Reklama

Reklama

Polská emigrantka Lena je uklízečkou na letišti Heathrow. Po jedné směně jí ujede autobus, ale kamarádka Birdie jí naštěstí velice ochotně nabídne přespání v rodinném domě nedaleko letiště. To ještě Lena netuší, že se dostane do rukou psychopatické mamky a taťky, kteří si přímo pod ranvejemi vytvořili vlastní svět, kde vládnou jejich pravidla a zákony. Snímek, který začíná jako sociální drama Mika Leigha, se velmi rychle zvrtne v krvavou a zvrhlou hru o přežití, v níž zpočátku nejistá Lena dokáže uhrát jisté body a získat pozornost a snad i důvěru mamky. Snímek se nebrání velmi černému humoru a svérázně paroduje životní styl a každodenní rituály britské rodiny. Režisér k filmu dodává: „Vyrostl jsem ve stínu letiště Heathrow a zvuky, které slyšíte v tomto filmu, jsou zvuky mého dětství.“ Snímek Mamka a taťka byl uveden ve Velké Británii v televizi o Vánocích a vzbudil velice kontroverzní reakce. [44. MFFKV 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (149)

Petroff 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem mnohem víc, než mi bylo předloženo. Navenek se to tváří jako děsivě šokující, přitom je to ale plochý a nevýrazný až hrůza. Herecký výkon hlavní hrdinky k uzoufání nudný, děs a strach veskrze žádný. Potenciál vyobrazení opravdového zotročení pod hrozbou fyzického a psychického utrpení tu je pohřben a nejnechutnějším okamžikem filmu tak je líbání hnusnýho palce u nohy. Vysvětlení nějakých prapůvodních motivací a pohnutek aktérů chybí, stejně jako sebemenší nahlédnutí do psychiky kohokoli z nich. Závěrečných 10 minut, kdy nastává prakticky klasický happyend, mě utvrdilo v tom, že o nadprůměr se rozhodně (bohužel) nejedná. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Jestli v Anglii uplatňují takhle svérázné výchovné metody, nedivím se, že nebezpečnost tamější mládeže stoupá. Podobný typ filmu nemám moc v lásce. Přes dílčí žánrová zpestření (oběť nějakou dobu nemůže křičet, většinu páchaného násilí přímo nevidíme) stoupli v mých očích Máma s Tátou teprve díky posledním minutám, kdy je systematická destrukce tradičních rodinných hodnot dovršena perverzní oslavou Vánoc. I takto lze poukázat na výsledky sociologických výzkumů. Rodiče ztrácejí autoritu, děti opouštějí domov, rodina se rozpadá. 65% Zajímavé komentáře: Flipnic, JFL ()

Reklama

PavelVanekArt 

všechny recenze uživatele

,,Pokud budeš hodný Andílek, tak se staneš součástí rodiny a mamka tě bude mít moc ráda. Pokud ne, poznáš taťku a dobře jsi viděla jaký je." Pár let jsem tuhle věc odkládal, no před pár hodinami jsem se dozvěděl, že to byla chyba. Většina lidí mě zná a zná můj postoj k filmovému extrémnímu násilí, takže jistě omluví tenhle úchylnej komentář. Mladá hezká přistěhovalkyně z Polska s pochybným vízem pracuje na Britském letišti jako uklízečka. Seznámí se tam s dívkou jménem Birdie a jejím bratrem Elbiem. Birdie se chová zkaženě a Elbie je retardovaný homosexuál, nemluví, nesouloží. Jednoho večera naší hrdince ujede odvoz domů a je nucena jít na noc ke svým novým přátelům. A u nich se rozjede to nejokouzlující mučivé peklo které jsem kdy viděl. Rodinu ovládá Taťka, tlusté úchylné prase, které souloží s vnitřnostmi, náhodně unesené oběti porcuje s noblesou amatérského řezníka, nedoporučuje se ho nasrat a je mistr přes fyzické tresty. Pod ním je v šílené hierarchii Mamka, žena ve středních letech, která si užívá pomalou bolest na svých dětech tak, že je žiletkou řeže do zad, propichuje jim břicho, libuje si v psychické šikaně, vaří lidské maso a řídí domácí pokladničku. Jejich nebiologická dcera Birdie je magor sám o sobě a nebiologický syn Elbie spíše zastává roli manuálního pracanta. Na půdě je schovaná degenerovaná biologická dcera Taťky. Rodinka k pohledání! Pokud chcete znát slova jako sexuální deviant, úchyl, psychopat, magor, šílenec a blázen v praxi, tak tady to máte z první ruky. Tahle pojebaná rodina nechce tu dívku umučit a zabít, kdepak. Chce ji převychovat v člena rodiny se stejnými sadistickými sklony jako má zbytek famílie. Když Vám Mamka skalpelem do zad vyřezává křídla a říká ,,Moc hodné děvče Andílku" tak Vám prostě nezbyde nic jiného než ji nechat protože kdyby ne tak přijde Taťka a bude trest. Přes den však celá rodina chodí do práce jakoby se nic nedělo. Uvědomíte si, že ti lidi jsou prostě nemocní. Nádherně zvráceně nemocní. Tenhle film není pro každého a ani se nesnaží být. Atmosféra je depresivní, ubíjející, děsivá a bolestivá. Scény jsou násilné, emotivní a smutné. Herecké výkony jsou perfektní až je to k zamyšlení kde se to v nich vzalo. A v tom vidím ohromné plus, sám bych si chtěl totiž někdy zahrát takovýho magora jako byl Taťka (pořád lepší ho chtít hrát než jím být). Film hezky plynul bez sebemenšího zádrhelu a úplně jsem se dokázal vcítit do hlavní herečky. Nebyl to příjemnej pocit. Kazdopádně se dostáváme na konec a po velkém Vánočním finále jsem vrněl blahem. Miluju realistické znázornění násilí ve filmu a jsem milovníkem hororového sub žánru jménem torture. Jen to nesmí být bezduché mučení ale čistá krásná práce kterou nám ukázal film Mamka & Taťka. 5* a.k.a 100% ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Mamka a taťka byly fakt hodně ujetí a to tak, že byli fakt psycho... Docela jsem to nečekal, že to bude takovej syrovej bezcitnej film. Pravda, je tady spíš víc zabíjení a krve, než deviantních zhovadilostí, ale ten, kdo to napsal, měl asi celkem silnej žaludek. No, mě to ale zase až tak nepřekvapilo, protože na podobná témata jsem psal na základce slohové práce. Ale musím uznat, že z tohoto žánru, tudíž uvěznení nevinnejch, hrátky s nima, mučení a zabíjení, to patří k té zajímavější půlce. A to hlavně kvůli taťkovi, kterýho si asi budete pamatovat do konce života. ()

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Zvrácenost Anglie zářící ve zvrhlé míse konzervativních zvratků lidské psychiky. Steven Sheil je borec. Áčková problematika v béčkovým filmu, áčkově natočeným a hraným s béčkovými momenty. Sympatie postav je přímo úměrná divákově ujetosti v tom, či onom směru. Takřka veškerá nechutnost je proháněna přes naší představivost a to i v explicitních záběrech. Téma incestu na nás dejchá po celej film, ale závěrečný uvědomění si jeho absence vede k úvaze nad "přáním otcem myšlenky". Dirty bastards. Are you used to it? ()

Galerie (11)

Zajímavosti (5)

  • Během závěrečných titulků běží černobílé záběry, které monitorují členy rodiny. Tuto scénu natáčela Ainsley Howard, která ve filmu hraje postavu Birdie. (Matared)
  • Tvůrci měli na natáčení pouhé 3 týdny. (Matared)
  • Film byl ve Velké Británii uveden v televizi na Vánoce. S ohledem na název řada diváků očekávala rodinný film. Zhlédnutí se nevyhnulo ani několik dětí. (ČSFD)

Reklama

Reklama