foto

Mary Steenburgen

  • nar. 8.2.1953 (64 let)
    Newport, Arkansas, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Mary Nell Steenburgenová má americko-holandské kořeny. Narodila se v Newportu, v Arkansasu, jako dcera Nella (školní tajemník) a Maurice Steenburgenových (matka pracovala na dráze). Mary vyrůstala v arkansaském North Little Rocku, první náznaky kam se budou ubírat její další životní kroky přišly už během působení ve školním dramatickém kroužku. V roce 1972 odjela do New Yorku, kde pracovala a současně pilně studovala herectví. Zlom přišel v momentě, kdy ji Jack Nicholson objevil v recepci newyorské pobočky společnosti Paramount a obsadil ji do hlavní úlohy svého druhého režijního pokusu, do westernu UTEČEME NA JIH (1978).

V roce 1980 získala Oskara pro “Nejlepší herečku ve vedlejší roli” za film MELVIN A HOWARD (1980), ve kterém hrála Lyndu Dummarovou, ženu muže, který prohlašoval, že je blízkým přítelem samotářského miliardáře Howarda Hughese (zajímavost: byla třetí herečkou ze čtyř s iniciály M.S., které hned po sobě v letech 1978-1981 získaly Oskara pro “Nejlepší herečku ve vedlejší roli”). V roce 1980 se také provdala za Malcolma McDowella (představitel šéfa brutální bandy Alexe ze slavného Kubrickova snímku MECHANICKÝ POMERANČ), se kterým má dvě děti: Lily Amandu (1981), nynější herečku, a Charlese Malcolma (1983), který v současné době působí jako producent a režisér. V roce 1990 se rozvedla a o pět let později si vzala herce Teda Dansona.

Hlavní postavu ztvárnila v romanticko-dobrodružném sci-fi thrilleru ČAS PO ČASE (1979), kde představovala ženu ze současnosti, která se zamiluje do spisovatele H.G. Wellse, hraném jejím budoucím manželem Malcolmem McDowellem. Hrála Claru Claytonovou v sci-fi komedii NÁVRAT DO BUDOUCNOSTI III (1990), do role ji údajně přemluvily její děti – velcí fanoušci celé série (v animované sérii “Návratů” pak propůjčila v letech 1991-1992 hlas svojí kreslené postavě). V obou těchto filmech hrála “objekt touhy” cestovatele časem, v “Čase” ženu z cestovatelovy budoucnosti a v “Návratu” z minulosti. S Christopherem Lloydem (představitelem potrhlého doktora Emmetta Browna ze skvělé sci-fi trilogie „Návratů“) se mimochodem objevila v celkem třech různých filmech: krom zmíněného třetího dílu „Návratů“ a jejího filmového debutu UTEČEME NA JIH, to bylo i v thrilleru-komedii TAK UŽ KONEČNĚ CHCÍPNI! (2002).

K dalším pozoruhodným postavám patří: cizoložná manželka v CO ŽERE GILBERTA GRAPEA? (1993) s Deppem a Di Capriem, matka Richarda Nixona ve Stoneově nedoceněném politickém dramatu NIXON (1995) s Anthony Hopkinsem a žena, která zjistí, že je její manžel otcem polárního skřítka ve fantasy komedii s Willem Ferrellem VÁNOČNÍ SKŘÍTEK (2003). Účinkovala rovněž v sitkomu INK (1996-1997) a s manželem Dansonem v televizní minisérii GULLIVEROVY CESTY (1996). Se svým druhým mužem si zahrála i v televizní komedii CURB YOUR ENTHUSIASM.

Steenburgenová žije v současné době v Kalifornii, horlivě podporuje umění (její současný manžel se věnuje mimo herectví i sochařině) a také se aktivně zapojuje do humanitární činnosti. V roce 2002 vedla dramatický seminář na své bývalé střední škole. V roce 2006 obdržela čestný doktorát (humanitní vědy) na Lyon College v Batesville. Je blízkou přítelkyní Hillary Clintonové, dřívější americké první dámy a pozdější newyorské senátorky, která v roce 2008 usilovala o kandidaturu na post prezidenta Spojených Států za Demokraty (Clintonovi byli také hosty na její druhé svatbě).

Marek "džanik" Janík

Herecká filmografie

Filmy

2017 I Do... Until I Don't
2016 Dean
Katie se loučí
Kniha lásky
2015 A Walk in the Woods
Jim Henson's Turkey Hollow (TV film)
Sedm dní v pekle (TV film)
2014 Song One
The One I Love
2013 Brahmin Bulls
Frajeři ve Vegas
2012 Outlaw Country (TV film)
2011 Černobílý svět
Fight For Your Right Revisited
2010 Dirty Girl
2009 Morganovi
Návrh
Open Road
V elektrizující mlze
2008 Bratři z donucení
Čtvery vánoce
2007 Bezcenný syn
Elvis a Anabelle
Honeydripper
Mé druhé já
Reinventing the Wheelers (TV film)
Zmatená duše
2006 Inland Empire
Mrtvá dívka
2005 Škola tance a šarmu
2004 Láska všechno překoná (TV film)
Příběh z Washingtonu (TV film)
2003 Ach ty ženy!
Čekání na štěstí
Vánoční skřítek
2002 Mrs. Pilgrim Goes to Hollywood
Skryté hlasy (TV film)
Sluneční země
Tak už konečně chcípni!
2001 Dům života
Dva muži a batole
Character Building: Inside Life as a House
Jmenuji se Sam
Labutí trumpetka
2000 Piknik (TV film)
1999 Noemova archa (TV film)
1998 About Sarah (TV film)
1996 Gulliverovy cesty (TV film)
1995 Bělásek
Luční harfa
Moje rodina
Nixon
1994 Clifford
Gift, The (TV film)
Moje letní story
Pontiakem k měsíci
1993 Co žere Gilberta Grapea
Philadelphia
1991 Řezníkova žena
1990 Dlouhá cesta domů
Návrat do budoucnosti III
1989 Královna krásy
Rodičovství
1988 Úkryt Anne Frankové (TV film)
1987 End of the Line
Smrtící dech zimy
Srpnové velryby
1985 Kouzelné Vánoce
1983 Cross Creek
Romantická komedie
1982 Sex noci svatojánské
1981 Ragtime
1980 Melvin a Howard
1979 Čas po čase
1978 Utečeme na jih

TV seriály

2017 Poslední chlap na Zemi (TV seriál)
Not Appropriate For Miners (S04E08)
Gender Friender (S04E07)
Double Cheeseburger (S04E06)
další epizody (15)
Larry, kroť se (TV seriál)
The Pickle Gambit (S09E02)
2015 Počtyřech (TV seriál)
Poslední chlap na Zemi (TV seriál)
Král bláznů (S01E13)
Kutil Tandy (S01E12)
Přesun do Tampy (S01E11)
další epizody (5)
Orange Is the New Black (TV seriál)
Don't Make Me Come Back There (S03E12)
A Tittin' and a Hairin' (S03E10)
Fear, and Other Smells (S03E08)
další epizody (5)
Strážce pořádku (TV seriál)
Collateral (S06E12)
Fugitive Number One (S06E11)
Trust (S06E10)
další epizody (10)
2014 Strážce pořádku (TV seriál)
Restitution (S05E13)
The Toll (S05E11)
Weight (S05E10)
2009 Larry, kroť se (TV seriál)
The Hot Towel (S07E04)
2007 Larry, kroť se (TV seriál)
The Freak Book (S06E05)
The Anonymous Donor (S06E02)
Meet the Blacks (S06E01)
2006 Studio 30 Rock (TV seriál)
2003 Joan z Arkádie (TV seriál)
2000 Larry, kroť se (TV seriál)
Ted and Mary (S01E02)
1996 Na jedné lodi (TV seriál)
1991 Návrat do budoucnosti (TV seriál)
1985 Tender Is the Night (TV seriál)
1982 Faerie Tale Theatre (TV seriál)

Dokumentární

2008 American Outrage
2006 O Lucky Malcolm!
2003 Beyond Borders: John Sayles in Mexico
2001 Breaking the Silence: The Making of 'Hannibal'
Making of 'Life as a House', The (TV film)
1994 Century of Women, A (TV seriál)
1993 Canceled Lives: Letters from the Inside
1992 Earth and the American Dream - vyp.
1990 Secrets of the Back to the Future Trilogy, The (TV film)
1985 Sanford Meisner: The American Theatre's Best Kept Secret

TV pořady

2011 The Chew (TV pořad)
2010 Talk show bez zábran (TV pořad)
2003 75. Annual Academy Awards (TV pořad)
1996 The 48th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1989 The Pat Sajak Show (TV pořad)
1988 The 40th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1976 The Alan Hamel Show (TV pořad)

Hudební videoklipy

2011 Make Some Noise (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace