Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Knižní nakladatel Riley Greenleaf vděčí za obchodní úspěchy především oblíbenému spisovateli Alanu Mallorymu. Jenže ten chce přejít k jinému nakladateli. Greenleaf se proto rozhodne Malloryho zavraždit, aby zabránil konkurenci a získal peníze ze spisovatelovy životní pojistky. Na vraždu si najme veterána z vietnamské války a specialistu na výbušniny Eddieho Kanea, který mu nabídl rukopis na téma amatérské výroby bomb. Po úspěšně vykonaném vražedném díle se však na scéně objevuje jiný specialista: detektiv z oddělení vražd, poručík Columbo... (Česká televize)

(více)

Recenze (43)

Colonist 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Roberta Culpa jsme už viděli 3x, Jack Cassidy se nám v této epizodě ukazuje teprve podruhé (a zase v knižním prostředí, i když trochu jinak). Samotná epizoda začíná legendárním úvodem, kdy ten mladík psychopatického zjevu Eddie hází po vrakách aut výbušniny. Vrah měl svůj plán dobře vymyšlený. Najme si zabijáka a díky všem stopám to má vypadat, že to udělal on, jenže on sám si mezitím udělá dokonalé alibi, takže by ho nikdo z té vraždy ani z podílu na ní nepodezíral. Jenže nepočítal s Columbem. Je to výborný díl, který bohužel trošku kazí to nejdůležitější - závěrečné odhalení. Zde bylo poněkud laciné a slabé, k takovému promyšlenému plánu by se hodilo mnohem důstojnější odhalení. I tak dám 5 hvězdiček, díl je to povedený, díky krátké stopáži má spád a kvalitního záporáka. Škoda jen toho závěru... ()

Šandík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po novém shlédnutí s originálním zvukem musím napsat, že se jedná o jeden z vůbec nejlepších Columbů, herecky naprosto brilantní, se skvělým záporákem, výbornou režií a vynalézavou kamerou. Ani o komické situace není nouze a zároveň je Columbo mile syrový a přímočarý, bez přemíry zbytečných otázek a potřeby vysvětlovat (natvrdlému) divákovi každý další krok... Příběh sám je samozřejmě opět hodně literární a ta drobnost s výměnou zámku nanejvýš nepravděpodobná. Zapojení děje epizody "Kandidát zločinu" roztomilé. Chili v luxusní restauraci k popukání. Celkový dojem: 80% ()

Reklama

Godhaj 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

,,Píšete velký americký román, poručíku, nebo se učíte psát na stroji?“ Režisérsky zajímavý úvod mě namlsal, zbytek tohoto dílu ale z vyšlapaných kolejí tohoto seriálu nevybočil. Vražda je tentokrát zajímavá stejně jako alibi vraha. Cassidy si tady střihnul roli neurotického zabijáka a scény s ním byly pěkné. Vyšetřování je typicky Columbovské, v jeho průběhu ale vrahoun zbytečně komplikuje svoji situaci a závěrečné usvědčení není tak úderné jako v jiných dílech. ()

Gothard 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zajímavá variace na téma dokonalé alibi. Jack Cassidy, který si spisovatele (a vraha) již jednou zahrál (a pak ještě v jiné epizodě kouzelníka) je výborný, tyto role mu dokonale seděly. Báječný je i odborník na výbušniny v podání převážně televizního herce Johna D. Chandlera, který je sice trhlý, ale takovým způsobem, že z něho mrazí v zádech. A samozřejmě Columbo - skvělý jako vždy. Dobře vymyšlené, pointa se tentokrát sice dá celkem vytušit, ale i tak je to velmi dobrý díl. ()

Allan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V pořadí již druhý Columbo s mým oblíbeným vrahem a slizounem Jackem Cassidym. I kdyby se ani nepohnul, i kdyby nic neřekl, stále vypadá jako podezřelý číslo jedna. Kdosi o něm řekl, že chování i zjev má jako dušená šunka. Docela trefné. Ale zpět k věci – tak jako všechny Cassidyho vraždičky i tato byla připravena s mimořádnou přesností a perfekcionismem. A jako vždy neklapla, protože byla odhalena díky více méně blbé pointě se záměnou zámků a klíčů a rukopisů. Vtipné bylo, že Columbo zaníceně popisoval jeden svůj případ, který byl námětem pro předchozí díl Kandidát zločinu. Kriticky však musím uznat, že nejlepšího výkonu dosáhl Jack Cassidy pouze jedinkrát, a to pod vedením mistra nejmistrovatějšího – Stývna Špajlberga v dílu Vražda podle knihy. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (3)

Reklama

Reklama