Reklama

Reklama

Bezcitný a sebevědomý pistolník Ben Wade (Russell Crowe) se svou bandou zločinců a vrahů přepadnou poštovní dostavník. Bez milosti postřílejí všechny členy doprovodu a uloupí velkou sumu peněz. Jenže každý jednou udělá chybu. Obávaný vůdce bandy Wade je zatčen. Rančer Dan Evans (Christian Bale) má dluh, který není schopen splatit. Za 200 $ se přidává k eskortě dobrovolníků, která Wadea musí živého dopravit k soudu v Yumě. Po cestě se oba protivníci, kteří jsou každý z naprosto rozdílných světů, snaží získat respekt toho druhého. Ale s Wadeovými zkušenostmi a bandou nelítostných zabijáků v zádech se transport stává drsným a téměř nesplnitelným úkolem. Oba tuší, že tahle cesta rozhoduje o jejich dalším osudu. Čas se krátí a vlak do Yumy odjíždí ve 3:10... (Intersonic)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (1 209)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Moderní forma a klasický obsah se spoustou toho, čemu říkáme žánrová klišé. Dlouho jsem se rozpakoval, jaké hodnocení Vlaku do Yumy nadělím, protože na jedné straně je opravdu zatížená žánrovými mýty a logika jednání jednotlivých postav jaksi pokulhává a celkově je to na hony vzdálené přízemní historické realitě. Na druhé straně se koukáme na žánr, který ve své převážné většině byl vždycky pohádkou pro ty odrostlejší a dospělé, prostě únikovým druhem zábavy. A pokud se to vezme takhle, tak James Mangold a přítomní herci si rozhodně žádnou ostudu neudělali. Jednotliví protihráči mají charisma a postavy jsou zahrané přesvědčivě. Navíc dialogy, když pominu onu logiku, mají i přesah a dá se to označit za svého druhu psychologické drama. Dal bych tři hvězdičky, protože vzhledem k viděnému by si to zasloužilo spíš komediální odlehčení a párkrát mi z logických kotrmelců v chování protivníků zacukaly koutky úst, ale asi šokuju a rozhořčím většinu žánrových fanoušků, když prohlásím, že se mi nakonec Vlak do Yumy líbil víc než Sedm statečných, a těm jsem z úcty k legendě nadělil taky 4* - takže celkový dojem: 75 %. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Už samotný příchod do kina voněl dobrodružstvím, protože technika opět skórovala v souboji s lidmi a do sálu jsme se dohmatávali potmě, takže o věty "dej tu ruku pryč, ty prase, ty ne, myslím toho druhýho" nebyla nouze. Vůně dobrodružství nepolevovala, naopak se dočkala posil v podobě vůně střelného prachu, koňského potu, vydělávané kůže a dálek, tedy parfémové směsi, v níž sice chyběla voda po holení, kterou hrdinové očividně moc nepotřebovali, ale kterou každá holka tak ráda vdechuje, stejně jako se ráda dívá na chlapy nepostrádající jisté podstatné orgány, kupříkladu páteř a srdce. Proč se nepřiznat, duše zaprodaná dobrodružství se vznášela v oblacích, srdce tlouklo v rytmu koňských kopyt, oči se sytily pohledem na hrdiny a ruce tleskaly celou dobu filmu. Protože závěr přišel rukám i mozku jako nejzáživější koruna, jež coronat opus, jako nejlogičtější výsledek jednání, jež moje maličkost označuje jako chlapské. Moje škodolibější maličkost mrmlá něco v tom smyslu, že není divu, že se v něm řada místních pánů nepoznává, a v duchu biblických průpovídek Bena Wadea dodává, že kdo má uši k slyšení vyřčených i nevyřčených slov, ten slyší; moje rozumnější maličkost uznává, že stejné věci vidí každý jinak a tak to má být; ale celá moje maličkost je blažená z toho, že navzdory obvyklému zpoždění, s nímž vlak do Yumy dorazil do místního kina, do toho vlaku mohla nastoupit, a želí pouze toho, že jízda tím skvělým expresem trvala jen necelé dvě hodiny. ()

Reklama

KarelR 

všechny recenze uživatele

Jako fanda John Wayna i Clinta Eastwooda jsem upřímně doufal ve stylovější návrat mrtvého žánru. Je to sice nadprůměr, ale na to, že dostal Mangold solidní peníze a Balea s Crowem, mohl předvést daleko víc. Čekal jsem alespoň nějaké pomrknutí nebo jednu ultimátní sekvenci. Takhle by to u mě prošlo, kdyby se točilo pět westernů za rok a ne jeden. 7/10 ()

movie 

všechny recenze uživatele

Malost Christiana Bale vs. charisma Russella Crowea. James Mangold umí sice točit zručně, ale ne dost dobře na to aby využil potenciál příběhu a plejády kvalitních herců a díky tomu je konflikt vraha/lupiče a zchudlého rančera zcela nevyužit. Pomyslný souboj o kvalitní novodobý western tak u mě zatím vyhrává PROPOSITION. VLAK DO YUMY je sice pořád hodně dobrý, nicméně zabolí fakt, že v rukou schopnějšího vyprávěče by se z něj mohla stát dokonalá podívaná. 80% ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Fascinovalo mě, jak si všichni byli jistý, že ten vlak přijede do Yumy přesně ve 3:10. Být to u nás, tak by to bylo: 3:10 nic, 4:10 nic, 5:10 - hlášení nádražního rozhlasu "Omluvte prosím zpoždění vlaku. 6:10 - hlášení nádražního rozhlasu "Vlak nepřijede, prosím využijte náhradního autobusového spojení. Natočit následný nástup lidí čekající na jeden vlak se šestí vagóny do jednoho autobusu by mohlo konkurovat leda tak grotesce a ne tomuhle skvěle propracovanému westernu. Už si ani nevybavuji kdy jsem naposled slyšel ze stříbrného plátna dusot koní v prachu cest, cítil střelný prach a koukal se do tváří chlapákům co rozhodně nepoužívají Gillette Mach3power. Možná i o to krásnější jsem měl včera zážitek. Byla to doslova radost, sledovat pravý chlapy. Drsný pro svoje zásady, citlivý pro svoje srdce. Příběh, dialogy, kamera, hudba, jednotlivé scény / třeba ta s podpálením dostavníku /, herecké výkony Russella Croweho a Christiana Baleho mě rozebraly takovým způsobem, že mi nakonec bylo úplně jedno v kolik ten vlak do Yumy přijede a jestli tam nebude náhodou čekat náhradní autobusová doprava. Ještě dodatek ke zdejšímu tolik kritizovanému konci. Co ty pohledy Wadeho v kuchyni na Evansovým ranči, co ty dialogy mezi Wadem a Evansem, co Wadova obvinění na adresu těch co zabil ? Kdepak konec mě rozhodně nepřišel nereálný, naopak, právě za něj dávám tu pátou hvězdičku. Povedený westerny mají v sobě vždycky mnoho emocí a tenhle western v sobě ty emoce měl. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (19)

  • Vousatý mužík, kterého doktor u tunelářů praští lopatou, je expert na zbraně, který pracoval jako poradce filmařů. (Morien)
  • Při vybíhání z tunelu po přestřelce má maršál Weathers (Luce Rains) odznak na jiné straně než předtím. (montywalsh)
  • První klapka padla 23. října 2006 a poslední 20. ledna 2007. Film se natáčel 54 dní v Novém Mexiku za finančního přispění New Mexico's Film Investment Program. (Bauer)

Související novinky

Ben Foster jako Jan Žižka

Ben Foster jako Jan Žižka

24.08.2018

Necelý měsíc před začátkem natáčení odtajnil producent a režisér Petr Jákl jméno herce, který ztvární hlavní roli v připravovaném historickém velkofilmu Jan Žižka. Je jím americký herec Ben Foster,… (více)

Co chystá režisér Logana?

Co chystá režisér Logana?

10.06.2017

James Mangold zabodoval už Identitou, Walk the Line nebo Vlakem do Yumy, kariérní vrchol ale slaví až letos díky Loganovi. Jelikož se jedná o Jackmanovu rozlučku se samotným Wolverinem, od začátku… (více)

Russell Crowe jako fantasy pistolník?

Russell Crowe jako fantasy pistolník?

06.08.2012

Producent Brian Grazer, režisér Ron Howard a scenárista Akiva Goldsman měli pro adaptaci fantasy-westernové ságy Stephena Kinga Temná věž bombastické plány. Filmová trilogie, provázaná seriály z… (více)

Pistolníci nevymřeli

Pistolníci nevymřeli

23.12.2010

James Mangold to už s westernem jednou zkusil, když natočil remake klasiky 3:10 Vlak do Yumy. Letos se vrátil do současnosti a zkusil akci v rozpačitě přijatém Zatím spolu, zatím živi. Teď tyhle dva… (více)

Reklama

Reklama