Reklama

Reklama

Adrien Brody a Beyoncé Knowles v biografickém hudebním dramatu o vydavatelství Chess Records, jež dalo světu rhythm'n'blues. Právě díky němu se z Chucka Berryho, Muddyho Waterse, Etty James či Willieho Jacksona staly zářivé hvězdy.
Kdyby v roce 1950 nevzniklo v americkém Chicagu hudební vydavatelství Chess Records patřící Leonardu Chessovi, možná by se svět nikdy nedozvěděl, jakou sílu v sobě skrývá hudební styl rhythm and blues, zkráceně R&B. Právě tato společnost se v padesátých a šedesátých letech minulého století stala hlavním centrem populární hudby produkované afroamerickou menšinou a právě díky Chess Records se z Chucka Berryho, Muddyho Waterse, Etty James či Willieho Jacksona staly hvězdy nejvyšší zářivosti. Byla to doba jako stvořená pro žhavou a strhující muziku, které právě tito zpěváci měli plné srdce. Po každém vzlétnutí sice následuje pád, ale Chees Records a umělci kolem něj dali světu víc, než mohl kdokoli očekávat. Ve výborném hudebním dramatu režisérky Darnell Martinové ztvárnil hlavní postavu Leonarda Chesse oscarový Adrien Brody a po jeho bok se postavila hudební superstar, uhrančivá kráska se zlatem v hrdle Beyoncé Knowles. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (149)

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

Jaký příběh se dá vystavit jako pocta prvnímu hudebnímu vydavatelství, jež dalo šanci černošským umělcům? Nic moc! A vzhledem k tomu, že Darnell Martin je televizní rutinér, tak to podle toho vypadá. Žádná kreativita, pokus o nápaditou formu vyprávění, či vizuální zajímavost. Všichni si odehrají své, hudba je vynikající a některé momenty vás opravu roztančí, ale ve chvíli kdy dozní hudba, začiná průměrná nuda a tu si podle mne Chuck Berry a spol. nezasloužili. Dílko, které je více poctou než filmem a toho nevypustí z vod průměru... 50% ()

brumbrum 

všechny recenze uživatele

Mam rad hudobne filmy, mam rad biografie, mam rad historiu; a neokunam sa, ak su postavy vymlete a negativne, pokial sa snazia svetu daco dat - ved sme taki povacsinou, ubohi, tak co si budeme nahovarat! Ale totok bolo fakt hodne slabucke, paradne plytke; ale dopozerali sme. Nejde o to, ze ti kakaovi bratia su v prdeli na ceste od grupensexu s flasou v ruke k heroinu, ale zeby sa nebol nasiel ani jeden jediny slusnejsi prototyp do filmu? Ked si pocerny hlupak bez moralky nahrabe na sprostosti miliony, zrejme fakt nezvladne triezvy prechod z plantaze na podium a muselo to skoncit niekolkymi Cadillacmi plnych kuriev. A z tohto shitu sa potom rozmaznani bieli pubertiaci s gitarou na pleci a kopou sebalutosti nad svojim osudom snazia kopirovat ciernych plataznikov, az z toho vzisli Beatles a Elvis a dalsie shitne "hviezdy". Cim vacsi debil, tym viac na debiloch zarobi. Luto mi bolo akurat tej materinskej cernosky: z takej istej riti vysla, ibaze mala dobre srdce schopne milovat, a tak sa nechala podvadzat a vlacit ako sluzka domaca za kadilakovym kretenom z lesa. Nic nevymysleli, nic nikomu nedali, len si hodne zabejkali a vacsina z nich prdela do hliny ovela skor, nez povies 'svec'. Tak nech im svieti svetlo vecne. Davam 1* za nevesele pripomenutie historickeho kontextu, z akeho plytkeho hnoja vzisla dnesna psycho-"hudba" ala shithop. Ked si naguglite tie ich povodne xichty, jak naozaj vypadali, tak im tuna hodne prifandili: v realite totiz vypadali jak retardovani recidivisti. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

50. roky máme zafixované ako zlaté obdobie blues, lenže veci neboli ani zďaleka tak ružové. Rasová diskriminácia, alkohol, drogy, kriminalita, zatýkanie alebo aj smrť. V súčasnej dobe, kedy sa točia seriály na motívy úplne všetkého, bohužiaľ pri sledovaní cítiť, že by látke asi viac prospela takáto forma. Cadillac records rozpráva o období a ľuďom v ňoch pôsobiacich ako z rýchlika, osobne by som si rašej pozrel o každom hudobníkovi nejakú samostatnú časť. Divák sa ale môže zamestnávať aj otázkou, ktorá postava filmu je tá hlavná, či Leo alebo Muddy. Nakoniec sú ešte zaujímavejšie postavy vedľajšie, sú oným korením príbehu. Chcelo to na režisérskej stoličke predsa len niekoho významnejšieho ako Martina, takto sme dostali iba presne to, čo sa dalo čakať. Bez chýb ale bez väčšej pridanej umeleckej hodnoty. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Méně známé ale slušně natočené biografické drama o nahrávací společnosti, která zrodila hvězdy jako Chuck Berry, Etta James nebo Muddy Waterse. Film doprovází stylová dobová hudba, slušní herci ale zbytečně obyčejná režie, která do žánru nepřináší vůbec nic nového. Lepší režisér by si s tak bohatou látkou určitě poradil o mnoho lépe, přesto se jedná o velice slušný snímek, převážně pro nadšence, kterým nejsou jména postav cizí. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Obvyklá rutina, která už tu byla provedena mnohem lépe v podobě Raye a Walk the line. Film ale celkem odsípá, a tak se aspoň člověk při té neuspořádané změti několika hudebních osudů nenudí. Herci se snaží, ale Adrien Brody má na lepší, než na tyhle průměrné životopisy, které z člověka po pár minutách vyšumí. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (7)

  • Zpěvačka Beyoncé přibrala 15 kilogramů kvůli roli Etty James. A nejen to. Drastickou proměnou prošly i její vlasy. Musela si je ostříhat a odbarvit na blond. Dokonce v některých scénách ji uvidíme i bez make-upu. (ČSFD)
  • Little Walter zomrel u jeho priateľky doma, nie u Muddyho Watersa v náručí jeho manželky. (sWONDER)
  • Adrien Brody vo filme vyfajčí až 14 cigariet. (ČSFD)

Související novinky

Zlaté glóby 2009

Zlaté glóby 2009

12.01.2009

Slavnostní ceremoniál vyhlášení a předávání Zlatých glóbů pořádaný Asociací hollywoodských zahraničních novinářů je za námi a na nás je, abychom si to zrekapitovali. V oblasti filmu se stal jasným… (více)

Zlaté glóby 2009 – nominace

Zlaté glóby 2009 – nominace

12.12.2008

Ti, pro které je vyhlašování prestižních cen Asociace hollywoodských zahraničních novinářů svátkem, se přiblížili k očekávanému večeru mílovým krokem. Včera totiž Asociace vyhlásila nominace za rok… (více)

Reklama

Reklama