Reklama

Reklama

Příběh o lásce a smrtelnosti, svobodě a utrpení podle románu Philipa Rotha. Profesor David Kepesh (Ben Kingsley) věnoval značnou část svého života výuce literatury a dobývání půvabných studentek. Otevřeně přiznává, že krásné ženě nedokáže odolat. Když však po šedesátce potká skvostnou Consuelu (Penélope Cruz), její mládí, její nádherné tělo a samozřejmost, s jakou se mu oddává, i podivná netečnost, s níž přijímá projevy jeho vášně, v něm probouzí žárlivost, kterou Kepesh nedokáže zapudit dokonce ani ve chvílích, kdy ji svírá v náručí, ztrácí svůj obvyklý ironický odstup a soustředění, přestává racionálně uvažovat. Před nejhorším ho však zachraňuje láska zralé ženy.
Film byl natočen podle románu nositele Pulitzerovy ceny Philipa Rotha a jeho název "Umírající zvíře" odkazuje na citát z irského básníka W. B. Yeatse, v němž se hovoří o tom, že lidské srdce, nemocné touhou, je připoutáno k umírajícímu zvířeti. Moudrá výpověď stárnoucího muže, který prahne po lásce a plnosti života a jen těžko se vyrovnává s vědomím, že to vše bude muset už třeba zítra opustit. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (323)

Kimon 

všechny recenze uživatele

Příběh začíná vyprávěním: "Myslím, že to byla Betsy Davisová, kdo řekl: "Stáří není pro sraby". A určitě to byl Tolstoj, kdo řekl: "Největší překvapení v lidském životě je stáří". ......... "Stáří, ... to vás zaskočí. A z ničeho nic se ptáte sami sebe, i já se ptám sám sebe, proč se stařec nemůže chovat úměrně věku. Jak je možné, že se i já stále dokola zúčastňuji živočišné stránky lidské komedie. Protože v mé hlavě se nic nezmění. ....................... Jmenovala se Consuela Castillová. Byla to moje studentka .........." ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Velmi zdařila adaptace románu P.Rotha. Samozřejmě, že téměř nikdy se žádnému režisérovi nepodaří přenést celý děj z knihy na plátno, takže tady také schází některé pasáže a některé dosti naturalisticky líčené. Ale do pojetí Isabel Coixet by takové scény asi ani nezapadly a působily by rušivě. Ostatně, celá kniha je založena na úvahách a vnitřních myšlenkových pochodech hlavního hrdiny, což by z filmu zcela vymazalo ostatní postavy. Tento snímek vyznívá v konečném důsledku jako oslava Penélope Cruz a jejího éterického vzezření. Nezaujímám negativní postoj vůči Benu Kingsleymu, ale on se mi do role Davida vůbec nehodil a trochu mě to celou stopáž rozčilovalo. Isabel Coixet ostatní herce zvolila náramně dobře - Sarsgaard, Clarkson i Hopper jsou výteční, o Penélope nemluvě, ale Ben Kingsley měl být nahrazen někým jiným, například Anthony Hopkinsem, Al Pacinem, atd... ()

Reklama

lesumir 

všechny recenze uživatele

Pochmurná sonda do života postaršího muže, který mu nabourá mladá žena. Příběh bez klišé, na kterém jde od začátku poznat, že je z dílny Isabel Coixet, její cit je nezaměnitelný. Ben Kingsley je stále fešák, sice bych to moc k jeho jedinému oscarovému výkonu v Gandhim nepřirovnával, ale stále ve vysoké formě. Penélope Cruz neodolatelná a skvěle vybrána do role sofistikované ženy. Dramatická hudba skvěle ladila k atmosféře spíše evropsky laděného romantického filmu. K úplné dokonalosti chybí, nebo spíše přebývá délka, být to malinko kratší, neuškodilo by. ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Podle mě jen velká nic neříkající bublina, která se snaží moralizovat o stárnutí, lásce, věrnost atd., ale nic z toho neplyne.... možná mi něco podstatného uniklo, začalo mě to uspávat....O nic lepší než televizní film http://www.csfd.cz/film/174394-pani-harrisova-mrs-harris/. Takže z tohoto filmu si odnáším pouze to, že můj oblíbenec Ben Kingsley je už nechutný stařec (na to že mu v té době bylo "pouhých" 65) a Penelopka je ve svých 34 opravdu nádherná. A kdo zase vymyslel ten český název??? ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Kingsleyho přestalo bavit, že si z něj všichni dělají srandu, odložil tupé a stařecké přehrávání a vzmohl se k oscarovému výkonu ve filmu, jenž má hodně pomalé tempo, nevyhne se několika slabším (nudnějším) místům, ale je natolik inteligentní a životními pravdami a zkušenostmi nasáklý, že to ustojí se ctí. Jednohubková sedmdesátka, kterou už asi nikdy neuvidím, ale je mi jasné, co na ní akademici uvidí. P.S.: Chápu, že se český název odráží od jména knižní předlohy. To mi ale nebrání ho označit - nejen z marketingového hlediska - jako stupidní a nešťastný. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (6)

  • Penélope Cruz získala v roce 2008 za roli Consuely Castillo cenu LAFCA v kategorii nejlepší herečka. (Terva)
  • David říká Consuele, že vypadá jako Maja Desnuda z Goyova obrazu. Penélope Cruz hraje ve filmu Volavérunt Pepitu Tudó, která pravděpodobně stála Goyovi pro tento obraz modelem. (novoten)
  • V jedné z prvních scén filmu se objeví Javier Bardem, tehdejší přítel a posléze manžel Penélope Cruz. Bardem ve scéně, kdy Consuela poslouchá v aule přednášku, sedí o několik řad za ní. (novoten)

Související novinky

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama