Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ne tak docela fiktivní příběh člověka, který ve skutečnosti dostal označení „heparinový vrah“. Co bylo příčinou a co se odehrává v mysli mladíka, který se rozhodne vykonat a vykonávat ty nejtěžší zločiny a mít přitom často pocit, že vlastně dělá dobrou věc? Co nutí nadějného a inteligentního adepta studia medicíny z podstaty se změnit a páchat na lidech zlo? Je hrozná představa, že vraždí člověk, kterého dobře znáte, které-ho denně vídáte, máte ho vlastně rádi a který je všem nápomocný, ochotný a obětavý, i na úkor vlastního pohodlí a svých věcí.
Sledujeme příběh, který se mohl stát a bohužel kdykoliv stát může. Ano, takhle se to i ve skutečnosti stát mohlo. A první, co nás napadne, když zjistíte, jakou lidskou bestii jste znali, kolik chybělo, aby se obětí stal kdokoli z našich blízkých a známých, nebo dokonce vy samotní. A právě nedávno medializovaný příběh „heparinového vraha“ nás zasáhl na citlivém místě. Ano, tohle se opravdu mohlo stát komukoliv z nás. Tohle už nebylo „někde ve světě“. Tohle bylo opravdu blízko. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (211)

alchac 

všechny recenze uživatele

Možná to tak docela na plné 3* není, ale díky příjemně mrazivé atmosféře, vyvolané především perfektní stylizací (zejména interiéry jsou naprosto úžasné) a přesně na míru padnoucí hudbou, mi to prostě nedá, abych film ohodnotil hůře. Rovněž musím pochválit obsazení, a to hlavními rolemi počínaje (kde mě Franěk pouze utvrdil v tom, že je opravdu horrorový typ, a Jiráček zase v tom, že jeho výborný výkon v Jánošíkovi rozhodně nebyla náhoda) a těmi nejmenšími konče. Je zvláštní, jak použití až bizarně vyhlížejících individualit, byť jen na pár vteřin na plátně se objevivších, dodá atmosféře na hutnosti. Hodinu nevíš... je tak velice kvalitním horrorem/thrillerem, na české poměry až nebývale. I s ohledem na rok vzniku se tak nelze ubránit srovnání s filmem T.M.A., a i když Hodinu nevíš... pořád tak trochu působí jako studentský film (ačkoliv teď mě tak napadá, že T.M.A. vlastně taky - Herz, neHerz), vyznívá tento pomyslný souboj výrazně pro film Dana Svátka, jehož jméno mi tak rozhodně výrazně utkvělo v paměti a jsem velice zvědavý na jeho další počin. P.S.: A je mi fakt upřímně jedno, jestli se film dostatečně kvalitně vyjadřuje k závažnému tématu skutečného heparinového vraha - to bychom museli v podobném duchu nadávat každému filmaři, který si jako předlohu zvolil skutečnou historickou událost - jestli je stará 10 nebo 1000 let totiž podle mě nehraje roli. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

QUA HORA NESCIE.......Při sledování tohoto snímku mne napadla otázka, zda je opravdu tak jednoduché zabít tolik pacientů a nevzbudit v nikom žádné podezření. Nebo už jsme opravdu tak znuděný životem, že hledíme jen na sebe a činnost někoho jiného nás nezajímá? Řekl bych, že nepoznat z tolika vražd, co se děje je snad nemožné a že primář nemocnice, svou leností, pomáhal Hynkovi vraždit. Je nezodpovědnost hřích ? Není, ale z velké části nás za ní nikdo nepotrestá. Hynek Michálek ( Václav Jiráček ) je sice ke své první vraždě přemluven pacientem, ale kdo rozhoduje o smrti ostatních ? A bylo to rozhodnutí oprávněné ? Jenže pak se vše otočí a z lítosti se stane nenávist Úplně k někomu jinému. Film z nemocničního prostředí, podpořen operetní vážnou hudbou je příběhem doktorů, sester, saniťáků a v neposlední řadě hlavně pacientů, kteří jsou nuceni žít pod jednou střechou, i když má každý jiné poslání. Někteří však na své poslání zapomenou a stanou se někým jiným. Finální scéna byla nečekaná a lehce vše vyřešila. Snímek je natočen podle knihy, Vraždy ze závisti, kterou napsal Miroslav Skačány, který se také, spolu z režisérem Danem Svátkem, podílel na scénáři. " Temná " kamera Jakuba Šimůnka zvýraznila smutné nemocniční prostředí, kde se převážně děj odehrává. Ta operetní hudba, která nás provádí filmem, je nahrána v evangelistickém kostele u Salvátora v Praze a podílel se na ní Varhan Orchestrovič Bauer. Ve filmu zazní i song Modrý plyn od skupiny Longital http://www.youtube.com/watch?v=xlweu7DgVuk V bonusu na DVD je samozřejmě i videoklip hlavní písně z filmu od Richarda Müllera http://www.youtube.com/watch?v=a7I3mG7fy8s ........HODINU NEVÍŠ. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Hodinu nevíš je solídny český televízny triler, ktorý sa dostal trochu omylom do kín. Nemá žiadny komerčný potenciál, ale v rámci možností pomerne dobre funguje. Chcelo to trochu viac dotiahnuť hlavne scenár, ale aj réžiu, ktorá zaváňa Cronenbergovštinou a dalo sa v nej zájsť ešte omnoho ďalej. Solídne psycho s dobrým záverom, ktorý sa, rovnako ako celý film, mohol viac dotiahnuť. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Uspokojivá žánrovka, která má několik nesporných deviz - především opravdu skvěle vytypovanou nemocnici, připomínající spíše dům hrůzy, výborné navození temně klaustrofobní atmosféry a vyrovnané herecké výkony dokonce i v nejmenších epizodách. Navíc Jiráček předvedl první herecký výkon, který mě určitým způsobem oslovil, i když někdy je stále trochu bezradný. Film navíc zpočátku zaujme i svou psychologickou stránkou, ta se ale v průběhu děje zcela vytratí a nahradí ji čistokrevná "vyvražďovačka". Některé scény a samoúčelné obrazy vypadají dost křečovitě (samotný začátek, sny z pitevny) a Bauerova hudba spíše po většinu děje působí trochu nahodile a odloučeně od obrazového dění, ale v závěru příjemně přispívá zvládnuté gradaci. Po šokantním konci jsem byl opravdu vděčný, že se můžu jít nadechnout na čerstvý vzduch. Pokud by se hodnotila síla filmu vzbudit v divákovi depresi, tak by si HN u mě vysloužilo plný počet. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Václav Jiráček je od úplného začátku nalíčen a snímán jako typický úchyl. Do které nemocnice ho přijmou? No přece do takové, kde žádnému z lékařů na pacientech nezáleží. Důležitější jsou pro ně jejich vzájemné žabomyší války. Je to natočeno jako thriller, ale v něm potřebujete nějakou postavu, na které vám záleží. Tady jsou i pacienti zhusta podáváni jako monstra. Fakt nevím, co tímhle chtěli autoři říci. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (12)

  • Natáčelo se 32 dní. (M.B)
  • Natáčelo se v havlíčkobrodské nemocnici, kde se příběh skutečně odehrál. (M.B)
  • Film inspirovaný tzv. heparinovými vraždami v havlíčkobrodské nemocnici se měl původně jmenovat Pocity vraha. Režisér Dan Svátek se nakonec rozhodl film pojmenovat podle sochy kostlivce na náměstí v Havlíčkově Brodě, na jehož kose je umístěn latinský nápis "Qua hora nescis (V kterou hodinu nevíš"). (Magyar)

Související novinky

Jaroslava Adamová 1925 - 2012

Jaroslava Adamová 1925 - 2012

16.06.2012

V sobotních ranních hodinách zemřela v Praze ve věku 87 let herečka Jaroslava Adamová. Začínala jako statistka v Národním divadle a divadle Větrník už za studií na konzervatoři, kde absolvovala v… (více)

Reklama

Reklama