Reklama

Reklama

Příběh o lásce a smrtelnosti, svobodě a utrpení podle románu Philipa Rotha. Profesor David Kepesh (Ben Kingsley) věnoval značnou část svého života výuce literatury a dobývání půvabných studentek. Otevřeně přiznává, že krásné ženě nedokáže odolat. Když však po šedesátce potká skvostnou Consuelu (Penélope Cruz), její mládí, její nádherné tělo a samozřejmost, s jakou se mu oddává, i podivná netečnost, s níž přijímá projevy jeho vášně, v něm probouzí žárlivost, kterou Kepesh nedokáže zapudit dokonce ani ve chvílích, kdy ji svírá v náručí, ztrácí svůj obvyklý ironický odstup a soustředění, přestává racionálně uvažovat. Před nejhorším ho však zachraňuje láska zralé ženy.
Film byl natočen podle románu nositele Pulitzerovy ceny Philipa Rotha a jeho název "Umírající zvíře" odkazuje na citát z irského básníka W. B. Yeatse, v němž se hovoří o tom, že lidské srdce, nemocné touhou, je připoutáno k umírajícímu zvířeti. Moudrá výpověď stárnoucího muže, který prahne po lásce a plnosti života a jen těžko se vyrovnává s vědomím, že to vše bude muset už třeba zítra opustit. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (323)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jako drama stárnoucího muže, který hledá příležitost k sexuálnímu povyražení a nalezne poslední skutečnou lásku svého života, je to na 5*, protože Penélope Cruz a Ben Kingsley patří k elitě ve své herecké generaci a Isabel Coixet to umí nasnímat s elegancí a citem. Jako filmová adaptace literárního díla Philipa Rotha je to s bídou na tři, viz komentář uživatele Marigolda. Osobně jsem sice literární předlohu nečetl, ale znám jiné Rothovy knihy a kdyby psal tak, jak tlumočí Isabel, nebyl by považován za jednoho z největších, ne-li vůbec největšího amerického romanopisce. Chybí tam hořkost, sobectví, chybí tam ta temná stránka partnerského vztahu, zůstala jen romantika, tragika nenaplněných představ a vážné nemoci. Celkový dojem: 75 %. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Filosoficke vztahove sex drama. Uz z popisu zanru vam je hned jasne v cem bude problem. Ano, tusite spravne - je to nuda k uzoufani. To bohuzel prebiji vsechny potencialni trumfy, ktere by jinak film mohl nabidnout. Co je pak platne, ze jsou zde docela schopni herci jako Ben Kingsley, nebo Dennis Hopper, kdyz u toho umirate nudou a nemuzete se dockat az to skonci. Tohle bohuzel nepromijim. Navic Penelope Cruz, kterou jsem mel vzdycky docela rad, me posledni dobou zacina pekne stvat a tady to jenom potvrdila, vubec mi nesedla a to same plati pro Patriciu "this is pure fucking" Clarkson. Libily se mi vsechny Kingsleyho piano sceny, ktere plynule prechazeli do samotneho piano soundtracku. Elegy zaroven poskytlo pomerne zajimavy podklad na nasledne premysleni o zivote s durazem na starnuti, vekove rozdily, tragedie atd. Vazne skoda, ze se toho tematu nechopil nekdo schopnejsi, kdo by to podal zajimavejsim a hlavne zazivnejsim zpusobem. 4/10 ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

S Isabel Coixet mám v pamäti spojené dva vynikajúce filmy (Môj život bezo mňa a Tajomstvo slov). Veľké očakávania pri vkladaní DVD do prehrávača boli teda prirodzené. Elegy je zaujímavý pohľad na zdanlivo bezchybné súkolie života niekoľkých postáv vo chvíli, keď sa zasekne a od toho času už nič nie je ako predtým. Láska študentky k profesorovi mohla vyznieť banálne a tuctovo, nebyť Isabel Coixet, ktorá opätovne dokázala, že v psychológii postáv je doma. Penélope Cruz ma konečne presvedčila, že nie je iba peknou bábikou a charizmatický Ben Kingsley si strihol jej uveriteľného partnera. Klavírna hudba filmu svedčala a tak moje drobné výčitky smerujú iba k epizódnym postavám, ktoré nedokázali nahradiť absenciu Consuely v druhej polovici filmu. ()

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Nádhera! Strašně jsem si přála nahlédnout do mužské duše a když se mi to povedlo a já jsem jásala, zjistila jsem, že to točila žena. Tak proto je to tak něžné a dojemné. Asi je mi to podání velmi blízké tou ženskou rukou. No ale to nic nemění na tom, že Ben Kingsley v roli staršího milovníka byl skvělý. A Penélope se mi konečně zalíbila. Asi jsem ji neviděla v lepší roli. Vřele doporučuji :)). ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Nádherné vztahové drama. Profesor-proutník David Kepesh vzplanul láskou ke své studentce Consuele, která jeho city opětuje. David si ovšem uvědomuje úskalí vztahů s vysokým věkovým rozdílem, takže mu dělá problémy Consueliny projevy přijímat. To vede k neodvratnému konci. Ta míra sebereflexe stárnoucího muže v podání Bena Kingsleyho a vlastně i Dennise Hoppera se mi strašně líbila - tenhle film bych povinně pouštěl všem staříkům, kteří se pouštějí do vztahů s o generaci či generace mladšími partnerkami - přijde mi to nepřirozené a do určité míry i trošku nechutné a je mi jedno, jestli jsem tím někoho urazil. Oba výše zmínění pánové navíc odvedli výtečné výkony, přičemž Benu Kingsleymu skládám hlubokou poklonu. Penelope Cruz a Patrici Clarkson pak tomu dodaly ten správný mladistvý půvab i nezaměnitelný šmrnc zralých žen. 90% ()

Galerie (26)

Zajímavosti (6)

  • Snímek byl natočen na motivy románu "The Dying Animal", který napsal Philip Roth. (Terva)
  • V jedné z prvních scén filmu se objeví Javier Bardem, tehdejší přítel a posléze manžel Penélope Cruz. Bardem ve scéně, kdy Consuela poslouchá v aule přednášku, sedí o několik řad za ní. (novoten)
  • David říká Consuele, že vypadá jako Maja Desnuda z Goyova obrazu. Penélope Cruz hraje ve filmu Volavérunt Pepitu Tudó, která pravděpodobně stála Goyovi pro tento obraz modelem. (novoten)

Související novinky

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama