Reklama

Reklama

Ten kluk

  • Česko Chlapec A (festivalový název) (více)
Trailer

Eric Wilson vychází po mnoha letech z vězení pro mladistvé a pod jiným jménem se pokouší začít nový život v tichém městečku poblíž Manchesteru. Pomáhá mu v tom sociální pracovník Terry, jenž pro něj najde práci a je nablízku, kdykoli Jack potřebuje podporu. Naivní, citlivý a otevřený mladík, který strávil dlouhé roky v izolaci, se snaží zorientovat se v prostředí, jež je pro něj zcela cizí. Nachází si kamaráda Chrise i přítelkyni Michelle a vrhá se do nového života s nadějí a ochotou vyhovět všem jeho nárokům. Zvládne nástrahy dospělého světa a dokáže se ubránit stínům vlastní minulosti? (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (347)

Morien 

všechny recenze uživatele

Jak já nesnáším cockney přízvuk! Což je věc, o kterou samozřejmě ve filmu vůbec nejde. Připomnělo mi to televizní film Svědek, kde hraje můj milovaný zubatý zrzek Toby Stephens. Oproti němu ale Chlapec A neskončí jako béčkový horor vhodný leda k tomu, aby u něj člověk žehlil puky na kalhotech nebo tak něco, nýbrž hrdě doklopýtá ke kompletně beznadějnému a ponižujícímu konci. Lidé jsou monstra. Neslyšela jsem to už někdy? ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Mark O'Rowe .. Začátek dění, potažmo celou úvodní část, zvládl John Crowley velice poutavě. Směsice scén z různých období, spousta tajemných náznaků, návrat napraveného do normálního života s mnoha otazníky. Bohužel se později celkem utápí v nevyrovnanosti jednotlivých scén, které jsou postupně až neúnosně natahované a celé kouzlo tím tak trochu ztrácí. Nejvíce však snímek zrazují papírové náhody, které kontrastují (černá - bílá) s chlapcovou minulostí a doprovázení jeho přítomné řazení zpět do společnosti. V herci Andrew Garfield má film dostatečně silnou oporu, aby byl poutavý, námět je také zajímavý, ale zpracováním stojí pouze lehce za hranicí průměru. ()

Reklama

charlosina 

všechny recenze uživatele

Dokáže se člověk zbavit své nálepky z dob dávno uplynulých, nebo je jejich trvanlivost nekonečná? Mám-li se ptát sama sebe, zda-li věřím, že se člověk dokáže změnit, že dokáže přijmout své provinění a nést následky, že v sobě dokáže najít tu sílu a postavit hranici mezi tím, co bylo a tím, co je, pak musím odpovědět, že nevím. Nevím, jestli člověk dokáže být tak silný. Nicméně John Crowley a Mark O´Rowe zadaptovali novelu Jonathana Trigella a ukázali mi obraz onoho silného jedince, který se snažil začít znova. Eric Wilson už neexistuje, jeho tělesné schránky se zmocnil Jack Burridge - mladý milý hoch, který si našel práci, přátele, dívku. Vypadá to, že našel klid a štěstí ve svém novém začátku, ale stín minulosti zatemnil pokojnou budoucnost... Příběh "napraveného mladíka" je natočen velmi citlivým způsobem. Nevíme, co Eric/Jack provedl, epizody z dětství se postupně prokládají s dějem současným, čímž je utvářen prostor k tomu, abychom na Jacka pohlíželi jako na Jacka, tedy bez předsudků, neovlivněni vědomím toho, kým "byl". Andrew Garfield se své role zhostil dokonale, věřila jsem mu každý nervózní úšklebek i každou slzu. A v napětí jsem očekávala, kterým směrem se příběh bude ubírat... a závěr mě dostal. Byl to sen? Nebo realita? Byl to film, samozřejmě. Ale výborný. Boy A mě tak vtáhl do své atmosféry, jako už dlouho nic. Nijak mi nehrál na city, nijak ve mně nevzbuzoval lítost... oslovil mě svou lidskostí. A to hlasitě. Tohle se mi vážně moc líbilo... nezapomenutelně. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Málokdo ví, že filmový příběh má reálný předobraz ve skutečném kriminálním případu, který svého času pobouřil celou Británii. Dva kluci na prahu puberty, tedy ještě v chlapeckém věku, tehdy brutálně ubodali svou vrstevnici a verdikt britského soudu tehdy pro změnu šokoval veřejné mínění mimo Británii, protože soud oba pachatele poslal na slušnou řádku let do vězení. Mám takový pocit, že to byl trest větší než by obdržel dospělý pachatel za vraždu u nás doma. Proti tématu se nedá vytknout nic, nejde o nic menšího než o to, že každý, kdo šlápne vedle, by měl mít šanci začít znovu. Nic se nedá vytknout ani formě, ta je promyšlená a chytře vypráví příběh tak zastřeně, že do posledního momentu vlastně není jasné, co se v minulosti skutečně odehrálo, a divák je rafinovaně udržován v napětí. Po obsahové stránce je ale nutné podotknout, že režisér až nemístným způsobem manipuluje divákem ve prospěch svého hrdiny. Je těžké uvěřit tomu, že tenhle jemný kultivovaný kluk má za sebou dlouholeté vězení, když by mohl z fleku dělat pro Armádu spásy. A typově mi Andrew Garfield, který by mohl přesvědčivě ztvárnit homosexuála nebo vytříbeného intelektuála, do role kluka, který má přezdívku Bouchač a bez potíží nemilosrdně zmlátí dva maníky, jednoduše nesedí. Přesto všechno jsou to přesvědčivé 4* a 75 % celkového dojmu k tomu. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,MINULOST NIKDY NEDOBĚHNE BUDOUCNOST…“ /// Pro Jacka by měla bejt minulost mrtvá. Jenže to všechno jsou jen kecy, páč všichni víme, že minulost si vás dřív nebo později najde. A pak je jen na vás, jak se s ní dokážete vyrovnat. O tom je tenhle film. O druhý šanci. O ponaučení. Bohužel ti, co si chyby uvědomujou a litujou svých činů, jsou na tom hůř než ti nepolepšitelní. I o tom je tenhle film. Ne, nefilozofuje se tady. Jen vypráví. Příběh, kterej se může stát i ve vašem okolí a kterej vede k zamyšlení. Mělo to bejt kratší. Některý pasáže k ničemu nevedli a jen ubrali na dramatičnosti. 3a½! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) V osmnácti vo mně psali v novinách (ĎÁBEL DOVRŠIL PLNOLETOST!). 2.) Jsem kurátor. 3.) Thx za titule ,,larelay“; ,,alsy“ a ,,Matt“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Galerie (16)

Zajímavosti (5)

  • Boty, které Jack/Erik (Andrew Garfield) dostane na začátku filmu od kurátora, jsou Nike Air Max 90 - Escape v barvě natural/black-greenend brown. (FFilipCZ)
  • Eric (Alfie Owen) o svém novém šéfovi říká, že je jako David Brent. To je hlavní postava kultovního britského seriálu Kancl (od r. 2001). (DJDVD)
  • V jednej z retrospektívnych scén sa mladí Eric a Philip hrajú na Spider-Mana, vystreľujú imaginárne pavučiny a predstierajú let pomedzi mrakodrapy. Herec stvárňujúci dospelého Erica, Andrew Garfield, si neskôr zahral Spider-Mana vo filme The Amazing Spider-Man (2012). (tomashrabek)

Související novinky

Saoirse míří do Ameriky

Saoirse míří do Ameriky

06.04.2014

Saoirse Ronan patří mezi současné nejtalentovanější mladé herečky. Již ve svých třinácti letech byla nominována na Oscara za vedlejší roli ve filmu Pokání a od té doby jde z filmu do filmu. Nyní bude… (více)

Reklama

Reklama