Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Křehká komedie o tajuplném životě v zahradě. Film oceněný šesti Českými lvy, na Prix Italia a na MFF Karlovy Vary. Poetická komedie, která v roce 1995 získala šest Českých lvů a stala se filmovou událostí roku, vypráví příběh třicátníka Jakuba, kterého zachycuje v momentě, kdy se na něj řítí jeden problém za druhým. Neumí vyřešit svůj vztah s vdanou Terezou, práce ho neuspokojuje, nerozumí si s otcem, s nímž žije ve společném bytě. Rozhodne se změnit svůj život a odchází na pár dní do dědečkova opuštěného domu na venkově. Netuší, že jeho pobyt na tajuplném místě se po setkání se záhadnou dívkou prodlouží... Film vyniká obrazovou malebností, jeho režisérem byl Martin Šulík a představitelem hlavní role Roman Luknár (momentálně hraje v seriálu ČT Neviditelní). Marián Labuda v roli otce byl za herecký výkon ve vedlejší roli oceněn Českým lvem. (Česká televize)

(více)

Recenze (181)

Esgalnor 

všechny recenze uživatele

Ta poetičnost tam je a je jí spousta. A to je možná jeden z faktorů, proč jsem tomu filmu nějak nepřišel na chuť. Je tam několik WTF momentů (výměna auta) a over-the-top scén (čůrání). Ačkoliv ve většině těchto částí chápu jejich symbolický význam, nic to nemění na faktu, že mi přijdou vážně zvláštní. Navíc to nijak nevtáhne do děje, tak si to plyne a nehledí to na diváka. Každopádně režie je překvapivě zručná a především herci jsou perfektní, jejich výkony mě nutily film opravdu sledovat. Do toho ještě sympatická hudba. Zpátky na průměr to sráží neskutečně otravný vypravěč s kapitolováním. Nesedlo mi to, ale míň než tři hvězdy si to nezaslouží. ▐ Plusy: Velmi schopní herci, kteří dostávají dost prostoru (hlavně ústřední trio Luknár - Labuda - Šulajová); kvalitní režie Martina Šulíka; velmi příjemná hudba, to vše vyšperkováno několika zajímavými myšlenkami, které se dostanou pod kůži i člověku, kterému se film nelíbil. ▐ Mínusy: Rozhodně nejde o nic relaxačního, což neberu jako zápor, ale jako prostý fakt. Některé metaforické scény jsou ale místy až příliš podivné (rozhovor o závěrečné levitaci) nebo nesmyslné (Benedikt?) nebo "artové," že to filmu spíš škodí. Těžko to člověka vtáhne do děje a pokud člověk neholduje metaforické poezii, moc se v tom nevyžije. ▐ Ve zkratce: Nadprůměr ve vodách slovenského filmu, technicky a herecky bezchybný, přesto bez jiskry. Mně osobně to nesedlo - udělené tři hvězdy jsou tedy spíš subjektivní. Jsem si jistý, že na každého film zapůsobí jinak. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Nevráti sa?“ – „Neviem, to nebol môj pes.“ Škoda, že jsem nikdy takovouhle zahradu na samotě nenavštívil, budu se tedy muset spokojit alespoň s filmovým zážitkem. Od začátku do konce snímku na diváka působí nezvyklý typ humoru, který se těžko definuje, je prostě svůj, jako celé tohle dílko. Od „impozantního“ nástupu do zahrady je to však hlavně o zcela jedinečné, vtahující, působivé (chtělo by se říct až magické) atmosféře plné radosti z nově nabyté svobody, spojení s přírodou a se sebou samým. Na té má lví podíl nádherná vizuální a možná ještě víc zvuková (potažmo hudební) stránka, kterou jsem já osobně nasával plnými doušky. A když si k tomu přidáte sympatického (ne)učitele Luknára, na první pohled permanentně naštvaného krejčího Labudu (skvostný taneček!) a odzbrojující „na hlavu“ Šulajovou, máte o plnohodnotnou zábavu postaráno. Tu narušují v podstatě jen někteří podivní hosté a úsměvně naivní fakt, že se zde „poněkud“ neřeší peníze, ale na tuhle hru divák musí chtít přistoupit. Zahradě i díky tomu konci dávám prozatím silné 4* s tím, že bych se k ní rád časem vrátil a zkusil se nechat vtáhnout znovu, třebas ještě víc než prve (o správné naladění při sledování jde totiž u tohoto filmu především). „Poznáš ma?“ – „Ty si môj otec.“ – „A vieš, kto si ty?“ – „Teraz som strom.“ ()

Reklama

Marius 

všechny recenze uživatele

Rozhodne najlepší slovenský film od totáča. Film je dosť pomalý ale trpezlivý divák si prijde nasvoje. Z filmu dýcha Šulíkovská poetika a svojský humor. Svojím spôsobom by to mohla byť taká Americká krása po slovensky, ale to už asi hľadám prílišné paralely. A Zuzka Šulajová je krajšia ako Mena Suvari :-). ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Nádherný film o návratu a očišťování, o možnostech dialogu člověka a přírody, zasazený do osamělé podletní zahrady, která je ve svém skrytu pozemským Edenem a která se stává díky své poloze na cestách světců a filosofů také obrazem světa. Martin Šulík v příběhu o muži, který poprvé vstoupil do krajiny svého dětství až ve svém zralém věku, prokázal neobyčejný cit pro symbolickou imaginaci a pro poctivost obrazu: každý záběr je vtahující a maximálně sdělný. Snímek, k němuž se lze stále vracet. ()

jasiska 

všechny recenze uživatele

Taký pomalý lyrický filmík. Moc sa tam toho nedeje a aj to, čo sa deje, je čudné, ale nuda to nie je. Neviem, ako prišli na to, že je to komédia (viď žáner hore), ale malo to aspoň jeden vtipný aspekt. Obyčajne sa v českých filmoch vyzliekajú slovenské herečky, tu sa v slovenskom filme vyzlieka česká herečka:-) Btw.: písať zrkadlovo je sranda a ľuďom tohto filmu neznalých sa to zdá strašne cool. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (13)

  • Benedikt (Ján Melkovič) podáva pri studni Jakubovi (Roman Luknár) kúsok chleba, ktorý je v nasledujúcom zábere viditeľne oveľa väčší. (Zdroj: ČSFD)
  • Herca Romana Luknára (Jakub) obsadil režisér preto, lebo ho zaujal vo filme Vášnivý bozk (1994) a ten aj napriek inej ponuke z madridského divadla rolu prijal. (Raccoon.city)
  • Dom a veľkú záhradu starého otca natočili na Myjave. Ako kulisa im poslúžil aj záhorský motorest, kde Luknár s Mariánom Labudom šokovali hostí zábavnou scénkou v španielskych rytmoch. [Zdroj: FilmMax] (ash99)

Související novinky

Marián Labuda 1944 - 2018

Marián Labuda 1944 - 2018

05.01.2018

Ve věku 73 let zemřel náhle slovenský herec Marián Labuda. Syn krejčího a nadšený ochotník absolvoval divadelní fakultu VŠMU v roce 1965 a hned nastoupil do činohry Slovenského národního divadla. O… (více)

Reklama

Reklama