Reklama

Reklama

Enid Blytonová začala svým bratrům vyprávět příběhy, které se staly únikem z bezútěšných vztahů v rodině, kterou následně otec opustil. Během učitelského působení po 1. světové válce začala své povídky rozesílat vydavatelům. Ujal se jí Hugh Pollock, za něhož se také provdala. Měli spolu dvě dcery, ovšem jako matka Enid zklamala. O děti se musela starat chůva, zatímco jí záleželo více na anonymních dětech, které ji zbožňovaly za její příběhy. Její naprostá sebestřednost dohnala Hugha k pití a nakonec i k jiné ženě. Enid své děti využila jako prostředek citového vydírání, aby se domohla rozvodu podle svých představ, a posléze se provdala za Kennetha Waterse, slabocha, který byl do jisté míry kopií jejího otce. Po 2. světové válce se jí dostalo ještě větší popularity, přestože čelila obviněním kvůli autorství knih. Děti ji vzývaly ještě dalších 20 let až do její smrti roku 1968, aniž by znaly její skutečnou povahu. (Filmbox)

(více)

Recenze (60)

01Zuzana10 

všechny recenze uživatele

Uf. Moja apatia voči Helene Bonham Carter sa vrátila. Ako vyniká v zobrazovaní záporáčiek. Kto vie, aká bola spisovateľka v skutočnosti. Na toľké pokrytectvo sa však nedalo pozerať. Spomínam si, že tiež som prečítala nejakú jej knihu... Ale asi už nechcem.___Čo sa týka filmu, všimla som sa, že isté zábery sa aj 4x zopakovali. /podivné i keď sa to robí/ Konkrétne close-up na oči, písací stroj. Inak asi .. klasické priemerné rozprávanie, príliš nezaujalo ale aspoň upozornilo na autorku, na kt. by som si asi už ani nespomenula.. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Enid Blyton byla vynikající spisovatelka. Napsala desítky vynikajících knih pro děti, především Správnou pětku  a Tajnou sedmu. Tyhle knihy jsem v takových dvanácti letech zbožňoval. Samotnou spisovatelku jsem si představoval jako hodnou postarší dámu, co píše příběhy pro děti. A ona to byla taková egocentrická sebestředná svině. O svý děti se nestarala, vůbec o ně nejevila zájem. Manžela týrala, byla hnusná, sprostá a myslela jen na své knihy. Dokonce i v době vyhlášení druhé světové války. To jí vůbec nezajímalo, hlavně že vyšly její knížky. Manžel se stal alkoholikem, raději před ní utekl do války.... Proto je tak těžké věřit tomu, že psala právě knihy o dětech pro děti. Film sám o sobě je ve svém životopisném žánru klasicky zdařilý. Ovšem nikterak dívatelný, a to právě kvůli charakteru samotné Enid. Ovšem právě tím jejím chováním a jednáním je překvapující, a tím byla splněna zásadní podmínka životopisných filmů. [393. hodnocení, 43. komentář, 75%] ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Mně je celkem u prdele jak je Enid Blyntová populární, kolik prodala knížek a vydělala prachů. Já absolutně netuším kdo to je a jestli je pravda že se ke svýmu frajerovi a svým dětem chovala tak, jak naprosto mistrovsky předvedla moje milovaná Helenka, pak je to neskutečná píča a já bejt její manžel tak po ní od rána do večera házím kozí bobky. ()

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Helena Bonham Carter ztvárnila stejně jako v Alence v říši divů postavu na ránu pěstí.... Film není ani špatný, ani dobrý a Enid Blytonová byla fakt divná, a navíc je to opravdu dobře zahrané (jestli ta Helena není stejná - ne, to asi ani nejde)...Každopádně jsem o zmíněné spisovatelce nikdy dřív neslyšel...50% ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

"NEJSEM ÚPLNÝ NETVOR..." Světe div se, hyperplodná autorka dětských knížek byla asi pěkná kráva :-) Ale takové se zase dobře portrétují a tady myslím Carterová obstála na výbornou. S dějem filmu je to tak napůl, samozřejmě je to zkratka, ale minimálně dostat tam konfrontaci s odrostlými dcerami mohlo mít smysl, když se ví, že to, jak obě své dětství vnímaly (a jak o něm následně referovaly), je v naprostém rozporu. 60% ()

Galerie (14)

Zajímavosti (3)

  • Rozpočet filmu bol tak malý, že niektoré kostýmy požičala producentom zo svojho šatníka sama Helena Bonham Carter. (U_S_O)
  • Na britskej televíznej stanici BBC4 mal film pri premiére tretiu najvyššiu sledovanosť od založenia stanice v roku 2002. Sledovalo ho 1,28 milióna divákov. (U_S_O)
  • Film mal veľmi tesný rozvrh natáčania. Helena Bonham Carter bola do hlavnej úlohy obsadená iba 10 dní pred začiatkom nakrúcania, ktoré prebehlo za 16 dní a snímku potom zostrihali za 8 dní. (U_S_O)

Reklama

Reklama