Reklama

Reklama

Sedmnáctiletý Kurd Bilal přijíždí do francouzského přístavu Calais, aby se odtud dostal do Anglie za svou láskou. Na místě zjišťuje, že cesta do Anglie nebude tak jednoduchá, jak si představoval, a vymyslí bláznivý plán – chce přeplavat kanál La Manche. Neumí ale dobře plavat. V téměř neřešitelné situaci, s dluhem a bez prostředků uprostřed cizí země, se ho profesionálně i lidsky ujímá místní instruktor plavání Simon. Vzájemný vztah tragicky poznamená obě strany. Imigrantské drama Welcome přináší silný příběh i skvělé herecké výkony obou hlavních představitelů. Autenticky je tu zachycen život v komunitě ilegálů živořících v Calais s věčnou nadějí, že se jim podaří uspět na Západě, a zároveň s vědomím, že domů se už vrátit nechtějí. Film je natočen s dokumentaristickou strohostí a v minimalistickém stylu, i tak si zachovává emocionální působivost. [44. MFFKV 2009] [FFF 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (81)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Do Karlových Varov na MMF sa pravidelne nedostávam, takže neviem posúdiť od akých filmov bol tento úplne najlepší. Viem len, že mám s ním rovnaký problém ako slepci, ktorým dali ohmatať rôzne časti slonieho tela a potom od nich chceli komentár o tvare slona. Izolovaný pohľad na kurdského mladíka, ktorý na ceste za svojou láskou stojí po tisícoch odkráčaných kilometrov pred záverečným 40 kilometrovým plaveckým úsekom je dobrým námetom a bol aj vierohodne zobrazený. Všetko bolo v poriadku, len mi pri sledovaní tohto filmu vírili hlavou koberčeky, ramadány, burky, mešity, bomby a politická korektnosť ako forma humanistickej samovraždy. A to už v poriadku nie je. Pravdepodobne nebudem pochopený, tak ešte pár slov na vysvetlenie. Je hanebné, ak 20 miliónový národ nemá vlastný štát a je tromi štátmi, na ktorých území žije, desaťročia decimovaný. Hromadný exod do Európy však nie je dobrým riešením pre Kurdov, a už vôbec nie pre Európanov. Veď Bilal nechcel dôjsť do Británie, aby sa stal Angličanom. Je to tak, alebo som nejaký detail vo filme prehliadol? ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

..pre stretnutie so svojou milou prešiel pešky 4000km..pre svoj sen a slobodu sa rozhodl preplávať La Manche..a jeho inštruktor (aká jednoduchá bola cesta k nemu), bol taký blbec, že ani neprešiel cez ulicu, aby zadržal svoju manželku..(pri ktorej ani nevieme, prečo ho vlastne opustila). Všetci tomu prepadli, uverili a nechali sa dojímať. Ja som sa nevedel dočkať konca. Multietnicky prvoplánové a lineárne. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na Welcome jsem se těšil hodně dlouhou dobu a to i přesto, že jsem příliš nevěděl o čem příběh je. A to bylo nakonec hodně dobře, protože tenhle film není pro každého. Střetává se tu totiž francouzský názor na Muslimy současnosti. A v tomto problému se setkávají dva, kterým se odvíjí naprosto neskutečný příběh, ze kterého jsem nedokázal strhnout oči, prostě nedokázal. Přiznám se, že sám mám o muslimech různé názory, ale tenhle film my částečně otevřel oči, že i mezi nimi se najdou tací, kteří celý ten útěk z rodné země nedělají proto, pro co si myslíme my, ale kvůli naprosto lidštějším věcem, které nás v samotné nenávisti ani nenapadnou. A když jsem Muslimům ve filmu nevěřil ani dobrý den a chvílemi žil v nejistotě, tak jsem pochopil, že ten strach v tomto případě oprávněný není, to jen lidská povaha mi nedá nad danou věcí spát. Welcome je neskutečně působivý film, vypráví tak příběh, který se klidně mohl stát, příběh, který plno lidí nechce vidět, příběh, který na nějaký čas byl i ve Francii zakázán. Není o předsudcích k jednotlivé víře, je o prostých lidech a jejich osudech. Zde jde víra skutečně stranou a objevuje se lidskost, které je ve Francii značný nedostatek, stejně jako těchto filmů, který zřejmě bude ojedinělým ve francouzské kinematografii, protože málokdo jej dokáže zkousnout. ()

predators 

všechny recenze uživatele

Lehce pod očekávání, ale i tak jde o zajímavé téma, především věrohodně zahrané a bez nadsázky. Nidko nám zde nemaže med kolem pusy a reálně poukazuje na přistěhovalců. Pravděpodobně reálně, protože těžko zažít podobné události. Spíše mezi 3/4, ale za tu odhodlanost přeplavat Kanál... 67% ()

bassator 

všechny recenze uživatele

44th KARLOVY VARY INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2009 + 36. LFŠ UH 2010 - ZVLÁŠTNÍ UVEDENÍ - Cena LUX Evropského parlamentu (Welcome / WELCOME / Welcome) - Takový méně povedený The Visitor z minulého ročníku karlovarského festivalu, nebo v mnohém mě ho Welcome připomíná... - 90% ()

Galerie (18)

Zajímavosti (2)

  • Severofrancúzske mesto Calais je od Britských ostrovov (konkrétne od anglického Doveru) vzdialené len 34 km. (MikaelSVK)
  • Ceny: MFF Berlín 2009: Cena ekumenické poroty, MFF Varšava 2009: Cena diváků, Cena Louise Lumièra: nejlepší film. [LFŠ 2010] (Krouťák)

Reklama

Reklama