Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Syrové drama o mladém páru, který se snaží uniknout svému osudu na střeše vlaku z Mexika do vysněných Spojených států. Willy „Casper“ žije v mexické Tapachule a patří mezi členy zločineckého gangu Mara Salvatrucha. Pravidla gangu jsou pro něj vším, brutální násilí a smrt vnímá jako přirozenou součást svého života. Jeho celý dosavadní život se ovšem změní ve chvíli, kdy vyjde najevo jeho utajovaný vztah s dívkou Marthou Marlene. Ta během potyčky s jedním z členů gangu tragicky umírá a Casper se rozhodne její smrt pomstít a tím se postavit svému gangu. Jedinou šancí na přežití se pro něj stává střecha vlaku mířícího do Spojených států. Tam se setkává s běženci z dalších zemí Střední Ameriky, mezi nimi je i mladá honduraská dívka Sayra. Jejich rozdílné životní osudy se tím protínají a společně míří vstříc nejisté budoucnosti... Filmový debut amerického režiséra Caryho Fukunagy je spletitým příběhem o vyděděncích, kteří touží po naději na únik z bezútěšného prostředí Střední Ameriky. Snímek vyniká realistickým a věrným zachycením prostředí pouličních gangů a života běženců. Při svém uvedení v roce 2009 na filmovém festivalu v Sundance získal snímek ocenění za nejlepší režii a kameru. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (280)

Jinny 

všechny recenze uživatele

Fukunaga je v první půlhodině dost nejistý a příběh je v úvodu trochu zmatený, postupně ale začne získávat velmi realistické a docela děsivé obrysy. Hlavní hrdina je mladý kluk, kterého do gangu nedostala jeho povaha, ale sociální postavení. Člověk zkrátka ocení, že žije v o dost šťastnější zemi, ze které nemusí utíkat. Osobně bych ovšem nafackovala všem těm "namakámoš" latinos, kteří umějí střílet, ale pracovat už ne a to samé učí svoje děti. Takhle se z té žumpy nikdy nevyhrabou. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Vizuálně je to možná fajn, příběhově mě to ovšem docela minulo. Máme tu brutalitu pouličních gangů, snahu dostat se za hranice i několik zmařených lidských osudů. Mezi tím vypráví debutující režisér milostný příběh mladého gangstera a dospívající dívky, který ve své druhé polovině přestává být zajímavý a začne být hodně předvídatelný. Vše odstartuje porušení základního pravidla gangu – jeden píchl druhého. A pokračuje snahou imigrantů dostat se do Spojených států na střechách vlaku. V kulisách často zpustošených měst se tak kloubí sociální drama, milostný příběh i thriller, nic však i přes solidní autenticitu neposadí diváka na zadek. Vadila mi i pasivita některých postav, ve finále tak leccos schematicky ústí tam, kam leckterý prokalkulovaný kousek let minulých. Snímek jsem navíc bohužel viděl v dost mizerném českém dabingu, což výsledném dojmu moc nepřidá. ()

Reklama

Happens 

všechny recenze uživatele

Neskutečné ponoření do směsice problematiky sužující celé Mexiko, od bídy, chudoby, touhy emigrovat až po gangy s jejich hluboce zakořeněnými pravidly života a smrti a s jejich válkami napříč. Příběh o lásce, konečnosti bytí a celkově konci světa. Po shlédnutí filmu s mohutným volně plynoucím, ale - sakra moc - dramatickým příběhem, si říkám, že moje problémy jsou vtip. Gang je navždy, kámo. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

První film, který jsem zhlédl v roce 2010. O pár hodin dříve a byl by to právě on, který by se tyčil v mém TOP žebříčku, roku 2009. Snímek vypráví neobyčejně zajímavé a dojemné, lidské osudy, představující nám zcela odlišné postavy, které život svedl dohromady. Film neztrácí ani na vteřinu z původní zajímavosti, drží si vysoký standart a efektivitu až do úplného konce, který rozhodně stojí za to. Pouliční gang zde sehrává hlavní roli, s čímž jsem dopředu nepočítal. Téma gangu je vždy zajímavé a když ho doprovodí cesta za svobodou, vznikne mexická bomba, která si zaslouží pozornost. 95% 02.01. 2010 ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $2,536,665Tržby Celosvetovo $3,411,380║ Mexický film pod záštitou Amerického štúdia Universal vyšiel nadmieru dobre. Príbeh ponúka šokujúcu sondu do prostredia pouličných gangov, ktorým nie je nič sväté okrem svojich "kmeňových" pravidiel a za ich porušenie sa aj následné pyká, o čom vyrozpráva vo svojej údernej krutosti aj tento film. S filmu je až neskutočne cítiť špina a bieda chudobných štvrtí v Mexiku, kde majú svoju živnú pôdu všelijaké vydieracké bandy poskladané z mladých ľudí, ktoré si chcú vytvárať svoju hierarchiu cez bezhlavé násilie. /videl v kine: 80%/ (videl na festivale Art Film Fest 2009) ()

Galerie (59)

Zajímavosti (8)

  • V čase 1:09:30, kdy Casper (Edgar Flores) a Sayra (Paulina Gaitan) vlezou do vraku, si Sayra zapne bezpečnostní pás. V následujících záběrech pás ale nemá. (SniperG1)
  • Na konci filmu označené mesto ako "Reynosa, Tamaulipas" je vlastne "Monterrey, Nuevo Leon." (vander19)
  • Latinskoamerický gang Mara Salvatrucha neexistuje pouze ve filmu, ale i ve skutečnosti. Platí za jeden z nejvíce agresivních gangů a má přibližně 100 000 členů. Také "přijímací zkoušky", které jsou k vidění ve filmu, jsou reálné. Noví členové skutečně musí vydržet po dobu 13 vteřin mlácení od ostatních členů, zatímco se nesmí jakkoliv bránit. (quiz)

Související novinky

Jana Eyrová jako gotický horor

Jana Eyrová jako gotický horor

23.11.2009

Ano, všechno teď bude goth a emo. 260 miliónů za první víkend je 260 miliónů za první víkend (vy víte, o kterém filmu je řeč). Dokonce i klasika Charlotte Brontëové bude v nové filmové adaptaci… (více)

Reklama

Reklama