Reklama

Reklama

Mikuláš, Vendelín, Celestýn, Kryšpín, Albín, Viktorín a další hrdinové senzačních příběhů dětských knížek o Mikulášovi se v hrané verzi konečně dostávají na filmová plátna. Za 50 let od vydání první knihy si Mikuláše a jeho zběsilé spolužáky oblíbily generace dětí po celém světě i u nás. (oficiální text distributora)

Videa (5)

Trailer 3

Recenze (501)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Francouzi jsou v komediích skuteční mistři. Dokazovali to v minulosti a dokazují to i nyní. Tuhle komedii jistě můžeme zařadit mezi ty nejvydařenější na celém světě. Vládne v ní velmi pozitivní atmosféra a několik scének je naprosto brilantních a smál jsem se u nich snad 30 vteřin v kuse, což už se mi dlouho nepřihodilo. Dětští herci jsou slušní. Film potěší dospělé a myslím, že by se líbil i dětem. Za sebe nemohu dát méně než 4*. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Učůrávám nadšením! Když mi distributoři utli film "Where The Wild Things Are", brečel jsem, protože se jednalo o katastrofu podobné pádu třešňové zmrzliny s čokoládovou polevou na mou čerstvě vypranou košili. Pak přišel Mikuláš a já se pro změnu bál, protože u knížky jsem se ještě před nedávnem hurónsky smál. Pak přišla mamina, že na to chce jít do kina. Vybavila se mi ta třešňová zmrzlina. Chtělo se mi brečet. Pak přišel táta a dal mi pohlavek, protože prý brečet na veřejnosti je hloupé. Tak jsme šli. V sále byla holčíčka, měla asi rýmu, protože si strkala do nosu ty kuličky z popcornu. Smál jsem se jí a ona se rozbrečela. Maminka mi dala pohlavek, že je to nevhodné. Ale mě se taky každý směje. Film byl pěkný, maminka mě už nepohlavkovala. Ode dneška chci být filmovým režisérem. Budu mít hodně kamarádů a velký kýbl s třešňovou zmrzlinou a s čokoládovou polevou. A košili si budu moct měnit každý den. A všichni mi budou závidět a maminka na mě bude pyšná a třeba mi koupí i to autíčko na setrvačník, který jsem viděl v hračkárně. Ale i ten prak s červenou gumou by mi nevadil.___...... Mikuláš aneb moje cesta do dětství a zase zpátky! 95% ()

Reklama

somnar 

všechny recenze uživatele

Nedotčen knihou, nýbrž trailerem velícím očekávat líbivou, sterilní, nekonfliktní a laskavou komedii (fuj!) jsem Mikulášovým patáliím vůbec nevěřil, v kině mě ale nečekalo nic jiného než nadmíru příjemný šok. Ta nepolevující kanonáda Mikulášových dobrodružství totiž netriumfuje jen neodolatelným a nenuceným vtipem (že by dědictví předlohy?), ale i stylem a přístupností odrostlejším divákům. Zjištění, že se to nijak nepodbízí batolatům (ta se v sále moc nesmála, smích marně skrývali spíš ti starší) a fakt, že Laurent Tirard drží režijní otěže pevně v rukou (zápletka skvěle graduje) Mikulášovým patáliím pět hvězd bez problémů zajistí. Takových komedií vážně moc není. 90% ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Křečovité jako přednáška Mikulášovy matky o skandinávské poezii 13. století. Což už je dobře vidět na nepříliš zvládnuté úvodní představovačce. On by ani tak nebyl problém v tom, že bylo třeba poskládat celovečerák z řady víceméně izolovaných krátkých povídek, problém je v Goscinnyho humoru, který prostě nelze přenést do filmu jen neinvenční vizualizuací popisovaných situací a který se nemálo opírá o spisovatelovo lehkonohé vypravečství. Ve filmu ale nakonec opravdu fungují jen jednoduché vizuální gagy, zatímco nejvíce udušeny jsou naopak všechny (v knihách) památné repliky, protože jsou prostě do filmu naházené jen hala bala, bez smyslu pro načasovaní a přirozené plynutí děje. A k tomu je odříkává parta kluků, v kterých prostě stále vidíte jen různou mírou talentu obdařené herce a nikdy opravdového Mikuláše, Kryšpína, Celestýna, či Vendelína. Ono vážně není úplně v pořádku, když se vám filmová adaptace Mikulášových patálií v paměti uloží s nálepkou "řada krásně načančaných barvotiskových obrázků z Francie padesátých let". ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Parádní převod legendárních knížek na stříbrné plátno. Dětší i dospělí herci jsou výborně vybraní a známé scénky jsou v jejich podání neodolatelné, scénář je krásně dětsky naivní a celý film, stylizovaný do líbivých retro barev, i pěkně vypadá... Mikuláš se povedl, jak jen to šlo, a lepší snad být ani nemohl. Užijí si ho malí i velcí, a tak to má být. Velké plus posílám parádní hudbě Klause Badelta. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (8)

  • Režisér Laurent Tirard zhlédl kolem osmi tisíc dětí z celé Francie. (Teodorik)
  • Natáčení probíhalo od 22. května 2008 do 11. října 2008 v belgickém hlavním městě Bruselu, ve francouzském hlavním městě Paříži a v malých francouzských obcích Nogent-sur-Marne a Saint-Ouen l'Amône. (Trajektt)
  • Mikulášova (Maxime Godart) matka (Valérie Lemercier) u závěrečných zkoušek autoškoly při rozjezdu nepoužije spojku, ale pouze plyn, a během parkování pouze zatočí volantem, přesto vůz zaparkuje a stojí. (Kuny27)

Reklama

Reklama