Reklama

Reklama

Univerzitní profesor Bob Kearns žije v kolébce automobilového průmyslu Detroitu s manželkou a šesti dětmi. Má na kontě několik malých patentů a baví ho vymýšlet novátorské věci. Jednoho dne ho napadne, že stěrače na oknech vozidel, když jen mrholí, by mohly stírat déšť v přerušovaných krátkých časových intervalech. Přítel Gil a jeho bratr mu poskytnou finance na vývoj a nechají nápad patentovat. Kearns později představí svůj vynález mamutí firmě Ford, jejíž vývojové oddělení zatím tento problém řeší bez úspěchu. Na první pohled je patrné, že mají o nápad zájem. Za několik týdnů však přichází Gil se špatnou zprávou, Ford prý už o stěrače zájem nemá. To je pro Kearnse šok a zároveň se obává, že automobilka jeho vynález okopírovala. Na setkání prodejců Bob uvidí nový model Mustangu, jehož hlavním vylepšením a prodejním trhákem jsou nové stěrače s přerušovaným pohybem. Bob si to nenechá líbit a pustí se do boje se špinavými praktikami obří automobilky. Neváhá zažalovat Ford za porušení patentu a odstartovat dlouholetý soudní proces s nejistým výsledkem. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (9)

  • V průběhu několika let Robert Kearns dostal mnoho nabídek z Hollywoodu, které ale odmítl, jelikož žádné nevěřil natolik, že by jeho příběh vyprávěla správně. Nakonec ho přesvědčila až nabídka režiséra Marca Abrahama a jeho slib na omezení se pouze na skutečnost Film byl tak zpracován do detailů dle reality. (PATTXA)
  • Pro zachování autenticityi byla při filmování využívána i originální soudní dokumentace, rodinné fotografie a domácí video. (PATTXA)
  • Nejstarší syn Dennis, který při studiu svému otci pomáhal při soudním procesu, se stal právníkem. (PATTXA)
  • Sepisování příběhu trvalo dlouhých 9 let, při kterých se dohledávala veškerá fakta k celé události tak, aby byla zachována autenticita. (PATTXA)
  • Alan Alda natáčel pouhé dva dny. (PATTXA)
  • Film byl natáčen v lokacích Toronta. Mnoho z nich našel plánovač filmařských lokací pomocí aplikace Google Earth. (PATTXA)
  • V dnešní době má stěrače, které vynalezl Bob Kearns, přes 150 milionů aut. (D3VIL)
  • Marc Abraham požádal Grega Kinneara, aby kvůli roli Roberta Kearnse přibral 10kg. (D3VIL)

Reklama

Reklama