Reklama

Reklama

Vraždy v Yorkshiru: 1974

(TV film)
  • Velká Británie Red Riding: In the Year of Our Lord 1974 (více)
Trailer

Za každým velkým domem je prý zločin... Píše se rok 1974 a mladý novinář Eddie Dunford (Andrew Garfield v jedné ze svých prvních velkých rolí) se vrací na sever, do rodného Yorkshiru, kde se hodlá stát hvězdou redakce místních novin. Když se ztratí desetiletá Clare Kemplayová, Eddie společně s kolegou Barrym přesvědčí svého šéfa, aby je nechal prošetřit spojení s dvěma podobnými únosy z nedávných let. Ve chvíli, kdy je na pozemku patřícím místnímu realitnímu magnátovi Dawsonovi nalezeno dívčino zohavené tělo, se před oběma reportéry otevírá bezútěšný a násilný svět policejní korupce a organizovaného zločinu... Snímek Vraždy v Yorkshiru: 1974 představuje první část volné trilogie, kterou pro britský Channel 4 natočila produkční společnost Revolution Films. Trojice kriminálních thrillerů vznikla podle románů Davida Peace, adaptovaných renomovaným scenáristou Tonym Grisonim (Strach a hnus v Las Vegas, Krajina přílivu, Město a město). Filmy i knihy se ve svých fiktivních příbězích nechaly inspirovat atmosférou, doprovázející skutečný případ zpackaného vyšetřování zločinů sériového vraha Petera Sutcliffa, který v Západním Yorkshiru řádil na přelomu 70. a 80. let minulého století. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (69)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Hodně bezvýchodný film. 70. léta byla na obou stranách železné opony šedavá a normalizovaná, na jedné straně úřadovaly komunismus a národní klony tajné policie, na druhé kapitalismus a s ním spojený politicko-podnikatelský leviatan. Ve výsledku panovalo normalizační bezčasí všude. Vraždy v Yorkshiru: 1974 jsou temným závanem deprese z hloubi (ne)dávné historie, na začátku udivují podmanivou retro atmosférou a starým dobrým uměním náznaku, ke konci už jdou přímo k věci, peckinpahovsky vzetím spravedlnosti do svých rukou...jiná cesta v té tmě není... Co se musí na tomhle trojdílném britském projektu ocenit, je především ona zdrcující sebereflexe, se kterou se britští tvůrci dívají na svou vlastní národní historii... ()

Antek 

všechny recenze uživatele

První kolo kriminální ságy, ve které jsou hozeny kostky a postavy rozestaveny na své místo. Mladý novinář zjišťuje, že svět kolem něj je něco, v čem rozhodně nechce žít. Zkorumpovaní poldové, zoufalé vdovy a ztracené holčičky ... základní kameny ostrovního noiru, který zalézá pod kůži a zůstává tam jako neřídnoucí cigaretový kouř. Jako samostatný film za tři, ovšem jako součást perfektně běžícího stroje je tenhle rok páně 1974 skvělou předehrou. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

"A čo tie deti?...Ó, moja súkromná slabosť, tiež nie som anjel..." Film sa rozbieha pomaly a nie príliš zaujímavo, čo trocha unavuje. neskôr sa to trochu rozhýbe a záver už je veľmi slušný. Ak v tomto filme stojí niečo za zmienku, tak rozhodne herecký výkon A. Garfielda. Ten ho právom katapultoval do prvej hereckej ligy. V menšej roli sa blysne, presvedčivý S. Bean. Keby dostal pár minút navyše, pravdepodobne by som hodnotil vyššie. Celkovo trochu nevyvážený , temný thriller, ktorý v prvej polovici nedokáže diváka strhnúť. Aj preto u mňa iba priemer. Netušil som , že ide o nejakú trilógiu a nie som si istý, či mám chuť na ďalšie diely. 60%. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Zajímavě depresivní. Hodně neobvyklý projekt, který určitě nezasáhne masovější publikum. Andrew Garfield ve své první velké roli podává velice přesvědčivý výkon, co mi na něm však vadilo byl fakt, že pořád ječel hůř než jakákoliv hrdinka z několika posledních vyvražďovaček. Ve svých šestadvaceti letech vypadal stále jako odrostlejší dítě (čili pro nového Spidermana jasná volba). To mi zabránilo se plně ponořit do příběhu, ale zážitek to byl i přesto silný, s hutnou atmosférou a výbornou hudbou. K dalším dvěma dílům se ale v nejbližší době nepohrnu. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

dost zajímavý úvod do atmosferické a poutavé trilogie? Zčásti, u mě osobně čtvrtou hvězdičku přihrál jen a pouze Andrew Garfield, který pro mě dosud byl jenom "ten co hraje novýho spidermana, kterýho sem ani neviděl", ale díky jeho výkonu tady si ho pamatovat budu, protože i on pomáhá vytvářet skvělou atmosféru. Ona ta atmosféra je tady docela problém, protože je dělána hromadou záběrů, které jsou minimálně o pár vteřin delší, než by museli a jsem si jistej, že na 70min. by to šlo prostříhat a přitom ponechat všechny dialogy. Taky mě celkem štval počet postelovejch scén, kterej je vzhledem k minutíži větší, než v lecjakém softpornu. Skvělej konec navnadí na další díly i přesto, že se zde samotný případ vůbec neřeší (což naštve, očekávání i ignorace případu). PS: bráno z pohledu celé trilogie. Tu bych celkově označil za *** ()

Galerie (35)

Zajímavosti (8)

  • Televízne upútavky na všetky tri epizódy Red Riding niesli slogan „Based on True Events“. Žiadna z postáv, ani obete vrážd však nenesú mená skutočných ľudí a len málo z nich sa podobá na skutočné predlohy. (Arsenal83)
  • Název trilogie vystihuje jak její rovinu vražedného thrilleru o místní korupci, tak tu (temně až hororově) pohádkovou. Severní, východní a západní „Riding“ jsou územní části Yorkshiru - v západním se děj odehrává. „Red“ jako barva krve. Red Riding odkazuje na Červenou Karkulku a prvky této pohádky, včetně zlého vlka, se v trilogii skutečně objevují. Ztracená holčička z Red Riding 1974 má červenou bundu s kapucí, po Yorkshiru pobíhá zlý vlk a my nevíme, v čí podobě se skrývá. (EastWicka)
  • Celá trilógia (tento film ako aj jeho pokračovania Vraždy v Yorkshire, 1980 a 1983) využíva beletrizované správy o vyšetrovaní Yorkshire Rippera, sériového vraha, ktorý v 70. a 80. rokoch páchal zločiny v oblasti Yorkshire v Anglicku. (Arsenal83)

Reklama

Reklama