Reklama

Reklama

Dům na nebesích

(divadelní záznam)
všechny plakáty
TV spot

Obsahy(1)

Geniální český dramatik Jiří Hubač napsal na přání Jiřiny Bohdalové roli Kláry, stárnoucí ženské z bufetu na nádraží, která celý život pečuje o svoji rodinu. Hodného, i když jednoduššího bratra Fandu a záletného otce, který za sebou zanechává zástupy bývalých milenek a jejich dětí. A celý život sní o tom, že si koupí dům, v němž bydlí v nájmu – svůj dům na nebesích... Jedna z nejlepších inscenací Divadla na Vinohradech 80. let. Trošku smutná, ale přece jen komedie, s dokonalým výkonem Jiřiny Bohdalové. Divadlo na Vinohradech uvedlo premiéru představení 14. listopadu 1980 a derniéru 23. dubna 1987. Celkem bylo odehráno 159 představení. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (27)

ondrula 

všechny recenze uživatele

Mám rád divadlo, obzvláště pak komedie s dobrým hereckým obsazením. A tahle je hra je divadelní klenot. Bohdalová, Hanzlík a Kopecký předvádí takové úchvatné výkony, které u nich málokdy můžeme vidět ve filmu; navíc je znát, že hru napsal Hubač, protože je svižná, vtipná a bravurní. Jedno z nejlepších dívadel, co jsem viděl. Po dlouhé době zase "snímek", u kterého jsem byl rád za jeho delší stopáž. ()

Bohemák 

všechny recenze uživatele

Takovéhle herecké mistrovství se v televizi moc často nevidí. Bohdalka jede!!! Historka to není nijak převratná (pojednává se o těžkostech života), ale rozhodně má co říct, dialogy přinášejí spoustu zábavy i zamyšlení a všechny ty postavy, vykreslené i s negativními vlastnostmi, jsou nakonec docela sympatické a každý si může říct, že někoho tak obětavého, který občas dokáže pěkně lézt na nervy, v rodině měl či má. ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Vrcholná umělecká kreace Jiřiny Bohdalové připomíná jinou obryni české Thálie: Danu Medřickou ajejí Erži z KOČIČÍ HRY. Schopnost podívat se na lidský život očima těch průměrných "normálních smrtelníků" a objevit na dně pomyslného zlatokopeckého síta jejich života vlastní autorská nenapodobitelná zrnka "perliček na dně" je jedinečná a takřka vždy hraničí s tvořitelskou genialitou. Ivan Hubač, jeden z největších spisovatelů písemnictví rozvětvené české Thalie druhé poloviny dvacátého století, mezi tyto autory nesporně náleží. Mimo Bohdalové hvězdné vystoupení na sebe upozornili další, neméně dobří: bohem políbený Jaromír Hanzlík, jedinečný Miloš Kopecký, skvělá Hana Maciuchová. I ostatní výkony jsou na vysoké úrovni s výjimkou Lídy Vostrčilové, jejíž herecký projev nese známky lehkého zastarávání a spíše by patřil na rozhraní druhé a třetí čtvrtiny dvacátého století. Ocenit je nutné i scénu a její vynikající práci s jevištním prostorem, který realitu kontur slučuje organicky se symboličností, druhým plánem, děje a obsahu dramatu. V každém případě se na DVD podařilo uchovat jedinečný umělecký zážitek přenositelný svým étosem a tvůrčím vzmachem i na mladší nebo zcela nepamětnické generace české divácké i umělecké veřejnosti. ()

mh.mail 

všechny recenze uživatele

90% — Jak vlastně na filmové databázi hodnotit záznam divadelního představení? Z pohledu toho záznamu to bylo průměrné, co taky jiného, že? Takže budu hodnotit hru samotnou jako ostatní a tady se dostáváme do úplně jiné kategorie. Hra je výborně napsaná a perfektně zahraná. Všemu samozřejmě vévodí Jiřina Bohdalová, která dokazuje, že je velká herečka, ale i ostatní herci jsou skvělí — zmínil bych především Miloše Kopeckého, ale uznání zasluhují všichni. Škoda, že jsem neměl možnost toto představení vidět živě. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

"Největší a nejhorší věc na světě je, když má někdo někoho příliš rád." Dům na nebesích je skvost, a to bez jakékoliv nadsázky či snad přehnané adorace. Doporučuji ho úplně každému. Jiřina Bohdalová předvádí neskutečně obdivuhodný výkon, zcela uvěřitelný i díky tomu, že Jiří Hubač hru psal přímo pro ni a založil ji na jejím skutečném životě. Pobaví i dojímá. Zkrátka a dobře Divadlo na Vinohradech v plné síle a 156 minut uteče jako hodina. Vážně. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (5)

  • Jiří Hubač napsal Dům na nebesích pro Jiřinu Bohdalovou. (kosticka7)
  • Manželka scenáristy Jiřího Hubače mu nedopatřením vyhodila  25 stran textu a on zdrcen už odmítl hru znovu psát. Jiřina Bohdalová, která věděla, že píše hlavní roli pro ni, tak dlouho žadonila a motivovala autora, až se scenárista rozhodl hru dopsat. (sator)

Reklama

Reklama