Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zoufalý muž pátrá po genetickém původu mozkové choroby, které podlehla jeho dcerka. Samotářský detektiv vyšetřuje vraždu starého podivína, jehož pohnutá minulost mění zdánlivě běžný případ v bizarní mystérium. Obě příběhové linie se postupně proplétají v divácky nejúspěšnějším islandském filmu všech dob, nejnovějším snímku Baltasara Kormákura. (kwejgaar)

(více)

Recenze (179)

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Tak nějak podivně neuchopitelný film. Divák celou dobu neví vo co gou a nakonec z té tak dlouho utajované, zmatené a zamotané zápletky vyleze naprosto tuctový případ vydíraní s fotkama a ještě tuctovější sebevraždou na konci. Chorálová hudba je sice nádherná, ovšem ve filmu působí jako pěst na oko a se scénami vůbec nekoresponduje. Velké zklamání. Komedie jdou Kormákurovi určitě lépe. ()

zigíš 

všechny recenze uživatele

drsné a syrové až na kost (myslím, že i jídlo tam jedí syrové) temnější než temný případ (a dávno před ním) a ty občasné záblesky černého humoru působí jako rána na solar ..je zajímavé jak islandské filmy vyznějí mysteriózně i když se v nich -vlastně- nic mysteriózního neděje (90%) P.S. u filmu v islandštině je úžasně docíleno efektu, jako by všichni mluvili jazykem trpaslíka z twin peaks :) ()

Reklama

troufalka 

všechny recenze uživatele

Pro mě zatím nejlepší z filmů Baltasara Kormákura, které jsem viděla. Příběh si po celou dobu uchoval ponurou atmosféru, herci nejsou žádní krasavci, chovají se přirozeně, každý má své starosti a své slabosti a chyby. Spolu s dobrou kamerou největší klady filmu.                                                                                                                                                                    Challenge Tour říjen 2015: 30 dní se světovou kinematografií ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Islandský film se vším, co k tomu patří, od záběrů na jejich mnohdy drsnou přírodu, po chladné herce, až ke zvláštní hudbě v podobě mužského chóru, která hraje každých pět minut. Detektivní linka uspokojivá, ani ne moc zamotaná, prostě tak akorát a dost zajímavá na to, aby u ní člověk udržel pozornost. Herci nejprve nevýrazní (hlavně hlavní hrdina), později jim člověk líp pronikne pod kůži. Depkoidní atmosféra samozřejmě zaručena. Velmi dobrá detektivka, dost jiná, než jsme zvyklí, a to je dobře. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Veľmi temná kriminálka z islandského mestského prostredia, ktorá je pre tento typ filmov priam predurčená a ani nemusí mať tak inteligentne, zručne a originálne napísaný scenár, ale svojou atmosférou ma dokázala pohltiť až do konca. Okrem skvelej atmosféry, však ani námet nezostal pozadu. Veľmi svojrázne spracovanie však viedlo k tomu, že po zhruba polovici začínal tvorcom dochádzať dych, ktorý ale našťastie znova nabrali v samotnom závere, i keď niektorí by mohli nesúhlasiť. Herecké obsadenie je pomerne atypické, najmä trojica detektívov robí film veľmi pozerateľný aj po hereckej stránke, záporáci sú typicky chladní, i keď znova musím pochváliť ich výber. Nakoniec sa nezabudlo ani na zameranie na medziľudské vzťahy, ktorého línia mi nie vždy vo vzťahu k celému deju sedela, no je aj tak impozantné, čomu všetkému sa za tak krátku minutáž stihol film venovať. 80%. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (3)

  • Malé město v Kelfavíku se jmenuje Hvalsnes. (TomikZlesa)
  • Postava Örn a jeho dcera Kola jsou v tomto příbuzenském vztahu i ve skutečnosti. Otec Atli Rafn Sigurdsson a dcera Rafnhildur Rósa Atladotir. (TomikZlesa)
  • Erlendur si ve Fastfoodu objedná ovčí hlavu nazývanou "Sviđ", jedná se o skutečnou islandskou specialitu. (TomikZlesa)

Související novinky

Narkobaroni jdou po krku Owenovi

Narkobaroni jdou po krku Owenovi

31.12.2008

Jižní Amerika je v kurzu. Včera jsem se rozplýval nad mimořádně šťavnatě obsazeným Stalloneovým The Expendables, které se brzy začne natáčet v Riu, a dnes je tady Cartagena. To není jen název… (více)

Reklama

Reklama