Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Peklo je nerozdělilo, nepřáteli se stali až v ráji. Britsko-americký film Bounty z roku 1984 vychází z knihy Richarda Hougha Vzbouřenci na Bounty a popisuje průběh plavby, která vyvrcholila proslulou vzpourou části posádky proti autoritativnímu kapitánovi lodi, námořnímu poručíkovi Williamu Blighovi... Bounty vyplouvá den před Štědrým dnem roku 1787 z anglického Spitheadu, s cílem přivézt z Tahiti sazenice chlebovníku. Situaci na palubě však komplikuje zvolená riskantní trasa, nepřízeň počasí a především spory mezi mužstvem. A také mezi kapitánem Blighem a jeho zástupcem Fryem, který je nakonec ve funkci nahrazen Blighovým přítelem Fletcherem. Po doplutí na Tahiti dlouhý pobyt na ostrově posádku demoralizuje, a když se má loď vydat na zpáteční cestu, opět riskantní trasou, situace se vyostřuje a vše směřuje k nevyhnutelné konfrontaci... V hlavních rolích excelují Mel Gibson a Anthony Hopkins, výrazný herecký výkon podává rovněž Daniel Day-Lewis a také tehdy začínající Liam Neeson. Postavu Fletcherovy milé ztvárnila Tahiťanka Tevaite Vernetteová, která se už potom před kamerou nikdy neobjevila. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (224)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Film s dokonalým obsazením plným současných filmových hvězd. Tehdy to byli ale spíš talenti, krom Oliviera a Hopkinse. Hopkins taky táhne celý film a nedá si ho nikým vzít. On je tím pilířem loajality ke králi Jiřímu, smyslu pro povinnost a řád světa. Proti němu stojí Gibson, toužící po svobodě, vehnaný do vzpoury v podstatě nechtěně. Posádka se rozdělí na dvě poloviny. Herecky vyčnívá D.D.Lewis, Hill a Neeson. Nejlepší je samozřejmě Hopkins a nejhorší je zoufale prkenný a hraní na hony vzdálený Gibson. Zato má ale pořád rozhalenou košili! To asi pro fanynky. Musím říct, že se jedná o docela dobrý film, i když tempo je pomalé a zápletka prostá. Poselství je však jasné... God save England! 80% ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Pokud je tento film něčím zajímavý, tak je to vynikajícím výkonem Anthonyho (nejlepšího herce vůbec), který z dříve zcela negativní figury dělá komplexní postavu, které jsem díky tomu přál víc než Gibsonovi, který tu hraje spíše než hrdinu nezodpovědného floutka, co myslí jen na sebe. Mel měl při natáčení skandálek s nějakou Tahiťankou a problémy s pitím (prý ho dost znervózňoval Anthony, který pil v tom vedru jen minerálku. Ovšem Anthony si tyhle problémy vyřešil už před nějakými 10 lety, kdy se málem upil k smrti - od té doby je abstinent a geniální herec - kupodivu to jde dohromady). ()

Reklama

wafc 

všechny recenze uživatele

Zajímavý příběh. Výborné ztvárnění. Unikátní obsazení. Šokující hodnocení, které například taková I-kvocientní kapacita jako je Gimli, kterému se ''málo co vyloženě nelíbí'', ospravedlňuje tím, že je to špatné i na televizní film, lebo zde není žádná akce. Ano, v Superstar jí je tam habaděj, ty šmoulo trojhvězdný. EDIT 2021: Je zcela k nevíře, že tenhle skvost, včetně naprosto dokonalýho soundtracku, je stále jen mezi modrýma filmama. Styďte se, neznabozi. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Trošku neprávem podhodnocená rekonstrukce událostí, které vedly ke vzpouře na lodi Bounty. Pokud si někdo myslí, že Hopkins před doktorem Lecterem maximálně chodil stavět kulisy do divadla, honem rychle by zjistil, že Anthony uměl hrát prostě vždycky! Jeho kapitán Bligh je skvělá postava. Mel tentokráte spíše jen zakřiknutě kouká. Potěší Vangelis, stejně jako krásné záběry panenského světa. Poctivé námořní dobrodružství jsou můj velmi oblíbený žánr. 70% ()

PEEPA 

všechny recenze uživatele

Musím říci, že hodně souhlasím s Radyem, jen dodám, že jsem viděl i třetí verzi s Clarkem Gablem. Tato verze nejvíce tratí na postavě Fletchera Christiena, který je zdaleka ze všech tří verzí nejslabší. Mel Gibson hraje (s poměrně malým prostorem) ublíženého zneuznaného chudáčka, který je hysterický a vlastně mu ani tak nejde o posádku, jen ho cpt Bligh peskuje víc, než je zdrávo a proto mu rupne v bedně. Je to slaboch a proto málem dostane od vzbouřenců ještě jednou nabančíno :-) Excelentní herecké obsazení v čele s Anthony Hopkinsem a jeho nejlidštějším cpt Blighem, kterého jsem kdy spatřil. On vlastně není zdaleka tak zlý, jako shnilý a sadistický Trevor Howard z verze 1962 ani jako velice přísný Charles Laughton z verze 1935. Vzpouru proti své osobě si nejméně zaslouží, protože je skvělým námořníkem, kterému jen ke konci začne malinko přeskakovat, ale zdaleka by to nebyl důvod pro Christiana Marlona Branda. Celý film je kratší asi o 45 minut než verze s Brandem a přibližně stejně dlouhý jako verze s Gablem, ale je podstatně akčnější a svižnější než ta s Brandem a tedy nejméně nudný ze všech tří. Obzvláště scéna s lidožroutským ostrovem, která v obou předchozích verzích není, je velice dobrá a silná. Vangelisova hudba je dobrá, výprava i režie jsou dobré, tahle verze je srovnatelná s verzí s Marlonem Brandem, která kdyby byla o půl hodiny kratší, tak by byla nejlepší. Byl jsem příjemně překvapen, neboť jsem čekal opravdu nejhorší verzi a dostal jsem téměř nejlepší. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (19)

  • Film stál 25 miliónov dolárov, no zarobil len 8,6 milióna. (Arsenal83)
  • Snímek je adaptací knihy Richarda Hougha „Kapitán Bligh a pan Christian“. (Olík)
  • Tesne pred dosiahnutím Tahiti v jednej zo scén vidíme kapitána Bligha, ako ukazuje sextantom na slnko, zatiaľ čo Christian si robí poznámky. Ak sa pozrieme pozorne, uvidíme, že to robí s modernou ceruzkou, s kovovým pásom a gumičkou navrchu. (Arsenal83)

Související novinky

Zemřel herec Bernard Hill

Zemřel herec Bernard Hill

včera

Ve věku devětasedmdesáti let zemřel britský herec Bernard Hill, známý především ze snímků jako Titanic, Lovci lvů a z trilogie Pán prstenů. Se smutnou zprávou v neděli přišla televizní stanice BBC s… (více)

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

19.05.2022

Svět filmu a hudby opustila další fenomenální osobnost, jejíž výraznou a zvukově podmanivou tvorbu zná snad každý filmový divák. Ve věku devětasedmdesáti let totiž zemřel legendární řecký hudební… (více)

Reklama

Reklama