Reklama

Reklama

Regina (Hepburn) se vrací do Paříže z lyžovačky ve Švýcarsku. Čeká ji ovšem nemilé překvapení. Její manžel je nezvěstný a spolu s ním i všechny peníze, které měli. Do toho se o ni začnou zajímat agenti CIA a další podivíni, kterým jde všem jen o jedinou věc. Dozvědět se, kde jsou peníze. Manžel je totiž za války zpronevěřil. Napětí, žánrové schválnosti, product placement a další komponenty tento film učinily nesmrtelným. Především muzikálový režisér Donen napíná diváky od začátku do konce. Audrey Hepburnové v roztomilém kožíšku a špercích za několik desítek tisíc dolarů jde totiž permanentně o život. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (240)

poz3n 

všechny recenze uživatele

No kde začít. Tohle je přesně to, co očekávám od filmu, když se chci pobavit. Film, který má tempo, humor, akci i notnou dávku překvapení. Konečně také role Audrey Hepburn, kde si mě získala. K tomu abyste každou chvilku mysleli na Hitche nepotřebujete jen úvodní titulky. Hitchcockův závan na vás čeká totiž na každém rohu. A že je jich dost. Vždy, když si myslíte, že se situace trochu vyjasnila, za dalším rohem na vás čeká obrat o 180 stupňů. Šaráda je přesně ten film, na který bych chtěl jít do kina, nebo ho večer náhodně zapnout v televizi a nechat se jím samovolně vtáhnout do děje. I love you, Adam, Alex, Peter, Brian, Charade what ever your name is... 9/10 ()

bloom 

všechny recenze uživatele

Tento film je naprosto geniální! Obsazení je brilantní, protože se zde nevyskytují žádní uměle hrající hezouni či modelky, obvyklá přísada thrillerů. Tady ale máme důvtipného Caryho Granta, půvabnou Audrey Hepburnovou a břitkého Waltera Matthaua. Všichni včetně vedlejších rolí (Jacques Marin jako komisař Grandpierre) umějí hrát a když dojde na vtip, je vše přesně načasováno. Stanley Donen natočil inteligentní "hitchcockovský" thriller, ve kterém romantická zápletka vůbec nepůsobí uměle. Všichni dnešní tvůrci by se mohli učit. Film byl natočen počátkem 60. let a tak můžete krásně sledovat módu a design té doby lépe než v některých tehdejších bondovkách. Mimořádně povedené jsou také záběry na Paříž. Donenův příští a tématicky podobný film Arabeska byl také povedený, ale Šaráda je nejspíše jeho nejlepší film (a to počítám i Zpívání v dešti). Pravda, Na sever severozápadní linkou to není, je to totiž ještě lepší. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Hodně rozutíkaná věc, u které vás nejvíce zarazí často zvláštně formulované repliky (překlad Jana Jiráka, vyrobila Česká televize Praha 1992). Viděno tedy v dabingu, a nutno říct, že Bohumil Švarc a Veronika Freimanová v hlavních rolích mohutně podporovaní Petrem Kostkou, Lexou Pyškem a Josefem Vinklářem pozvedli tenhle film ještě o stupínek výš. Cary Grant působí mimořádně slizce. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Šaráda je velmi povedený thriller s krásnou Audrey Hepburn a charismatickým Cary Grantem v jedné z jeho posledních rolí. Jiskření mezi ústřední dvojicí je velmi dobře nasnímané a roztomilé. Ve vedlejších rolích navíc září i můj velmi oblíbený herec Walter Matthau a typičtí představitelé vedlejších rolí šedesátých let James Coburn a George Kennedy. To jest tedy hvězdné obsazení. Navíc je zde i povedená hudba Henryho Manciniho a vynikající scénář, který kousíček po kousíčku tvoří skládačku s překvapivým vyústěním a nemálo dějovými zvraty. Je to trochu zapadlý klasický film, který rozhodně stojí za vidění. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Paní Lampertová, víte co to je CIA?“ - „Předpokládám, že to asi není letecká společnost, že?“ Romantický film, kriminálka a černohumorná komedie; tím vším je Šaráda, a nutno dodat, že nabízí více než funkční mix těchto 3 žánrů (humor vládne hlavně ze začátku, ovšem i v průběhu na nějakou tu povedenou hlášku místy dojde, přestože větší prostor dostává úsměvná romantika s přídavkem v podobě napínavého krimi, u kterého divák dlouho tápe podobně jako hlavní hrdinka). A co se týče právě postav, obsazení dua Hepburn-Grant bylo mistrovským tahem, působí maximálně sehraně, příjemně to mezi nimi jiskří a jejich dialogové výměny je radost poslouchat. Do očí bijící zadní projekce (alespoň po zvukové stránce nejsou odfláknuté) spolu s nějakým tím místem, kdy filmu lehce docházel dech, jsou jedinými kaňkami na této velmi zábavné podívané, u které po opakovaném zhlédnutí zvyšuju hodnocení na slabší plný počet. „Miluji tě, Adame.“ - „Ano, to už jsi mi řekla.“ - „Ne, posledně to bylo: Miluji tě, Alexi." ()

Galerie (108)

Zajímavosti (26)

  • Se ziskem 6,15 milionu amerických dolarů se jednalo o šestý nejvýdělečnější film roku 1963. (ZuzaniceB)
  • Cary Grant (Peter Joshua) při natáčení oslavil 59. narozeniny, zatímco Audrey Hepburn (Regina Lampert) bylo 33. 26letý věkový rozdíl přiměl Caryho Granta k rozhodnutí, že je konec s romantickými rolemi. (Kulmon)
  • Vzhľadom k napätiu, známym hercom a častým dejovým zvratom, veľa ľudí verí, že Charade je film Alfreda Hitchcocka. Ten však nemá s filmom vôbec nič spoločné. Tento zmätok naviedol fanúšikov filmu nazývať ho "najlepší Hitchcockov film, ktorý nenatočil Hitchcock." (TheRoller)

Související novinky

Film Sokolov

Film Sokolov

06.10.2007

Ve dnech 12. - 14. 10. proběhne v Sokolově již 7. ročník festivalu Film Sokolov. Téma letošního ročníku zní - Podraz. V rámci festivalu budete moci v sokolovském Městském domě kultury shlédnout např.… (více)

Reklama

Reklama