Reklama

Reklama

Nebojte se tmy

  • USA Don't Be Afraid of the Dark (více)
Trailer 1

Bojíte se tmy? Ne? Začnete. Guillermo del Toro se o to postará. Klasický lehce pohádkový horor s Katie Holmes, Guyem Pearcem a malou Bailee Madison, se Vám dostane pod kůži. Alex (Pearce) se spolu se svou dcerou Sally (Madison) a přítelkyní Kim (Holmes) přestěhuje do starobylého venkovského sídla. Zvídavá Sally záhy objevuje tajemný sklep se zapečetěným krbem. Neodolá a krb otevře. Z jeho útrob se začínají ozývat vtíravé hlasy... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (12)

Trailer 1

Recenze (388)

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Don't Be Afraid of the Dark není typický horor. Atmosféra je skvělá, ale námět a scénář bohužel není dokonalý. Skřeti místy spíše komický než hororový. Pro mě jeden z nejočekávanějších hororů tohoto roku. Bohužel jsem nebyl přesvědčen na 100%. Místy předvídatelné a od začátku diváci vědí, o co jde. Kdyby režisér Troy Nixey tento fakt skrýval do úplného závěru, mohl být horor daleko zajímavější. Držet diváka v nejistotě jestli jde o duchy, skřety nebo Sally psychopatickou holčičku mohlo být daleko působivější. Když to shrnu, tak atmosféra perfektní, pár povedených lekaček (bohužel jich není tolik kolik jsem očekával), místy strašidelné prostředí a někdy slušné napětí, ale jinak mohlo být vše o stupeň lepší. Scénář si měl Guillermo del Toro pohlídat daleko více... 7/10 = 75% ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

A Del Torova manufaktura opět boduje. Nebojte se tmy je určitě slabší než Princ bez království + Sirotčinec + Faunův labyrint (= neděsí a je hooodně předvídatelný) - i tak je tato "pohádka o vílách Zuběnkách" o třídu lepší než to, co nám obvykle distributoři v rámci hororové produkce do kin servírují. 70% ()

Reklama

viperblade 

všechny recenze uživatele

Ach jo… Na Don't Be Affraid of the Dark jsem se neskutečně těšil i přesto, že zde hraje Katie Holmes, kterou jako herečku moc (vlastně vůbec) nemusím. Ale trailer vypadal skvěle a vše měl pod kontrolu Del Toro, no nevěřte tomu, že? Bohužel jsem opravdu zklamaný. Začátek byl ještě slušný a řekl jsem si, že to vypadá zajímavě. Ale potom… copak nikdo ze štábu nevěděl, že síla tohoto hororu by měla být v tom, že ty příšerky bychom neviděli co nejdéle? Největší strach jde z něčeho, co nevidíme, to není jen nějaké pravidlo, ale fakt. Speciálně když ty příšerky vypadají jako roztomilé opičky, z nichž absolutně nejde strach… Nejlepší scéna je už v traileru (copak se schovává pod peřinou?) a jinak film nemá prakticky NIC, co by mohl nabídnout. Guy se snaží zachránit tento film, stejně jako Bailee. Být Katie Holmes, tak se na natáčení propadnu hanbou až do pekla, že 10letá (v době natáčení) holčička umí hrát přesvědčivěji a lépe než ona. Ale tohle mi až tak nevadilo, protože jak už jsem napsal, na neherectví Katie jsem byl připravený předem. Na to, že tento film bude směšný, trapný a nudný už ale ne. Jedno z největších filmových zklamání v mém (poměrně krátkém) životě a film, který by se dal natočit MNOHEM lépe. Nálepka horor je v tomto případě opravdu k smíchu (nebo k pláči?) 20 % za úvodní scénu, Guye a Bailee. ()

oje 

všechny recenze uživatele

Film porušuje každou zásadu funkčního horroru. Všechno tajemné z něj vyprchá už v úvodní znělce a malý tajrdlíci, kteří mají představovat pro žánr klíčovou horrorovou hrozbu, by z fleku zapadli do Harryho Pottera nebo jiných lehounkých dětských fantasy. Film s nejblbějším možným žánrovým konceptem proto nejen nudí a mrhá zvučným hereckým obsazením, ale přímo naštve. Distribuce by měla zvážit, zda jako cílovou skupinu natvrdo nezadefinovat robátka povinné základní školní docházky. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Podľa môjho názoru nie až tak strašné ako sa z hodnotení javí. Dont be afraid of the Dark je síce jednoduchý film, bez výraznejšej scény, alebo pod kožu sa derúceho napätia, ale ten náznak niečoho temného a rozprávkového tam je. Práve toto pohrávanie si s atmosférou a tiež žánrové zameranie, ktoré nie je hororové, ale len s hororovými prvkami spôsobuje, že mi nelogickosť, alebo nepútavosť až tak nevadila. Nixey na malom priestore totiž dokázal spraviť vierohodný mytologický príbeh. U neho zamrzí, že nešiel viacej do hĺbky, a že boj s príšerami nebol omnoho výraznejší. Zaváňa to premárneným potenciálom, ale našťastie sa film nehrá na veľké umenie ani na to, že by vás chcel stále lakať. Tí čo očakávali niečo budú asi sklamaný. Tí čo neočakávali nič môžu byť len milo prekvapený. ()

Galerie (103)

Zajímavosti (13)

  • Producent Guillermo del Toro se ve snímku objevil v malé roli cestujícího sedícího v letadle za Sally (Bailee Madison). (Linkyc)
  • Napriek veľkým očakávaniam sa film stal kasovým prepadákom. (Arsenal83)
  • V runách vytesané varování nad vchodem do podzemí znamená v překladu "Obávejte se". Stejné runy používal ve svých dílech také J. R. R. Tolkien. (Idoviren)

Reklama

Reklama