Reklama

Reklama

Univerzitní profesor Bob Kearns žije v kolébce automobilového průmyslu Detroitu s manželkou a šesti dětmi. Má na kontě několik malých patentů a baví ho vymýšlet novátorské věci. Jednoho dne ho napadne, že stěrače na oknech vozidel, když jen mrholí, by mohly stírat déšť v přerušovaných krátkých časových intervalech. Přítel Gil a jeho bratr mu poskytnou finance na vývoj a nechají nápad patentovat. Kearns později představí svůj vynález mamutí firmě Ford, jejíž vývojové oddělení zatím tento problém řeší bez úspěchu. Na první pohled je patrné, že mají o nápad zájem. Za několik týdnů však přichází Gil se špatnou zprávou, Ford prý už o stěrače zájem nemá. To je pro Kearnse šok a zároveň se obává, že automobilka jeho vynález okopírovala. Na setkání prodejců Bob uvidí nový model Mustangu, jehož hlavním vylepšením a prodejním trhákem jsou nové stěrače s přerušovaným pohybem. Bob si to nenechá líbit a pustí se do boje se špinavými praktikami obří automobilky. Neváhá zažalovat Ford za porušení patentu a odstartovat dlouholetý soudní proces s nejistým výsledkem. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (116)

blackJag 

všechny recenze uživatele

Boj o uznání patentu na cyklovač stěračů, to zní vzrušivě jako četba etikety na zavařovačce od okurek, a přesto, má to cosi do sebe. Příběh podle skutečných událostí má velmi civilní pojetí, se ždímáním emocí to nepřehání a stejně tak přistupuje k soudním tahanicím, které mohly z "pouhého" zadostiučinění vypěstovat úplný triumf vůle, leč nestalo se. Skutečný Robert Kearns to ale prý takto chtěl, aby to bylo co nejreálnější a to se myslím povedlo. 75% ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Jedna báseň, nie po kvalitatívnej ale po tej významovej stránke. "Based on true story" niekedy poškodí, tentokrát dopomohlo k ešte silnejšiemu poznaniu, že za spravodlivosť sa oplatí bojovať aj keď Vám do cesty padajú polená a protivník používa všetku svoju moc k tomu, aby zvíťazil. Férovo alebo neférovo, je mu to jedno. Greg Kinnear (jeden z jeho najlepších výkonov) ako Dr. Robert Kearn zvádza dlhoročný súboj s koncernom Ford o svoj vynález, ktorý ovplyvnil autá po celom svete. Neprestajne súperí na úkor zdravia, priateľov, neskôr rodiny, ignoruje finančné vyrovnania, ide si za tým podstatným - za pravdou! Otázkou zostáva, či sa mu ju podarí docieliť, kto ho v tom podporí a kto nie. "Flash Of Genius" netiká presne ako švajčiarske hodinky, no vykladá úprimný príbeh o slove začínajúcom na "S". V dnešnej dobe je jej strašne málo, o to krajšie vidieť niekoho, kto za ňu vytrvale bojuje... ()

Reklama

LiborGondek 

všechny recenze uživatele

Bojoval o to, co je správné, nikoli snadné. Obětoval tomu značnou část svého života, přišel o rodinu, přesto nepolevil a nakonec také vyhrál. Správná otázka je, zeptáme li se, zda to bylo vítězství pro něho. Pravděpodobně to bylo vítězství nejen pro něho, ale zároveň pro všechny, kteří se kdy ocitli v podobné situaci. Nemám nejmenší pochyby o tom, že stejně, jako tehdy postupoval Ford, postupují nadnárodní společnosti do dnes. Díky takovým lidem, jako byl doktor Kearns, čas od času někdo vrátí tyto podniky zpět do reality, kde si prostě nemohou dělat vše, co si zamanou. 80% ()

Figu 

všechny recenze uživatele

Krásnej příklad toho, jak z absolutního ničeho, uděláte celkem slušivou zajímavou libůstku. To nic je stěrač a ta libůstka už tenkrát tolik potřebnej cyklovač. Dnes pro nás taková samozřejmost. Ovšem jedna věc je to vymyslet, ta druhá, umět to prodat na správný místo. Tady ten druhej bod hrubě neklapl a začíná takzvanej boj o patent! Pěknou zábavu přeju! 75% ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Boj Davida s Goliášem poxté. V tomto případě jde o uznání autorství intervalových stěračů. Greg Kinnear tady hraje vynálezce, kterému Ford ukradne patent a on se rozhodne domoci se svých práv skrze soudní proces. nezajímá ho finanční vyrovnání. Jde mu jen o to, aby bylo veřejně řečeno, že autorem patentu je on a že byl Fordem podveden. A právě ta umanotost na mě občas působila až protivně a to, jak jde Kearns přes mrtvoly, v tomto případě se jedná o jeho rodinu, mi přišlo celkem na palici. Zejména ve chvíli, kdy chtějí zástupci automobilky vše smáznout víc než tučným vyrovnáním. A vlastně ani to, co předcházelo sporu mě nijak nechytlo za srdce. Místy jsem se i nudil. Vše vyrovnal až samotný soudní proces, kterému byl díky Bohu věnován velký prostor. Sice se tu tvůrci nevyhnuli tradičním americkým klišé proslovům, které do hollywoodského filmového soudnictví neodmyslitelně patří, ale i tak jsem hlavnímu hrdinovi držel palce, aby svůj boj dovedl do zdárného konce. Takže konečný dojem je pozitivní, ale tady víc než kdy jindy platí, že to mohlo být lepší. 65% ()

Galerie (25)

Zajímavosti (9)

  • V dnešní době má stěrače, které vynalezl Bob Kearns, přes 150 milionů aut. (D3VIL)
  • Nejstarší syn Dennis, který při studiu svému otci pomáhal při soudním procesu, se stal právníkem. (PATTXA)
  • Marc Abraham požádal Grega Kinneara, aby kvůli roli Roberta Kearnse přibral 10kg. (D3VIL)

Reklama

Reklama