Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Samostatný debut režiséra Rudolpha Maté (předtím pouze dokončoval film Dona Hartmana It had to be you) je remakem filmu Blind Alley z roku 1939.
Al Walker (William Holden) je brutální zločinec a vrah, který uprchl z vězení a ukrývá se ve vile, kde drží jako rukojmí psychoanalytika doktora Collinse (Lee J. Cobb), jeho rodinu a přátele. Doktor se snaží pomocí psychoanalytických hovorů zjistit příčinu Walkerových tísnivých nočních můr a pomoci mu.
V poněkud naivní psychoanalytické vizi pak vidíme, jak je postupně odhalena základní příčina, nedostatek rodičovské péče v dětství (temná minulost z názvu filmu) , jak je psychicky nevyrovnaný zločinec zbaven traumat a problémů a nakonec se stává neškodným. Pomáhá mu v tom vrahova milenka Betty (Nina Foch), která doktorovi odhalí Walkerův Oidipovský komplex. (Peabody)

(více)

Recenze (7)

Bebacek 

všechny recenze uživatele

3,5 Náhodou s tou psychoanalýzou to byla dobrá sranda, zvlášť když si uvědomíme, jak to tehdy lidi brali vážně :) Holden i Cobb jsou výborní a Nina Foch je celá Šárka Vaňková :)) Snová sekvence i potlačená vzpomínka geniální, bez toho komentáře by však byly ještě lepší. Doporučuju pro pobavení. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Film má příjemná místa (např. začátek ve stylu "povím vám příběh o nejzáhadnějším případu své kariéry" navnadí) a svým způsobem báječnou zápletku (vrah, který se vloupá do bytu psychologa, jenž ho začne psychologicky úplně rozkládat). Snímek pochází z období americké kinematografie, které bylo zásadně ovlivněno Freudem (patří sem i slavnější - a lepší - Hitchcockovo Spellbound). Zde to ale tvůrci s tou psychoanalýzou trochu přeženou, noirová atmosféra se rozpadne a Temná minulost začne ke konci připomínat spíš komedii. A to navíc komedii, která je spíš směšná, než vtipná. Hlavního grázla pronásleduje neustálá zlá noční můra a když mu psycholog onen sen vyloží, náhle se vrah a zloděj chytne za nos, všem se omluví a je "vyléčen". Příjemný noir, bohužel hodně naivní. ()

Reklama

Rogue 

všechny recenze uživatele

Rozbor šílené mysli za zvuků Bacha... ze všech psychologických noirů čtyřicátých let padá Dark Past na hubu asi nejvíc a to především díky své touze edukovat diváky o lidském vědomí a nevědomí, čímž se z dnešního pohledu stává nutně směšným a nezajímavým. Neaktuálnosti nahrává i fakt, že jde o remake devět let starší Blind Alley od Vidora (+ Maté okopíroval tolik záběrů až mě to zaráží a nepřináší vůbec nic nového. Ale vůbec. A když už náhodou něco změní nebo vypustí, je to změna k horšímu. Dokonce ani herecké obsazení není lepší.). Ukecaná nuda, která občas omylem pobaví (ufňukaná služka je ultimátní + You could've killed me with those darts), jediné co je zajímavé jsou first person sekvence (flashback z dětství je boží. A do puntíku okopírovaný, pochopitelně). I když pominu fakt, že jde o remake s nulovou přidanou hodnotou, oproti 'psychoanalytickým' filmům ze stejného období (třeba s relativně podobným Spellbound) prohrává Dark Past hlavně díky své neakčnosti a neexistenci pátrací linie (a závěrečnému monologu, který mě zničil). Maté svým diletantismem mění motivace postav a skvělý thriller tvaruje do tendenční a dobově poplatné sračky (podstřeluju o hvězdu ze stejného důvodu, jako Van Santovo Psycho). ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

3,5 Po tom velmi nízkém zdejším hodnocení jsem byl docela příjemně překvapen. Holden i Cobb v hlavních rolí byli opravdu dobří. Některé scény mi přišly podobné jako v pozdějším noiru Desperate Hours. Jenom je škoda, že se film zaměřoval téměř čistě na psychanalýzu hlavního záporáka a ne více na drama lidí ohrožovaných uprchlými trestanci, protože to celkově dost postrádalo napětí. ()

Galerie (25)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno