Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kartografický ústav, kam Jaroslav Dietl se Zdeňkem Podskalským umístili příběh situační komedie Křtiny, je typický podnik reálného socialismu. Moc se toho v něm sice neudělá, zato si všichni zaměstnanci od řadového kresliče až po náměstka užijí mnohá povyražení. Kartografka Hlívová kompenzuje nízkou pracovní morálku tělesnými půvaby, kreslič Ryzec vymýšlí rafinovanou lest, jak již v pátek dopoledne odjet na víkend, náměstek Humpl se chlubí novou sexy sekretářkou a pro komisi z generálního ředitelství pořádá hon. Jedině usedlý padesátník Čirůvka se drží stranou. Má rád svůj klid, netouží po vyšších funkcích ani po milostných pletkách. Jeho sekretářka Karolína je ovšem jiného názoru. Vmanipuluje svého šéfa do nerovného souboje o Humplovu „kočku“ a o uvolněné místo ředitele, a vůbec netuší, jaký kolotoč bláznivých dobrodružství tím vlastně spustila… Ztřeštěná komedie z roku 1981 je stále „živá“, kořeněná slovním humorem i skvělými hereckými rolemi, které autoři ušili na míru Jiřině Jiráskové, Miloši Kopeckému, Dagmar Veškrnové a Libuši Šafránkové. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (119)

J R C Pecuchet 

všechny recenze uživatele

Celkem povedená komedie začátku 80.let. Je vidět, že autoři scénáře si dali opravdu záležet, také herecké obsazení je nadprůměrné. Ze všech postav, které se ve filmu objeví, jednoznačně vyzdvihuji sekretářku náměstka ředitele ing. Čirůvky v podání JIŘINY JIRÁSKOVÉ !!! Za tuto roli by si zasloužila přinejmenším Českého lva za ženský herecký výkon ve vedlejší roli !!! ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Křtiny jsou tak výborná komedie, že mě to až překvapilo. Jako vždy přesný Miloš Kopecký, obdobným způsobem vynikající Jiřina Jirásková, Dagmar Veškrnová, která mi ani moc nelezla krkem (což je div), nádherně ztřeštěná zauzlovaná zápletka a postavy "Čirůvka, Ryzec, Hlívová, Koloděj, Kotrč..." pojmenované podle hub. Rozumná stopáž humoru svědčí, nic se zbytečně neopakuje, skoro nic není navíc... Jsem vážně spokojený. Jediné minus je ta hrozná slepičí píseň. Bože. ()

Reklama

Šimpy 

všechny recenze uživatele

Mnoho jsem nečekal, ale ačkoliv komediální prvky jsou založeny na nedorozuměních a záměnách, nejsou tyto tak trapně přeháněné a protahovaná jako jinde. Naopak, tím, že se rovnou prozradí a dál se s nimi hraje, je film o to svěžejší. A to i (spoiler) scéna s únosem dítětě. Výborný je tu Svatopluk Skopal a příjemně hraje i Blanka Bohdanová. ()

Saesulkun 

všechny recenze uživatele

Tyhlety vykonstruovaný huráakce typu: uleju se z práce, tak řeknu šéfovi, že jedu na křtiny a jejda, von šéf jede se mnou (uf), no tak teda ty křtiny uspořádám, no, co mám dělat, že jo? (Co takhle třeba všimnout si, že i tomu šéfovi sloužily křtiny jako záminka, ale to by holt zase nebylo o čem točit.) Zajímavý scénáristická finesa: v rámci pozvednutí koeficientu taškařicovosti naflákám půlce figur jména hub. ()

Parlay 

všechny recenze uživatele

Snímek díky jeho častým TV reprízám už zřejmě mnoha lidem leze pěkně na nervy, ale na rozdíl od ostatních oblíbených filmů televizních dramaturgů nepostrádá šmrnc a vtip. Závěr snímku (vynikající opilec Svatopluk Skopal), pohodová atmosféra a sympatičtí herci v čele s jako vždy znamenitým Milošem Kopeckým si zde zaslouží lepší procentuální hodnocení. Nemohu se ubránit dojmu, že "Křtiny" jsou jedním z filmů, kde se spousta zdejších uživatelů snaží najít chyby v podobě ducha socialismu apod., což se mi zdá poněkud nespravedlivé. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (9)

  • Většina postav má "houbová" jména: Čirůvka, Ryzec, Kotrč, Koloděj, Hlívová, Liška, Klouzek (Mackin)

Související novinky

Zemřela herečka Blanka Bohdanová

Zemřela herečka Blanka Bohdanová

03.10.2021

Ve věku 91 let zemřela herečka a malířka Blanka Bohdanová. Již jako malá chodila do baletu a v dětských rolích vystupovala na jevišti v rodné Plzni. Po studiu na obchodní škole vystudovala brněnskou… (více)

Reklama

Reklama