pořád čtyřicetiletý herec v bílé paruce. Zloduch Žadoba pak nosí masku He-manovského Skeletora a ještě tak nějak "lacině vyvedenou". To jsou ale jen drobné prkotiny. Co opravdu sráží hodnocení filmu, je scénář. Hlavní hrdina v touze po pomstě pořád někoho bezhlavě zachraňuje, nehledě na to, že zápletka je stará jak lidstvo samo a ještě bezostyšně vykrádá oba díly barbara Conana. Na závěr: I přes všechny výhrady považuji Vlkodava za dost příjemnou a zábavnou věc. Kdyby byl tímto způsobem natočen Pán prstenů, nezbylo by nám, než zírat na něj s otevřenou pusou a slintat si na vestu. Lehce připitomělý scénář ale sráží film na rozmezí dvou až tří hvězdiček. Dávám "motivační" tři :) ()

Galerie (62)

Zajímavosti (4)

  • Exteriéry byly kompletně natáčeny na Slovensku. (Arakasi)
  • Vlkodav z kmene šedých psů je uváděn jako druhý nejdražší post-sovětský ruský film. Oficiálně se mluví o rozpočtu 10 milionů dolarů, některé zdroje však tvrdí, že uvedená částka je pouze polovinou skutečného rozpočtu. (Rodriguez)
  • Snímek byl natočen na motivy fantasy série "Volkodav" od ruské spisovatelky Marie Semyonové. (ČSFD)

Reklama

Reklama