Reklama

Reklama

Kletba Měsíčního údolí

  • Maďarsko Holdhercegnő (více)
Fantasy / Dobrodružný / Rodinný
Maďarsko / Velká Británie / Francie / Austrálie / USA / Nový Zéland, 2008, 103 min

Fantasy rozprávka, nakrútená podľa knižnej predlohy Malý biely koník, anglickej spisovateľky Elizabeth Goudge. Rozpráva o obyvateľoch tajuplného Mesačného údolia a dávnom spore dvoch znepriatelených rodov. Keď malej Márii zomrie otec zanechá ju celkom samú a opustenú. Spolu so svojou vychovávateľkou tak musí opustiť blahobyt centra Londýna a začať svoj nový život na vidieku u čudáckeho strýka Benjamina, ktorý navyše ani sám nevie, že malá Mária existuje. Po príchode na jeho nádherný statok objaví magický svet údolia, kde je Mesiac väčší ako kdekoľvek na svete. Spozná strýkových nepriateľov, ktorí ju unesú a uväznia vo svojom temnom zámku. Postupne sa začnú diať naozaj čudné veci a Mária veľmi skoro zistí, že je poslednou princeznou, ktorá tam prišla, aby zachránila Mesačné údolie pred prastarou kliatbou. Do najbližšieho splnu bude musieť nájsť čarovné perly, ktoré nikto už stáročia nevidel, a skôr než Mesiac zapadne za horizont, ich vrátiť moru. Pri svojom pátraní nebude sama, ochráni ju čierny lev a cestou ju povedie biely jednorožec. (STV)

(více)

Recenze (132)

LadyVader 

všechny recenze uživatele

Natočený v krásné krajině, Maďarsko je dost podobný České Republice v typu krajiny. Takže aspon něco se mi v tomhle filmu líbilo, ikdyž ten tryskovej kuchař a koncová scéna s koňma vybíhajícíma z moře byla fajn :-). EDIT: Když o tom tak premšlím, tak jsem se u toho docela bavila, takže měním hodnocení na tři, byl to pro mně docela průměr. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Vydávám se na cestu nesnadnou, za záchranu dětského filmu před rozmáhajícím se cynismem. Ano, ani já jsem se při sledování v kině občas nevyvaroval vtípků (např. při závěrečné scéně shledání mi to nedalo abych necitoval Scénu z Limonádového Joea - zeti, synu, tcháne, otče...), jenže je to takové dělání si legrace z někoho (něčeho), koho vlastně máte rádi. Je to sice krajně naivní a místy trochu infantilní, ale proč by to mělo vadit, když ten film je přece evidentně určenej dětem. Nechápu, proč tuhle evidentní samozřejmost spousta lidí opovržlivě komentuje slovy "vhodné pro děti do 12 let" a podobně. Já osobně bych na to svoje děti vzal úplně klidně místo nablblejch nechutnejch Transformerů nebo opakujících se animáků. V rámci žánru je to určitě lepší než Narnie a z poslední doby patří spolu s Městem Ember rozhodně mezi ty lepší zahraniční filmy pro děti (celkově nejlepší bylo Kdopak by se vlka bál). P. S. Nápad dát dohromady Nataschu McElhone a Ioana Hornblowera Gruffudda se mi zalíbil a možná by nebylo od věci vidět je v něčem odvážnějším :)) ()

Reklama

klima777 

všechny recenze uživatele

Je strašně těžké natočit dobrou fantasy. Respektive natočit fantasy počin alespoň tak, aby nechutnal jako x-krát použitý sáček čaje. V tomto případě se ne jen dlouho vyluhovalo, ale též šilo a zapošívalo velmi horkou dratví. Jako pozitivum beru účast kvalitních herců. Jinak pociťuji značné rozpaky (vždyť i poměrně nudné Inkoustové srdce mělo větší drive). Dobře mi tak... P.S. flanker.27 má pravdu. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Ani z Terabithie jsem nebyl příliš urvaný, v rámci možností, jako tak trochu jiné fantasy ale bez problému fungovala. Kletba měsíčního údolí je oproti tomu jen chabá televizní pohádka plná podivných dějových zkratek, logických trhlin a pravděpodobnostních lapsů. Nejnápaditější jsou nakonec digitální efekty, které i navzdory tomu, že jsou strašně špatné, stejně patří zdaleka k tomu nejzajímavějšímu, co může film nabídnout. Gabor Csupo tentokrát nezabodoval... ()

Deschain 

všechny recenze uživatele

"It certainly seems very quiet. - That would be the absence of the ladies, then, sir." Vlastne si nie som istá, čo si mám o tomto filme myslieť. Už je to pár rokov, čo som čítala knihu, ktorá je z-adaptovaná do filmu a veľa si z nej už veru nevybavujem. Nemôžem teda ani porovnávať. Film má zopár plusov, kostýmy a interiéry + exteriéry sú krásne (asi tie maďarské), na Dakotu sa príjemne pozerá, rovnako aj na zvyšok castu, aj keď teda sympatickým hercom škodia hlavne veľmi slabé repliky - Curry, McElhone, Gruffudd aj Prew, pekné (aj keď mierne pofidérne) kostýmy, zopár (asi 5) fajn hlášok a to je asi tak všetko. A mínusy: otravná a sedlácka (tobôž nie vtipná) postava Heliotropie, kŕčovité a klišoidné dialógy aj scenár. Príbeh tiež nie je extra, hlavne natiahnutý na 103 minút. A mám dojem, že lotrovská koníkovská vodná scéna zožrala minimálne polovicu rozpočtu. Keby sme ju už nevideli spracovanú lepšie, možno by zaujala viac. ()

Galerie (77)

Zajímavosti (7)

  • Dakotu Blue Richards ve většině scén nezastupuje žádná dvojnice. Dvojnici sice měla, ale režisér rozhodl, že bude efektnější, když ji nebude nikdo zastupovat. (Hromino)
  • Název snímku byl zvolen hlasováním v internetové anketě, kdy titul The Secret of Moonacre předčil původní název předlohy "The Little White Horse". (Hromino)
  • Dakota Blue Richards nikdy nečetla knihu „Malý bílý koníček“, podle níž je film natočen, než v něm získala roli. Tu si pak stihla přečíst během letu do Maďarska, kde se mělo točit. (Hromino)

Reklama

Reklama