Reklama

Reklama

Experiment

  • USA The Experiment
Trailer

V šokujícím psychologickém thrilleru si zahrál Adrien Brody a Forest Whitaker. Téma filmu se točí kolem dvaceti čtyř mužů, kteří se účastní experimentu, který má simulovat život ve státním vězení.  V šokujícím psychologickém thrilleru natočeném na základě nechvalně známého Stanfordova vězeňského experimentu si zahráli oscaroví herci Adrien Brody a Forest Whitaker. Tým vědců provádí dvoutýdenní psychologický experiment, kterého se účastní čtyřiadvacet dobrovolníků. Pravidla jsou jednoduchá: některým ze zúčastněných bude přidělena role dozorců a ostatní budou vězni. Ačkoli jsou bachaři jasně poučeni, že musejí udržet pořádek mezi vězni bez použití násilí, po vypuknutí vzpoury mezi trestanci jdou jakákoli pravidla stranou. Čím více se muži vžívají do svých rolí, tím více se o slovo hlásí moc, strach a celý experiment se dostává absolutně mimo kontrolu... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (402)

Zeck 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrné. Originál jsem neviděl, ale tento remake mi stačil. Whitaker byl dokonalý záporák, Brody už ne tak zdařilý klaďas a při sledování posledních patnácti minut jsem měl pocit, že někoho musím totálně zmlátit. Není to žádný extrémně převratný počin v historii filmu, ale jako ukázka lidské demence to postačí vrchovatě. 70% 29.08. 2010 ()

Baronne 

všechny recenze uživatele

Příjemnej snímek, zajímavej nápad, i když to je vlastně jenom předělávka. Musim vyzdvihnout herce, Collins mě dost překvapil, Cam byl výbornej, Adrien docela slušnej výkon, ale Forest ? Ten byl dechberoucí, ten výkon sem mu neskutečnym způsobem žral, vlastně jsem si tenhle film stáhnul jenom kvuli tomu, že tu hrajou dva moji oblíbený herci, a nadchli mě. Jinak Maggie mi tady teda přišla docela dost prkenná.. Hudba byla docela dobrá. ()

Reklama

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Další zbytečný americký remake, rádoby vylepšovaný a patřičně „umělecky zdramatizovaný“. Slabý odvar dobrého německého filmu Experiment (2001). Skutečný Stanfordský experiment (s dobrovolníky - studenty vysokých škol, kteří prošli výběrovým řízením jakožto normální, neagresivní jedinci bez sklonů k násilí či šikaně) se sice odehrál v USA, ale původní německý film alespoň částečně zachovává ducha předlohy. To se bohužel už nedá říct o tomto americkém remake z roku 2010. Filmu samotnému neupírám právo na existenci (s průměrnými třemi hvězdami ode mne), ale proboha - se skutečným průběhem experimentu prováděným v roce 1971 Philipem Zimbardem i s tím, co vedlo k jeho předčasnému ukončení to už nemá téměř nic společného. Ovšem „Příběh podle skutečné události!“ to přece lidi mají rádi, že ... ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Je určitě dobře, že jsem německý originál neviděl, a proto se můžu vyhnout srovnání. Je to prosté. Stačí odpovědět na inzerát z novin, projít psychologickými testy, a poté se ocitnout v simulovaném vězení, které slouží jako behaviorální experiment pro vládní účely. A hlavně každý účastník dostane za 14 dní trvající experiment solidně zaplaceno. Na inzerát odpoví i z práce čerstvě propuštěný Adrien Brody, a hned po příchodu do vězení je část uchazečů rozdělena na dozorce a vězně.Ve vězení se musí dodržovat velmi přísná pravidla a režim, a pokud nebude vše splněno tak, jak má, rozsvítí se červené světlo, experiment bude předčasně ukončen a účastníci nedostanou slíbené peníze. S přibývajícím časem, stráveném v uzavřeném prostoru, vězni v čele s Brodym zjišťují, že bezprostřední nebezpečí nehrozí od spoluvězňů, ale od sadistických dozorců, kteří se do svých rolí vžili až příliš. Experiment se brzy vymkne kontrole. Film usiluje o to stát se jakousi psychologickou sondou do chování člověka vystaveného extrémnímu prostředí a podmínkám. Občas se mu to daří, občas až tolik ne. Chtělo to totiž lepšího režiséra. Řada scén nevyzněla tak silně, jak měla, a když to tak vezmu, tak ani jedna se mně pořádně nevryla do paměti, ale díky silnému hereckému trojlístku Adrien Brody, Forest Whitaker a Cam Gigandet stojí film za vidění. ()

Ketri 

všechny recenze uživatele

Bylo to tak na **, ale Brody je Brody. Poněkud nepovedený experiment s Experimentem. Nevím, jestli mají Němci s tímto tématem "více zkušeností", ale v německé verzi je krásně vidět postupný vývoj postav a postupné dělení stáda na lovce a lovené. Pochybuji, že by se postava jistého dozorce vyprofilovala tak rychle. Ad verbal111 Elijah Wood přeci pozoroval experiment tou kamerou ... ! ()

Galerie (33)

Zajímavosti (6)

  • Stanfordský vězeňský experiment, který realizoval Dr. Philip G. Zimbardo, byl – stejně jako ve filmu – ukončen již po šesti dnech, a to 20. srpna roku 1971. (Vangelis)
  • Filmovanie prebiehalo v americkom štáte Iowa a na viacerých miestach v ďalekej Indii. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama