Reklama

Reklama

Polská emigrantka Lena je uklízečkou na letišti Heathrow. Po jedné směně jí ujede autobus, ale kamarádka Birdie jí naštěstí velice ochotně nabídne přespání v rodinném domě nedaleko letiště. To ještě Lena netuší, že se dostane do rukou psychopatické mamky a taťky, kteří si přímo pod ranvejemi vytvořili vlastní svět, kde vládnou jejich pravidla a zákony. Snímek, který začíná jako sociální drama Mika Leigha, se velmi rychle zvrtne v krvavou a zvrhlou hru o přežití, v níž zpočátku nejistá Lena dokáže uhrát jisté body a získat pozornost a snad i důvěru mamky. Snímek se nebrání velmi černému humoru a svérázně paroduje životní styl a každodenní rituály britské rodiny. Režisér k filmu dodává: „Vyrostl jsem ve stínu letiště Heathrow a zvuky, které slyšíte v tomto filmu, jsou zvuky mého dětství.“ Snímek Mamka a taťka byl uveden ve Velké Británii v televizi o Vánocích a vzbudil velice kontroverzní reakce. [44. MFFKV 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (149)

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Huh... tak tohle jestli vážně pustili v telce Anglánům na Vánoce, musel spoustě z nich v krku zaskočit ten jejich krocan nebo pudding nebo co... A nám Čecháčkům zase nezbývá než závidět, jak jsou jinde pokrokoví - to my se o Štědrém dnu dočkáme leda Mrazíka nebo Pyšné princezny nebo čeho vlastně. A Mum & Dad se u nás vydává málem za film pro devianty. A přitom je to tak krásný příběh o rodinných hodnotách a tradicích, zakončený hřejivou vánoční oslavou v kruhu nejbližších. Mamka, dcera i syn typově vhodní a dobře zahraní, jen ten taťka mi nějak moc nesedl, byl spíš směšný než děsivý, tvůrci mohli myslím vybrat vhodnějšího chlápka, který by víc vypadal jako nevyzpytatelné a sadistické hovado, než tenhle pupkatý dýchavičný bačkora... Velmi blízce příbuzný film: http://www.csfd.cz/film/267507-loved-ones-the/komentare/ / A ostatně soudím, že plánované cenzurování "sprostých" slov v komentářích musí být KURVA zničeno! ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Další zvrhlá rodinka. Uklízečka na Heathrow je uvězněna v domku hned u letiště a tam jak fyzicky, tak hlavně psychicky mučena, svým dovým taťkou a mamkou. Toto britské exploitation mě ničím zvlášť nenadchlo. Pravda, je zde dobrý úchylák v roli hlavy rodiny, sympatická představitelka hlavní role, slušný závěr. Ale jinak to jaksi postrádá větší koule a i samotném prostředí a násilí se dalo ještě zapracovat. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Príjemné prekvapenie. Príbeh úchylnej rodiny a o jej svojských pravidlách a záľubách. Dej bol síce pomerne jednoduchý, ale pocit bezmocnosti, ktorý prostredníctvom hlavnej postavy vo mne vyvolal to bohato vyvážil. A postava taťky, no.... asi tak nejako si predstavujem totálneho psychopata, svoju rolu zahral veľmi presvedčivo. 70/100 ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Vynikající exploitation, ve kterém se fyzické násilí děje jaksi mimochodem a důraz je kladen na pokřivenou psychiku jednotlivých postav. To by samozřejmě nešlo bez dobrých herců, jejichž postavy jsou reálné až to bolí. V podobných věcech si příliš nelibuji, takže zřejmě už Mum & Dad nebudu chtít nikdy vidět, ovšem v rámci subžánru s ním jsem velmi spokojený. Navíc ten neodbytný dojem, že Taťku hráj Jirka Zídek...brrrrr. ()

Hunter2222 

všechny recenze uživatele

Je to nízkorozpočtový exploiťák s hroznými hereckými výkonmi. Nechápem tomu hodnotenie tu na CSFD. Mne ako prívržencovi exploitationu sa to samozrejme páčilo, ale väčšina ľudí zvykne takéto filmy zavrhnúť a teraz (25.04.2010) to má 240 hodnotení a 60%. Ako som už spomínal herecké výkony sú slabé, postavy nevýrazné a hnusné a k tomu gore nie veľmi dobre zvládnutý. Ale má to svoju atmosféru, mučenia (psychického aj fyzického) je tu dosť a rodinka je tak správne "uletená". ()

Galerie (11)

Zajímavosti (5)

  • Ve filmu nezazní skutečná jména mamky (Dido Miles) a taťky (Perry Benson). Ve scénáři jsou proto postavy uvedeny pod velkými písmeny. (ČSFD)
  • Během závěrečných titulků běží černobílé záběry, které monitorují členy rodiny. Tuto scénu natáčela Ainsley Howard, která ve filmu hraje postavu Birdie. (Matared)
  • Tvůrci měli na natáčení pouhé 3 týdny. (Matared)

Reklama

Reklama