Reklama

Reklama

Michael Caine hraje Harryho Palmera, bývalého armádního desátníka, který raději nedobrovolně slouží jako agent Jejího Veličenstva, než aby si odseděl roky za mřížemi. Palmer je vyslán do Berlína, kde má zajistit útěk ruského generála, který je odhodlán přidat se na jejich stranu. Poté, co neochotně přijme úkol, zařídí jeho plán útěku jako falešný pohřeb...Bohužel z Ruska je nakonec převezeno špatné tělo. Caine si zachová chladnou hlavu a proplétá se Berlínem v náručích krásných žen. (Magic Box)

(více)

Recenze (50)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

S pověstnou britskou precizností do detailů vybroušený film! Stejně dobrý jako Ipcress file, s až neskutečně zajímavou zápletkou, geniálním Michaelem Cainem, skvělými dialogy, vtipně-suchými hláškami a postupně se stupňujícím napětím, které - i kdyby se dalo krájet - byste neukrojjili ani motorovou pilou, jak je husté. Zkrátka špionážka první třídy s (jak tady někteří uživatelé správně píší) opravdu složitou závěrečnou půlhodinou, jež ale naštěstí není zmatená nebo nepochopitelná. Prostě se toho v ní jen dost stane, no. Pět hvězd dávám Pohřbu v Berlíně hned, ačkoliv mi z děje určitě taky něco uteklo. Další promítnutí dévédéčka všechno stoprocentně napraví. Těším se na ně.__P.S. Napravilo. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Pokračovanie o agentovi Palmerovi už vykazuje viac podobné znaky s bondovkami. Príbeh sa točí v inej krajine, ešte k tomu komunistickej, takže to má svojskú atmosféru. Dé-dé-er bola vtedy v kurze. Suchý britský humor preskupuje celý film a po vzore prvého filmu v ňom chýba akékoľvek napätie. Ale na nudu sa sťažovať nemožno. Scéna, kde prevádzajú rakvu cez most je fanúšikom seriálu MacGyver veľmi dobre známa. Takmer kompletne bola vystrihnutá z tohoto filmu. V MacGyverovi končila tak, že rakvu vyhodili do rieky a Mac odfrčal na drevenom vodnom skútri, ktorý tvoril trup onej rakvy. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Nevěřil bych, že nějaké palmerovce napařím plný počet. Jak Případ Ipcress, tak Mozek za milion dolarů mi přišly jako zhulené, experimentální vize, které si špionský žánr berou jen jako rukojmí. Ale tady vzal námět do ruky zkušený režisér nejen bondovek, ale i válečných filmů, který bystře vyhmátl to podstatné a udělal z filmu koukatelnou záležitost. Postavy se - konečně! - chovají normálně a lidsky, nikoliv zbytečně přehnaně a afektovaně, a dokonce i pojetí Palmerova agenta zde najednou dostává svůj smysl. Chlápka, který - konečně! - skvěle hláškuje, raději se nehrne do akce a stojí v pozadí, ale o to víc a lépe si dokáže věci sesumírovat. Navíc ale není super hrdina, i on bývá převezen a vypadá pak jako tupec, ale nakonec vlastně vše rozřeší ke všeobecné spokojenosti. (Scéna v rozpadlém domě s monologem: „Paul Louis Broum. Doklady má v kapse.“ je dokonalá, skvěle vše završuje, všechny snahy postav, a Eva Renzi dokáže v té chvíli vrhnout přesně ten pohled údivu a současně nepochopení, jaký je potřeba.). Velmi dobrá kamera i hudba. Výběr lokací - jako by člověk v tom rozděleném Berlíně byl. A pak ty hlášky - a dokonce hraní si s nimi, ať jde o hraní si s krycím jménem (a touhou po jiném), tak třeba s batmanovskými proprietami. ()

Angelopul 

všechny recenze uživatele

Agenta Palmera mám mnohem radši než jeho nafrněného a snobského kolegu Bonda. POHŘEB V BERLÍNĚ je asi nejlepším ze série, o řád zábavnější než první Palmer (PŘÍPAD IPCRESS), je zde větší porce typicky britského humoru a příběh také mnohem lépe odsejpá. Jsou to dále pak perfektně vykreslené a ztvárněné postavy, např. ruského plukovníka Stoka, německého mafiána Kreutzmana, nebo rozčilujícího se komisaře Reinhardta, rafinovaná akce a úžasná atmosféra Berlína šedesátých let co dělají z tohoto filmu jednu z nejlepších agenťáren své doby. "A teď pojď zpátky do postele miláčku, protože v kuchyni za moc nestojíš". ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Velmi chytré krimi drama těžící z rozdělení Německa, Berlína a ze studené války. V určitou chvíli jsem se již v mnoha zvratech a záměnách ztrácel, ale nakonec to jak scénárista tak režisér zvládli tak, že pointa vyznívá skutečně mile a překvapivě. Mladý Michael Caine byl už tenkrát skvělý herec a navíc štramák. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (5)

  • Paul Hubschmid a Eva Renzi sice ve filmu hrají nepřátele na život a na smrt, ve skutečnosti se však rok po natáčení vzali. (pawleta)
  • Do role Samanthy Steel byla původně obsazena Anjanette Comer, která dokonce figurovala na propagačních materiálech. Z důvodu nemoci ji však nakonec nahradila Eva Renzi. (pawleta)
  • Průměrná délka záběru ve filmu je 5,8 sekund. (pawleta)

Reklama

Reklama