Reklama

Reklama

VOD (1)

Život novináře Stevea Lopeze se ocitl ve slepé uličce. Novinový průmysl je vzhůru nohama a jeho manželství je v troskách. Nedokáže si vybavit, co že to vlastně miloval na své práci. Jednoho dne se prochází po losangeleských ulicích, když vtom spatří muže, který podmanivě hraje na housle. Muž se jmenuje Nathaniel Ayers a je evidentní, že trpí psychickou poruchou. Během rozhovoru se Lopez od něj dozvídá, že studoval na slavné hudební škole Juilliard. Stevea zajímá, proč student prestižní školy skončil na ulici. Zjistí, že Ayers po dvou letech studia zanechal, protože u něj v raném věku propukla schizofrenie a sen o velkých koncertních síních se brzy rozplynul. Další den Steve Ayerse vyhledá a znovu mu řekne, že by o něm chtěl napsat sérii článků. Rozhodne se, že se pokusí změnit hudebníkův život, a vydává se do boje s větrnými mlýny. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (250)

Ducharme 

všechny recenze uživatele

Po vzoru Homera Simpsona: "Nuda!". Půl roku se na to těším, trailer jsem málem "prošoupala" a pak přijde taková patlanina- Film s potenciálem, při jehož dvou hodinách jsem si málem hodinky vykoukala. Jamie Foxx měl příležitost zahrát si fantastickou postavu, ale zahodil ji. Jako Nathaniel Ayers mi lezl nesnesitelně na nervy, jeho běsi mi nepřišli nijak prožité, schizofrenii jsem mu žel taky nevěřila - prostě kde nic, tu nic! Díky alespoň za Roberta Downeyho. Ten je opět vynikající (i poté co se dvakrát "vykoupe" v moči) , jakožto novinář předvědčivý a s postavou skvěle propojený (jen ty slzy si mohli odpustit). Celý film je jaksi rozvleklý, obsahuje odbočky a narážky na situace a postavy se kterými se už dál vůbec nepracuje (syn Thomas - trochu mi uniká, proč ho tam vůbec zmiňovali) a, aby toho asi nebylo málo, navíc naprosto debilně zakončený. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Joe Wright je vynikající řemeslník - technický um musí ale jít ruku v ruce s duší a fištrónem, a ty jsem zde postrádal. Hezky se na to kouká, ale v polovině filmu mi už bylo naprosto jedno, jak to celé dopadne, děj vrávoral od jednoho zbytečného bodu k dalšímu a neskýtal žádně větší vzrušení. Bez kulminace, bez pointy, nuda, nuda, šeď, šeď. ()

Reklama

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý pohľad na skutočnú osobu. Je to tak trocha kritika spoločnosti, ktorá hovorí zo začiatku o tom, ako sú ľudia nevnímavý, zaujímajú ich hlúposti, ale nie to ako sa zarába na vojne. Neskôr ukazujú ako sa ubližuje bezdomovcom, hovorí, že v Los Angeles žije okolo 90 000 bezdomovcov, no keďže to bolo natočené ešte pred hlavným úderom krízy, dnes je ich zrejme viac. To je zrejme ten americký sen. Ukazuje ako bývajú niekedy géniovia čudácky, že dar niekedy dostane aj človek, ktorého spoločnosť odvrhuje. Film je dlhý a je to skôr dej na ulici, no bojím sa, že aj udalosťou, ktorá stojí za povšimnutie, to nie je film z ktorého by ste šaleli radosťou a radi si ho púšťali. Niektoré silné veci skrátka nie sú na sfilmovanie, lebo z nich nemôže byť kvalitný film alebo žeby niekde urobili chybu tvorcovia, že mám taký pocit, no asi skôr to. Je to slušné, je to priemer, ale proste nič viac. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Na sólistu som sa tešil od prvého momentu ako som sa dozvedel že Joe Wright natáča ďalší film. Hneď na úvod treba skonštatovať dve veci - prvá z nich - film je skvelo natočený, skvelo zahraný a každá jedna zložka je absolútne vyšťavená na maximum. Herecké duo Foxx a Downey Jr. sú jednoducho skvelý a celý ich vzájomný vzťah, na ktorom je postavená celá zápletka - je uveriteľný, nenudiaci a krásny. Wright jednoducho vycítil potrebu ukázať emócie bez emočného vydierania a za to mu ďakujem, pretože som si film užil a určite si ho pozriem ešte raz. Druhá vec, ktorú musím skonštatovať je - že Joe Wright natočil dva omnoho lepšie filmy ako tento. Dôvod je jasný. Tam kde v Pokáni a Pýche a predsudku vytvoril ľahší ale o to krajší ekvivalent literárnych diel - v Sólistovi mi prišlo, že aj napriek niektorým neskutočne vydareným scénam väčšinou tápal, či už v scenári, alebo v réžií. V niektorých scénach je až nechutne vydieť, že Wright skrátka nevie, čo nám má tou scénou vlastne povedať. Ale aj napriek tomu sa jedná o kvalitný film, ktorý by v rukách niekoho menej skúseného dopadol omnoho horšie. Downey jr. koniec koncov v každej svojej úlohe dokazuje, že sa narodil práve pre ňu a to je aj dôvod prečo v tomto filme zatieňuje aj oscarového Foxxa. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Joe Wright upsal duši hollywoodskému ďáblu, který jeho talent vycítil přes celý oceán, a výsledkem je tuctově odvyprávěná historka o jednom netuctovém přátelství, jehož potenciál (resp. skutečný předobraz) sliboval mnohem více. Problém leží už na papíře, ze kterého klišé a kalkul trčí z každého písmenka a dílo zkázy dokonává Wrightova poetická režie, která v případě jednoho geniálního bezdomovce střílí absolutně naprázdno. Láska k hudbě a bližnímu v nouzi nikde, jen hlad po cenách a tklivých ovacích dojímavého publika. Sorry, ale nebýt koncertu ústřední herecké dvojice, zahrál bych filmu ještě o tón níž. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (9)

  • Jamie Foxx (Nathaniel Ayers) nehrál muzikanta poprvé. Ztvárnil již jazzového génia Raye Charlese ve filmu Ray (2004). (Aknah)
  • Jamie Foxx (Nathaniel Ayers) si nechal vytrhať vlastné zuby kvôli úlohe Ayersa, tvrdil: „Moje zuby sú príliš veľké a biele, bezdomovec by také nikdy nemal.“ (Zaara)
  • Natáčelo se hlavně v Los Angeles a v Clevelandu. (SONY_)

Související novinky

Režisér Pokání a indická móda

Režisér Pokání a indická móda

15.03.2009

Indie je v kurzu. Kdo by se tomu po diváckém i oscarovém úspěchu Milionáře z chatrče divil, že? V šlépějích Dannyho Boylea se vydá Joe Wright, který se po „současněji laděném“ Sólistovi vrátí ke svým… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno