Reklama

Reklama

Sedmnáctiletý Kurd Bilal přijíždí do francouzského přístavu Calais, aby se odtud dostal do Anglie za svou láskou. Na místě zjišťuje, že cesta do Anglie nebude tak jednoduchá, jak si představoval, a vymyslí bláznivý plán – chce přeplavat kanál La Manche. Neumí ale dobře plavat. V téměř neřešitelné situaci, s dluhem a bez prostředků uprostřed cizí země, se ho profesionálně i lidsky ujímá místní instruktor plavání Simon. Vzájemný vztah tragicky poznamená obě strany. Imigrantské drama Welcome přináší silný příběh i skvělé herecké výkony obou hlavních představitelů. Autenticky je tu zachycen život v komunitě ilegálů živořících v Calais s věčnou nadějí, že se jim podaří uspět na Západě, a zároveň s vědomím, že domů se už vrátit nechtějí. Film je natočen s dokumentaristickou strohostí a v minimalistickém stylu, i tak si zachovává emocionální působivost. [44. MFFKV 2009] [FFF 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (81)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Situace tak, jak jí črtá Lioret, děsí – paranoia i záludnost mezi sousedy připomene kulisy totality. Herecké výkony i subtilně vedená režie dobře korespondují s meoldramatickým podtónem. Co mě osobně vadí, je vyklakulovanost filmu, jeho snaha působit a přesvědčit za každou cenu. Je asi můj problém, že mě mnohem víc dostávají autentické a odtažitěji pojaté snímky. S Welcome jsem měl hlavně ke konci dost problém – přesně jsem věděl, co mi tvůrci předloží jako další námět k dojetí. To mě úplně nebaví, mám svůj rozum, abych věci domýšlel. Welcome mě prostě samou láskou a emocionalitou dusilo. Těžko se dojímat nad tím, čemu člověk nemůže plně uvěřit. Ale uznávám, že se jedná o důležitý a určitě chválihodný pokus veřejnost seznámit s dalšími temnými stránkami současné společnosti. ()

lofa 

všechny recenze uživatele

Velmi působivý snímek o mladém kurdovi Bilalovi, který se rozhodne jet z rodné země až do Londýna za svou láskou. Dostane se až do francouzského Calais, odkud zkusí proniknout na ostrovy ukryt v kamionu. Když je odhalen spolu s ostatními je vsazen do tábora mezi ostatní uprchlíky. Napadne ho bláznivá myšlenka, že do Anglie doplave. Dostane se až k bývalému profesionálnímu plavci, nyní trenérovi Simonovi, se kterým si k sobě najdou velmi blízký vztah. Simon prožívá rozchod se svojí milovanou Marion a samota ho dost tíží, proto se upne na Bilala a chce mu v jeho úsilí pomoc stůj co stůj. Výborný herecký výkon především Vincenta Lindona v roli plavčíka Simona Calmata. 86% ()

Reklama

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Welcome je film opravdu k zamyšlení. Naše slavná "Pevnost Evropa", překypující bohatsvím a vymoženostmi, o kterých si může několik miliard lidí nechat jenom zdát, se vydatně a usilovně brání přistěhovalcům. Přistěhovalcům snižujícím naši životní úroveň, beroucím nám práci, vytvářejícím problémové sociální komunity, zkrátka Evropa je nechce. Je to anonymní dav podivných lidí, nemytých, odpuzujících. Ale co když se z davu vynoří člověk, který má tvář, jméno? Najednou je tu příběh, vztah, změna. Jen z lásky přeplavat La Manche do Anglie může jen blázen, to dojme i stárnoucího šampiona v plavání, poskytne pomoc, vyslechne příběh iráckého emigranta, a už se veze... Pomoc utečencům je nezákonná, přesto pomůže. Film mne zanechal rozpolceného. Vím jaké to je, když se do země derou stovky cizinců denně, sám jsem byl kdysi jedním takovým. Zároveň ale dnes jsem zase já ve své zemi. Je to opravdu těžké dilema a nemá řešení. A ty "fašounský pravidla" jak píše Enšpígl má v podstatě každá země EU. 80% ()

zette 

všechny recenze uživatele

Celkem by me zajimalo, jak by festivalovi povaleci z roku 2010 hodnotili tento film dnes? Mam na mysli ty, co zde pisou o xenofobnich a fasistickych Francouzech. Za me standartne natoceny film s nikterak vyjimecnymi hereckymi vykony a nijakou atmosferu. Me osudy techto migrantu nechavaji chladnym, nebudu mit uz nikdy potrebu si film zase pustit. ()

bassator 

všechny recenze uživatele

44th KARLOVY VARY INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2009 + 36. LFŠ UH 2010 - ZVLÁŠTNÍ UVEDENÍ - Cena LUX Evropského parlamentu (Welcome / WELCOME / Welcome) - Takový méně povedený The Visitor z minulého ročníku karlovarského festivalu, nebo v mnohém mě ho Welcome připomíná... - 90% ()

Galerie (18)

Zajímavosti (2)

  • Severofrancúzske mesto Calais je od Britských ostrovov (konkrétne od anglického Doveru) vzdialené len 34 km. (MikaelSVK)
  • Ceny: MFF Berlín 2009: Cena ekumenické poroty, MFF Varšava 2009: Cena diváků, Cena Louise Lumièra: nejlepší film. [LFŠ 2010] (Krouťák)

Reklama

Reklama