Reklama

Reklama

Univerzitní profesor Bob Kearns žije v kolébce automobilového průmyslu Detroitu s manželkou a šesti dětmi. Má na kontě několik malých patentů a baví ho vymýšlet novátorské věci. Jednoho dne ho napadne, že stěrače na oknech vozidel, když jen mrholí, by mohly stírat déšť v přerušovaných krátkých časových intervalech. Přítel Gil a jeho bratr mu poskytnou finance na vývoj a nechají nápad patentovat. Kearns později představí svůj vynález mamutí firmě Ford, jejíž vývojové oddělení zatím tento problém řeší bez úspěchu. Na první pohled je patrné, že mají o nápad zájem. Za několik týdnů však přichází Gil se špatnou zprávou, Ford prý už o stěrače zájem nemá. To je pro Kearnse šok a zároveň se obává, že automobilka jeho vynález okopírovala. Na setkání prodejců Bob uvidí nový model Mustangu, jehož hlavním vylepšením a prodejním trhákem jsou nové stěrače s přerušovaným pohybem. Bob si to nenechá líbit a pustí se do boje se špinavými praktikami obří automobilky. Neváhá zažalovat Ford za porušení patentu a odstartovat dlouholetý soudní proces s nejistým výsledkem. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (116)

ic 

všechny recenze uživatele

Co ve filmu opomněli zmínit je aspekt bizarnosti celého soudního sporu. Protože celý obvod o který šlo je velmi jednoduchý, typický úkol do hodiny elektroniky na úrovni dnešní střední školy. Film se to snaží vykreslit jako nějakou vědu, ale fakt ne ani tenkrát ani dnes nejde o nic složitého. Má pak ten první kdo s tím přijde získat obrovské bohatství, když jde o věc kterou by dokázaly udělat miliony lidí jen některým by to třeba trvalo o týden déle než jiným? ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

Boj o uznání patentu na cyklovač stěračů, to zní vzrušivě jako četba etikety na zavařovačce od okurek, a přesto, má to cosi do sebe. Příběh podle skutečných událostí má velmi civilní pojetí, se ždímáním emocí to nepřehání a stejně tak přistupuje k soudním tahanicím, které mohly z "pouhého" zadostiučinění vypěstovat úplný triumf vůle, leč nestalo se. Skutečný Robert Kearns to ale prý takto chtěl, aby to bylo co nejreálnější a to se myslím povedlo. 75% ()

Reklama

Mičl 

všechny recenze uživatele

Zrovna mám na svým autíčku rozbitý cyklovač stěračů a (ne)funguje to přesně tak, jak to bylo před zavedením Kearnova vynálezu Fordem do výroby. Je to asi tak: Vždy když prší vzpomenu si na tohle neuspořádané a zdlouhavé drama, ale jakmile to nechám spravit Flash of Genius se mi vypaří jako nevýrazný film z mé negeniální hlavy. ()

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Tento film není vůbec dokonalý, má i několik hluchých míst, ale je dalším ztělesněním boje Davida a Goliáše. Ať už jsou to velké firmy či nadnárodní korporace, tyto společnosti jsou zkrátka tak velké a mocné, že si mohou dovolit ledacos. V mnoha případech takto konají dokonce ve vší počestnosti, legálnosti, s úsměvem na rtech a přitom všem tečou mnohamiliónové obnosy do kapes právníku, manažerů a dalších pochybných existencí ochraňující tyto molochy. Toť menší agitka. Flash of Genius je jeden dlouhý boj. Boj za pravdu a uznání. Dvanáctiletá honba za vítězstvím nad lží a hamižností vzala Robertu Kearnovi kus života. To jestli nakonec vyhrál nebo ne je sice známá věc, kterou ale není třeba zbytečně vytahovat na povrch. Důležitější je spíše to, že vytrval až do úplného konce a ani za ty dlouhá léta se nenechal gigantem, proti kterému v té době stál, srazit na kolena a to i přesto, že byl jen obyčejným univerzitním profesorem. (7/10) ()

Michnak 

všechny recenze uživatele

Příběh je podle mě geniální, jelikož nám realisticky přibližuje kousek historie a díky tomu si může mnoho z nás vzpomenout na Vynálezce Roberta Kearnse, jelikož se s jeho vynálezem setkává většina z nás. Musím ale říct, že mi přišla daleko zajímavější fáze sporu o patent, než jeho samotná konstrukce. Chápu, že bylo třeba říct, jak Bob k nápadu došel, ale ztvárnit se to dalo lépe. Soudní pře jsem si ale užil plnými doušky. Není nad to zadostiučinění, když pronesete větu, která každého usadí a která výrazně prokazuje vaši pravdu. Film byl právě o tom - prosazovat si pravdu, jelikož pravda přeci "vždycky" zvítězí. Hodnoty měla hlavní postava v tomhle směru v pořádku. Nebýt takových průkopníků, tak se systém nikde neposune. Co ale není v pořádku je to, že i přes své "správné" zásady Bob ztratil část své rodiny, podle mě ale v prospěch vyššího dobra. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (9)

  • Pro zachování autenticityi byla při filmování využívána i originální soudní dokumentace, rodinné fotografie a domácí video. (PATTXA)
  • Sepisování příběhu trvalo dlouhých 9 let, při kterých se dohledávala veškerá fakta k celé události tak, aby byla zachována autenticita. (PATTXA)
  • V dnešní době má stěrače, které vynalezl Bob Kearns, přes 150 milionů aut. (D3VIL)

Reklama

Reklama