Reklama

Reklama

Škola života

  • Velká Británie An Education (více)
Trailer 1

Divoké dospívání v divokých šedesátých. Píše se rok 1961 a atraktivní, chytrá, šestnáctiletá studentka Jenny (C. Mulligan) poslouchá desky Juliette Greco, ochutnává počátky ženství, sní o výjimečných zážitcích a životě zahaleném do cigaretového dýmu „gauloisek“. Vítejte v poválečném, předbeatlovském Londýně v době, kdy upjaté maloměstské poměry dávají jen stěží tušit, že zlatá šedesátá už klepou na dveře... Film je adaptací memoárů novinářky Lynn Barber. Do režisérské židle usedla dánská režisérka Lone Scherfig (Wilbur se chce zabít, Italština pro začátečníky) a scénář napsal známý spisovatel Nick Hornby (Všechny moje lásky, Jak na věc). (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (368)

jhrasko 

všechny recenze uživatele

V akurátnej uniforme roztomilá Carey Mulligan, opantaná Petrom S., výletom do Paríža, falošným venovaním od C.S.Lewisa a olivami v šampanskom (ktovie, čo z toho bolo pravé). A paradoxne motívy, ktoré ma bavili najviac, autori rozvinuli minimálne (Jenny´s slabosť/rebélia pre/voči Miss Stubbs, platonicky zamilované a smutné pohľady Dannyho smerom k nej). Škoda. Na moj vkus málo Hornbyovské, nadmieru kultivované, v závere príliš zhovievavé a didaktické. Takto anglické žubrienky prichádzajú o ilúzie?! ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Moc pekne staro-anglicke retro o tom, jestli se mlada skolacka bude pekne sprtat, aby se dostala na Oxford, nebo jestli se ji nahodou vic nevyplati nechat se nabalit od zdanlive vyborne partie, muze, ktery ji vytahne z zivotni sedi, bude jit brat do drahych restauraci a na vylety do Francie. Jinymi slovy klasicke zenske dilema, ve kterem bohuzel vetsina females zacne zapominat na boostovani vlastni individuality a zacnou bezostysne parazitovat na chlapkovi, na jeho penezich, na jeho schopnostech, je to prece o tolik jednodussi, nez neceho sama dosahnout, ze? Konkretne na tohle zensky degeneracni fenomen se ale Education prilis nezameruje, misto toho zoomuje na danou problematiku z pohledu rodiny a vubec cele je to cim dal nudnejsi. Jak to bylo ze zacatku prijemne, tak to bylo na konci otravne a bohuzel se tak jedna o dalsi, na Oscara nominovany film, ktery tam skutecne nema moc co delat. 4/10 ()

Reklama

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

An Education mi v mnoha směrech připomíná staré hollywoodské filmy z padesátých, resp. šedesátých let, především pak svojí atmosférou a jistou naivitou. Jen by stačilo prohodit ve svých rolích Carey Mulligan s takovou Audrey Hepburn a Petera Sarsgaarda já nevím, třebas se jmenovcem O'Toolem a fungovalo by to zrovna tak. V mnoha okamžicích jsem si vzpoměl na takové filmové perly jako Odpolední láska nebo Usměvavá tvář. Přesto An Education něco chybí... Prostě to něco, co vás chytne za srdce... A bohužel se mi s určitostí nestane, abych si za pár let při sledování obdobného filmu vzpoměl právě na tento, tak, jako se mi to stalo s těmi výše jmenovanými. A to je Nick Hornby, autor scénáře, mým nejoblíbenějším spisovatelem. Škoda, ale tak třeba někdy příště... (A ještě bych dodal, že ten konec musel někdo z produkce Hornbymu na poslední chvíli přepsat. Nechce se mi totiž věřit, že by byl tak dobrý autor schopen něčeho tak slabého, jako je závěr tohoto filmu :-/ ) ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Z deja filmu si už veľa nepamätám (neskôr som sa k nemu vrátil ešte raz), ale v hlave mi utkvela dokonalá atmosféra začiatku 60-tych rokov. Ten film snáď nebol natočený v roku 2009, ale možno je to reštaurovaný a dodatočne kolorovaný film Francoissa Truffauta, kde boli digitálne nahradené tváre Belmonda a Jeanne Morreau Carey Mulliganovou a Peterom Sarsgardom. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Keď som mal tak pätnásť, Hornby bol môj obľúbený autor. Také High Fidelity mám rád stále, jak knihu tak film. A toto akože napísal on? Film, ktorého všetky kvality spočívajú v atmosfére a načrtnutí myslenia doby. Mulliganová hrá vážny part, Molina veselý a Sarsgaard je jasný od začiatku. Všetci absolútne podľa šablony, príbeh neoriginálny, naťahovaný, nepostačujúci. Nadpriemerné asi len kvôli hercom a keby to nebolo retro, bola by to iba nuda. Príprava na prvý sex potešila. ()

Galerie (100)

Zajímavosti (11)

  • Když se režisérka Lone Scherfig dozvěděla, že je 22letá Carey Mulligan o tolik starší než fimová postava 16leté Jenny, měla pocit, že to naruší celý film. Obavy se vytratily, jen co herečku spatřila. (virus10)
  • Jedna z prvních scén, když David (Peter Sarsgaard) zastaví autem a pomáhá Jenny (Carey Mulligan) s jejím cellem dovnitř, nakládá ho předkem do auta. Později, když si ho Jenny bere z druhé strany, měla by ho tahat opět krkem napřed, ale tak tomu není. (Aknah)
  • St John's, Smith Square bylo v roce1941 vybombardováno a jeho rekonstrukce nezačala dříve než v roce 1965 a dokončena byla až v roce 1969. Koncerty se tu tedy odehrávaly přibližně až o deset let později od doby, v níž se odehrává film. (hansel97)

Reklama

Reklama