Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dokument o lidech, kteří si tento druh hudby zvolili pro život. Postupně se podíváme do Brazílie, Japonska, Indie, Číny, Izraele a na Střední východ. Zjistíme, že jinde je tento styl brán jako postoj proti zažitým tradicím anebo proti represím daného režimu. (Kryton)

Recenze (62)

heyda 

všechny recenze uživatele

Mám hodně rád metal, ale musí být melodický nebo nejlépe symfonický promíchaný třeba i s tradičními nástroji daného státu. Folklorní nádech já miluju stejně jako tyto kapely = Nightwish, Korpiklaani, Within Temptation, Kiuas, Hammerfall. Tady se však jednalo skoro ve všech případech o heavy nebo death metal, kde se jen řeže nesmyslně a nerytmicky do nástrojů a lidi mlátí hlavama na všechny strany. To už je podle mě na hraně hudební snesitelnosti. Pozitivně hodnotím konfrontaci metalu s politicko-náboženským vystupováním daných států. Negativně hodnotím úzkou zaměřenost dokumentu a především absenci návštěvy Finska - Mekky metalu. 60% ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Nijaký dokument o metale ale i o inom hudobnom štýle nemôže nikdy dosiahnuť dokonalosť! Prečo? Lebo sa natáča. Kamery nútia ľudí robiť zo seba nikoho kým niesú. A strčte kameru pred metláka. Ukáže povestné gesto, zaručí a vyplazí jazyk. Tento dokument nám dokázal, že toto správanie je uniformné po celom svete. (Fór na začok.) Metal je nástrojom globalizácie! V tomto duchu sa nesie celý dokument, ktorý nás zavedie do zdanlivo nemetalových a exotických krajín. Od Sepultúrie či pardon Brazílie, kde je je undergroundová scéna dôsledok demokracie, cez pokytecké Japonsko v ktorom sa 35 kilová Japonka po trojsekundovom prejave spomenutom v úvode sa chichotaním stratí zo záberu až po islamistické krajiny, kde je metal dokonca zakázaný zákonom, ale prežíva. Rozhovory s celosvetovými legendami či lokálnymi priekopníkmi metalovej scény spolu so záznamami z koncertov umožňujú divákovi aspoň nahliadnuť do situácie v akej sa nachádzajú. Mne ako punkáčovi s metalistickou minulosťou prešli niekoľko krát po chrbte zimomriavky. Či sa už jednalo o kultové hudobné podmazy, alebo stotožnenie sa z 30 000-mi Indami a opätovné si pripomenutie pocitu z môjho prvého koncertu. Dokument nielen pre metalistov, o tom že si musia vážiť aj to čo tu je, lebo mohlo byť horšie! \m/_ ()

Reklama

MaedhRos 

všechny recenze uživatele

O Global Metalu jsem se dozvěděla přes Tang Dynasty, takže zjištění, že metal se poslouchá a hraje i tam, kde by ho člověk vůbec nečekal, pro mě překvapivé není... (Čínskou rockovou a metalovou scénu pozvolna - velmi pozvolna, protože s jedním dobrým albem vydržím kolikrát týdny až měsíce - objevuju už pár let...) Nicméně jsem téhle hodince a půl filmového materiálu velmi vděčná za spoustu zajímavých tipů pro download sessions během dlouhých zimních večerů a možná ještě vděčnější za to letmé setkání s metloši celého světa. Headbangers of the world, unite! ()

okkac 

všechny recenze uživatele

Sam Dunn podruhé a celkem i zajímavěji. Po výborném dokumentu Metal: A Headbanger's Journey, který mapoval historii metalu a jeho fanoušky v Americe a v Evropě, se v novém dokumentu podíváme do zemí, ze kterých většinou nepocházejí žádné velké metalové skupiny a západní skupiny, tam někde až donedávna vůbec nehráli, ale přesto se zde urodilo metalové hnutí, i přes všechny překážky, které kladl politický nebo náboženský režim. Podíváme se do Brazílie - jedné z nejvíce metalových zemí. Obrovský festival Rock in Rio, kde je více než 1 milión fanoušků a Sepultura je nejúspěšnější domácí skupina. Dále do Japonska, kde Japonci potvrdili svůj status nejdivnějšího a nejúchylnějšího národa, přes Indii, Činu a Filipíny až po Spojené Arabské Emiráty a Izrael. Velmi zajímavé výpovědí lidí a muzikantů o něčem, s čím se zde patrně nikdy nesetkáme (jako je náboženská policie, mlácení, zákazy a cenzura) a důkaz toho, že i přes kulturní, náboženské, politické a další rozdíly metal sjednocuje. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Tak teraz som si už takmer istý, že som videl všetko. Muslim počúvajúci metal? Alebo muslim hrajúci v bielej rovnošate? No vau! India, Indonézia, Arabské emiráty, Japonsko, Čína, Brazília (má metalový veľkoobchod - mohli by postaviť aj u nás). Sam Dunn so svojím štábom prešiel drvivú väčšinu miest, v ktorých by si bežný laik len sťažka vedel predstaviť metalovú kultúru. Po všetkých tých sračkách, ktoré som mal možnosť vidieť, môžem len prehlásiť - vďaka Bohu za slobodu prejavu v našej krajine. Viem, že demokracia tiež nie je zrovna dokonalá, ale aspoň nezažívame to čo naši "headbenger" bratia z Blízkeho východu. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama