Reklama

Reklama

Margaret Tateová nemá žádný osobní život a je oddána svému náročnému zaměstnání. Pracuje jako výkonná šéfredaktorka knižního vydavatelství, která se s oblibou vozí po svých podřízených včetně svého asistenta Andrewa. Když se dozví, že jí nebylo obnoveno vízum a hrozí jí deportace z USA, prohlásí se před imigračním úředníkem za Andrewovou snoubenku. Zaskočený asistent svou šéfovou z duše nesnáší, nakonec s návrhem souhlasí jen pod podmínkou, že ho po svatbě udělá redaktorem a pojede s ním na rodinnou oslavu na Aljašku. Imigračnímu úředníkovi jsou od začátku podezřelí. Informuje je proto, že budou vystaveni sérii otázek o sobě navzájem a pokud se jejich odpovědi nebudou shodovat, Margaret bude deportována a Andrew půjde do vězení. Svatba se blíží, málokdo jí věří, ale pro dříve silně ponižovaného asistenta je to jedinečná možnost, jak své nadřízené oplatit všechno dosavadní příkoří. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (850)

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Může být něco horšího, než když se téměř padesátiletá herečka snaží sbalit třicátníka? V podání plastické Sandry Bullock za podpory křečovitých pokusů o humor, asi těžko. Kdyby tvůrci v posledních deseti minutách nevyhodili tu trošku zbývající logiky z okna, tak by to snad na ty dvě bylo. Takhle oba palce dolů. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Naprosto tuctová romantická komedie, s nesympatickým obsazením (nikdy jsem nepochopil zdroj popularity Sandry Bullock, která mi navíc pro tu roli příšla už dost stará, vzhledem k tomu, že Reynolds je o 12 let mladší, což ve filmu není kupodivu nijak tematizováno) a nesmyslným a dokonale předvídateným dějem. Vůbec nedává smysl, proč by Američan s takovým původem dělal tak podřadnou práci, a ještě víc stupidní je nahá scéna v ložnici. Normální člověk - myslím tím teď Margaret - který se pohybuje nahý v prázdné místnosti, kde nikdo není, si snad nemá potřebu zakrývat prsa a klín, podobně jako jsem nepochopil, proč Andrew musel spát na zemi a proč se oba celkově chovali jak nějací pošahaní puritáni, kteří se nikdy před nikým neukázali nazí nebo pro něž je nepřípustné, aby muž sdílel postel se ženou a nebylo v tom nic sexuálního - bavilo by mě to mnohem víc - a hlavně by mi přišlo mnohem víc autentičtější - kdyby se k sobě chovali jako přátelé, kteří se normálně vidí nazí, spí spolu v posteli, nedělají z toho big deal, a jednoho dne se z jejich přátelství stane něco víc - přišlo by mi to rozhodně věrohodnější, než sledovat dva lidi, kteří se celou dobu v podstatě nesnáší, aby k sobě v závěru najednou zdánlivě nepochopitelně - ve skutečnosti ale zcela poplatně základnímu žánrovému klišé - zahořeli milostným citem. Zkoušel jsem si taky ten děj představit s obrácenými znamínky pohlaví, kdy by starší úspěšný muž nutil svou mladší podřízenou ke sňatku, aby mohl zůstat v Americe, a u takového filmu by samozřejmě všichni řvali, jak je nesnesitelně šovinistický, ale když to scénář otočil do jediné společensky přijatelné varianty, nikomu to najednou nevadí a je to pravděpodobně i hlavní motiv, pro který si ten film tolik lidí oblíbilo. Respektive, v roce 2009 asi mohl být ten námět o sňatku z rozumu vnímám jako něco originálního, ale v r. 2023 už to nikoho neohromí, vzhledem k existenci všech těch reality-show typu Married at First Sight  či Love Is Blind, kde manželství uzavírali lidi, kteří se vůbec neznali. A nepřišlo mi to vlastně ani jako komedie - ten film je nevtipný až hrůza - takže můj celkový názor je, že kdybych to nikdy neviděl, o nic bych nepřišel. ()

Reklama

novoten 

všechny recenze uživatele

Zatímco zápletka může na první pohled působit za vlasy přitažená (kdo by se do téhle situace nechal navést i přes vyslovená rizika?), postupující nosná linka, navěšené gagy i všechna příslušně upravená romantická klišé fungují přímo pohádkově. Největší prémií je ale Sandra Bullock, která vypadá a hraje nejlépe v kariéře a každou svou replikou nebo gestem mě rozněžňuje až na doraz. Když připočtu přirozenou chemii se spolehlivým Reynoldsem, spokojenost narůstá vysoko nad úroveň milé romantické komedie. ()

nunka 

všechny recenze uživatele

The Proposal má 2 úlohy: pobaviť a zároveň spropagovať. Okrem Sandry a Ryana si vo filme zahrá Starbucks, Coca-cola, Ford, pár módnych výstrelkov... - všetko samozrejme dôvtipne nasnímané, aby product placement nebol príliš okatý, ale tak akurát. Ústredné duo je fungujúce, scenár odľahčujúci, happyend očakávaný a celkový dojem i napriek všetkým klišé celkom príjemný a milý. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Nesmej sa. Je to do plaču.“ Nemám príliš v láske romantické komédie, Sandru Bullock nijako extra nežeriem (ale rešpektujem ju, keď chce a má poruke dobrý materiál, vie byť veľmi dobrá, síce nie nejako extra herecky nadaná a talentovaná, ale profesionálna a presvedčivá hej) a Ryana Reynoldsa pokladám za fajn týpka, ale neucvrkávam si z neho. Napriek tomu je Návrh vydarená, príjemne oddychová a sympatická (i vďaka postavám a dialógom) ľahko nadpriemerná záležitosť. Obe hlavné postavy sú síce amorálne dno (Bullock pácha ukážkový zločin kvôli „zelenej karte“ a ako šéfka stojí za ho*no, Reynolds ju pre zmenu vydiera tým, že jej v páchaní trestného skutku pomôže, ak mu v práci udelí vysokú funkciu). Avšak treba povedať, že je to tak dobre zahraté, že vám to nevadí a takmer vôbec sa nad tým nepozastavujete (Bullock to celé produkovala). Obaja majú skvelý cit pre sitkom, čo je obzvlášť vidno u Reynoldsa, ktorého minimalistická mimika je miestami neskutočne smiešna a je presným opakom napr. megaprehrávajúcveho Jima Carreyho (scéna u agenta, kedy mu oznamuje, že ak sa dopúšťa trestného činu, môže za to dostať v prípade dokázania viny fajnovú pokutu a pár rokov za mrežami, zrejme raz vstúpi do komediálnych análov). Pozitívne ma zaujali herci v podporných úlohách, running gag s megarozkošným psíkom, krásna Aljaška, plno vydarených scén (zrážka dvoch nahých tiel alebo najodpudzujúcejší mužský striptíz v dejinách modernej americkej kinematografie) a ešte viac skvelých dialógov a suchých hlášok („Vieš, ako to bude vyzerať na tvojom pohrebe?“ – chvíľa hrobového ticha – „Nikde nikto.“). Nečudujem sa, že diváci boli nadšení, berúc kiná útokom: snímka s rozumným rozpočtom 4O miliónov ich na celom svete zarobila 317. P.S. Dajme tomu, že som Kanaďan, ktorý príde na dva dni do USA. Na ulici stretnem ženu, zamilujem sa do nej na prvý pohľad, ona do mňa a rozhodneme sa, že na druhý deň budeme mať svadbu. Láska na prvý pohľad je v USA trestná? Je zakázané, vziať sa 12 hodín po spoznaní? Ak nie, tak prečo by ma mali vyšetrovať, či viem, aký je jej obľúbený šampón? SAMOZREJME, že to neviem, poznáme sa predsa iba 12 hodín. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (20)

  • Skutečná adresa kanceláře The Colden Books je 225 Franklin Street v Bostonu. Celé ústředí, včetně kanceláře Margaret (Sandra Bullock) a Boba (Aasif Mandvi), bylo kompletně postaveno v ateliérech Walt Disney Studios v Burbanku. (TomikZlesa)
  • Scéna, pri ktorej Sandra Bullock (Margaret Tateová) vypadne z lode, vznikala tak, že nikto sa hercov nepýtal na to, či už vôbec niekedy riadili aspoň malý motorový čln. Postavili ich pred hotovú vec, ukázali im, ako sa štartuje a hneď išli do akcie a samotné natáčanie pádu bolo pre herečku dosť nepríjemné, keďže jazero bolo veľmi studené, takže v ňom poriadne vymrzla. (Raccoon.city)
  • Náklady na výrobu byly přibližně 40 milionů amerických dolarů. (NIRO)

Související novinky

Zemřela herečka Betty White

Zemřela herečka Betty White

01.01.2022

Zbožňovaná herečka a komediální ikona Betty White zemřela ve věku 99 let pár hodin před koncem roku 2021. Do stých narozenin jí přitom zbývalo už jen pár týdnů. Herečka byla poslední přeživší členkou… (více)

Tatum a Bullock hvězdami romantické komedie

Tatum a Bullock hvězdami romantické komedie

30.12.2020

Mělo se jednat o opětovné setkání hvězd filmu Návrh Sandry Bullock a Ryana Reynoldse, nakonec se ale v nové romantické komedii The Lost City of D od studia Paramount objeví po boku známé herečky… (více)

Šíleně bohatí Asiati mají bohaté problémy

Šíleně bohatí Asiati mají bohaté problémy

06.09.2019

Člověk by řekl, že když studiu nějaký film, obzvlášť chválená komedie, ještě navíc s asijskými hrdiny v popředí, vydělá nečekaně velký balík peněz, budou zástupci studia ochotní tvůrcům na… (více)

Sandra a Ryan tentokrát v akci

Sandra a Ryan tentokrát v akci

09.06.2010

Jejich loňská spolupráce Návrh vydělala při 40-milionovém rozpočtu jen v kinech krásných 317 milionů. Člověk logicky čeká dvojku, ale namísto toho dostaneme nový příběh a nové postavy. To, co se… (více)

Reklama

Reklama