Reklama

Reklama

Kulka pro generála

  • Itálie Quién sabe? (více)
Trailer

Na ospalém nádraží kdesi v Mexiku si Bill Tate (Lou Castel) kupuje jízdenku z tohohle zapadákova. Je mu jedno kam, třeba do Duranga. Cestou ale přepadnou vlak bandité pod vedením divokého El Chuncha (Gian Maria Volonte) a nenechají naživu jediného vojáka. Billovi se podaří Chunchu přesvědčit, že i on stojí na opačné straně zákona, a vůdce bandy ho tak s hurónským smíchem vezme k sobě a překřtí na El Nina. Chuncho pak s Ninem, svým pobožným bratrem Santem (Klaus Kinski) a dalšími odpadlíky brázdí mexické pláně a přepadávají vojenské pevnosti kvůli zbraním a munici, které plánují přeprodat povstalecké armádě generála Elíase. Opravdovým pokladem by pro Chunchovu bandu byla krádež kulometu, při nájezdech ovšem na žádný ne a ne narazit. Zatímco Chuncho alespoň z části věří v ideály revoluce, jeho společníky pohání hlavně vidina podílu ze zbraní a stále nedostali ani vindru. A co přesně má v úmyslu Nino, nevytuší nikdo, dokud není příliš pozdě... Film italského režiséra Damiana Damianiho otevřel během éry spaghetti westernů novou cestu, po které se osamělí pistolníci, šerifové a bandité mohli ubírat – a vedla do revolučního Mexika. Řada amerických i evropských westernů se sice odehrává na jižní hranici, teprve Kulka pro generála (1967) se však vydala přímo do bouřlivého období na počátku 20. století a dala vzniknout kategorii zapata westernů. Úspěch Damianiho snímku pak spustil krátkou vlnu filmů ze stejného prostředí, počínaje zapata trilogií Sergia Sollimy až po Kapsy plné dynamitu (1971) od Sergia Leoneho. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (43)

Ygnor 

všechny recenze uživatele

Volonté je ďábel!! Kinski jen do počtu. Neorevolucionářská agitka, plná nesmrtelných hlášek, vypiplaná v divokých letech, resp. přímo v roce kdy skonal velký Che. Kazila mi to ta kakaově napatlaná "mexičanka", kdy zvláštní efekty po zasažení kulkou, a těch bylo, jsou spíše hodny do dětských filmů. Jinak výborné. Takové filmy se už netočí. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Snímek má dobrou kameru a slušnou výpravu, navíc G. M. Volonté proslulý svým živočišným hraním se pro podobné hraniční role snad narodil a rozhodně si neudělal ostudu. Na druhou stranu je to docela barvotiskové, schématické a výsledek místy připomíná spaggetti western béčkového tvůrce. Pro mě zatím nejslabší Damiani, s jakým jsem měl tu čest se setkat. Celkový dojem: 45 %. ()

Reklama

Cascabel 

všechny recenze uživatele

Propracovaný příběh podivného přátelství buranského revolucionáře a chladnokrevného nájemného vraha, strhující herecké výkony tří hlavních herců a výstižná hudba Louise Enriqua Bacalova (Morricone byl uveden pouze z komerčních důvodů). Nejlepší důkaz, že prvotřídní italský western nejen mohl natočit někdo jiný než trojice Leone - Morricone - Eastwood, ale dost možná ho natočil ještě lépe. Leda by měl pravdu režisér Damiani, že to není western... ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Dráma z obdobia mexickej revolúcie, v ktorej ide o to ako zabiť generála Elíasa. To je úloha obchodníka Billa. Cesta vedie cez dôveru El Chuncha a jeho bandy, ktorá dodáva revolucionárom zbrane. O dramatické momenty nie je núdza. Vzťah Chuncha a Niňa/Billa sa vyvíja naberá postupne silu. Nič však nie úplne jednoduché. Ani vražda generála ani kúpená zrada. 80% ()

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Italský guláš uvařený v Mexiku. Nebo mexický guláš uvařený v Itálii? To je jedno. Jde hlavně o revoluční film a o tom, že i v revoluci jde o byznys. Není to až tak moc úchvatný western, ale střílí se tady od začátku až do konce. A i když vykreslení povah určitě nebylo tím hlavním, tak mentalita vesničanů a "revolucionářů" se myslím povedla. 70%. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (4)

  • Film je prvým spaghetti westernom, ktorý sa zaoberal mexickou revolúciou. (westerns)

Reklama

Reklama