Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zoufalý muž pátrá po genetickém původu mozkové choroby, které podlehla jeho dcerka. Samotářský detektiv vyšetřuje vraždu starého podivína, jehož pohnutá minulost mění zdánlivě běžný případ v bizarní mystérium. Obě příběhové linie se postupně proplétají v divácky nejúspěšnějším islandském filmu všech dob, nejnovějším snímku Baltasara Kormákura. (kwejgaar)

(více)

Recenze (179)

noriaki 

všechny recenze uživatele

Doufám že to Kormákur trochu přehnal a Island doopravdy není tak depresivní místo jak se mi snažil namluvit. Pokud mu můžu věřit, tak vedle něho i takové Finsko vypadá jako země psychicky vyrovnaných usměvavých optimistů, a to už je co říct. Mýrin je můj první film z tamní produkce a musím říct že na mě zapůsobil. Režisér má očividně talent, a osobitá atmosféra která je přece jen výrazně odlišná od zbylých nordických zemí dává snímku zvláštní hloubku. Jediná vada, ovšem nepřekonatelná, je že mě pátrání po vrahovi skoro nezaujalo. A to by se kriminálce stávat nemělo. V příběhu problém není, ani v hercích ne, spíš bych řekl že se obojí stalo obětí snahy vyhrotit pocitovost snímku, a zmizelo v pozadí. Silné tři hvězdičky. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Velice temná, ponurá a dlužno říci, že velice dobrá severská detektivka. Islandské prostředí jenom dopomáhá syrovosti příběhu - inu, nic pro slabé nátury. Velice zajímavý a skvěle rozvinutý příběh ani na minutu nepostrádá napětí, postavy jsou lidé z masa a krve se spoustou neduhů a problémů. O silné scény rozhodně není nouze, za všechny zpěv mužského sboru, tajemný nález pod podlahou či závěr na hřbitově. Výborný herecký výkon Ingvara E. Sigurðssona. Příjemné překvapení ze země fjordů. Drsný příběh o drsných lidech z drsné země. 80%. ()

Reklama

fmash 

všechny recenze uživatele

Zpočátku slibná atmosféra, která ale postupně zaniká v krkolomné a chtěné nepřehlednosti. Co se chvíli zdá být lákavě syrovým „severským koloritem“, ukazuje se spíš jako chabý smysl pro humor a televizní produkce. Překombinovaná zápletka má divákovi provětrat závity, ale scénář nehraje poctivou hru s přidělováním indicií. A stejně jsou hlavní body jasné prakticky od začátku. Prostě žádná sláva, ale určitá chutnost snímku přeci jen nechybí — hodně slabá trojka. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Po přečteních "Severních blat" (česky MOBA, 2004) jsem se na jejich filmovou podobu velice těšil a po jejím shlédnutím musím konstatovat, že jsem v žádném případě nebyl zklamán. Od knižní předlohy se film sice v několika nepříliš podstatných bodech liší, ale její ponuré, téměř depresivní atmosféry se drží dokonale (snad jen toho deště bylo ve filmu trochu málo :-) ). Kamera je skvělá, herci neméně a při sledování této syrové kriminálky jsem si příjemně zavzpomínal na svoji nedávnou návštěvu onoho drsného, ale krásného ostrova, kde se její děj odehrává. Ještě poznámka k českému dabingu: plést si kulovnici s brokovnicí je docela trapas a hlavně - islandština sice rozlišuje tykání a vykání, ale VŠICHNI Islanďané, ať už se osobně blíže znají nebo ne, bez ohledu na věk a pohlaví, si TYKAJÍ - přestože doslov Indridasonova románu na to výslovně upozorňuje, autoři dabingu se to rozhodli zcela ignorovat a ubrali tak bohužel prostředí snímku něco z jeho specifičnosti. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Je příjemné vidět film s neznámými tvářemi (nebo relativně neznámými). Už mě moc nebaví vídat v každém druhém filmu nějakou tu hollywoodskou star. Evropští herci jsou na mnohem vyšší úrovni, nevypadají sice jak z titulní stránky Playboye nebo Esquire, ale vyzařuje z nich lidskost, přirozenost a "přírodní charisma". Žádné cool pohledy, žádná přitroublá akce, ale poctivý film, drama s velmi dobře budovanou atmosférou. Islandských filmů jsem zatím mnoho neviděl, tento mě však příjemně překvapil. Mysteriózní, propletené jako síť, bez klišé, ale pro život silně podnětné. Na plné hodnocení to nestačí, ale přece jen mě prostředí dalekého severu nabídnulo kvalitní snímek. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (3)

  • Erlendur si ve Fastfoodu objedná ovčí hlavu nazývanou "Sviđ", jedná se o skutečnou islandskou specialitu. (TomikZlesa)
  • Malé město v Kelfavíku se jmenuje Hvalsnes. (TomikZlesa)
  • Postava Örn a jeho dcera Kola jsou v tomto příbuzenském vztahu i ve skutečnosti. Otec Atli Rafn Sigurdsson a dcera Rafnhildur Rósa Atladotir. (TomikZlesa)

Související novinky

Narkobaroni jdou po krku Owenovi

Narkobaroni jdou po krku Owenovi

31.12.2008

Jižní Amerika je v kurzu. Včera jsem se rozplýval nad mimořádně šťavnatě obsazeným Stalloneovým The Expendables, které se brzy začne natáčet v Riu, a dnes je tady Cartagena. To není jen název… (více)

Reklama

Reklama