Reklama

Reklama

Mikuláš, Vendelín, Celestýn, Kryšpín, Albín, Viktorín a další hrdinové senzačních příběhů dětských knížek o Mikulášovi se v hrané verzi konečně dostávají na filmová plátna. Za 50 let od vydání první knihy si Mikuláše a jeho zběsilé spolužáky oblíbily generace dětí po celém světě i u nás. (oficiální text distributora)

Videa (5)

Trailer 3

Recenze (501)

nunka 

všechny recenze uživatele

Príjemne pôsobiaca francúzska komédia, ktorá cez detskú "optiku" zobrazuje chápanie a komplikovaný svet dospelých. Partia chalanov je úžasná, každý jeden je originál a svojským charakterom perfektne dopĺňa detský kolektív. Hlášky, scénky, hudba a nesilená francúzska štylizácia dodáva celému snímku extra sympatie a celý dojem je pozitívny a výborný. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Perfektní francouzská komedie, vyprávěná malým chlapcem. Ten nám svým vyprávěním sděluje pohled na svět dospělých asi stejně svérázným způsobem jako je podáno v Bylo nás pět. Dětská logika je někdy neúprosná a tak tam kde malý Mikulášův mozeček něco neví, lecos si pospojuje či domyslí čímž někdy vznikají obskurní rozuzlení a vysvětlení dětských neajsností a problémů. A kde selže rozum Mikuláše, je tu parta stejně starých kamarádů, se kterými se dají problémy probrat :-)) A v tom je právě to nejrásnější koulo této komedie. Dětský pohled na svět dospělých je neuvěřitelně vtipný. A co teprve když se Mikuláš dozví, že maminka čeká miminko... Rodinná komedie jak vyšitá pro všechny generace. Doporučuji shlédnout! * * * * * ()

Reklama

mm13 

všechny recenze uživatele

Chcelo to buď ešte viac láskavosti alebo naopak grotesknosti. Takto sa inak celkom milé príbehy vynikajúco obsadenej chlapčenskej partie pohybujú niekde v strede, ktorý v tomto prípade nie je zlatý. Snažiť sa vyjsť v ústrety úplne všetkým, byť podvratným na chvíľu, no nedotiahnuť to dokonca, to málokedy urobí dobrotu. Ale inak pohodová voľba pre školopovinné ratolesti, na tento typ filmov pre mládež sa dnes v záplave prvoplánových fantasy akosi nedostáva. Čo je chyba! ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Předlohu jsem nečetl, ale být mi zhruba osm let, budu tenhle film milovat až za hrob. Očím dětského diváka je tu přizpůsobeno vše, těžko však říct, zda film trochu neprohrává s dobou. Laskavého ducha vyprávění i humoru, dobově příbuzného třeba s Pippi dlouhou punčochou, asi dnešní děcka nedokážou ocenit, což jsem si v kině ověřil - smích byl nejčastěji slyšet z úst rodičů (pravděpodobně ponořených v hezkých vzpomínkách), zatímco dvě vedle sedící holčičky zhruba desátého roku věku si střídavě hrály se svými drahými mobily a vyměňovaly si otázky typu "baví tě to"? Mému dětství podobné příběhy v různé podobě vládly, možná i proto ve mně Mikulášovy patálie zanechaly převážně příjemný dojem a smějící se taťky i mamky jsem plně chápal. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Z kreslených Mikulášových Patálií znám jenom jeden jediný díl (na téma "Tati, jak se pozná nosnost mostu?"), tudíž filmové zpracování hodnotím bez jakéhokoliv porovnávání s předlohou - a vychází mi, že je to špičková komedie pro celou rodinu a všechny věkové kategorie:) Samozřejmě vám někdy mezi dvanáctým a patnáctým rokem přijde dětský způsob vyhodnocování informací a řešení jednotlivých situací naprosto příšerně dementní a na facku (k čemuž jen tak BTW "sundej si brýle a řekni co vidíš...":))) ), ale je to prostě naprosto kouzelné a nádherně natočené k tomu. Stylizace šedesátých let je zvládnutá k dokonalosti, a hlavně to celé funguje i jako film, nejen série scének obšlehnutých z comicsu. Valérie Demercier jako maminka je ve svém emancipačním záchvatu a emotivních reakcích naprosto perfektní, paní učitelka Sandrine Kiberlain je pro změnu učiněný anděl - a obě potvrzují, že všechny pěkné Francouzky (těch asi dvacet...) jsou u filmu;) Zkrátka tleskám a milerád se zase někdy podívám znova, i když se většina minizápletek dá spolehlivě odhadnout předem. 80% ()

Galerie (39)

Zajímavosti (8)

  • Ve filmu se objeví na okamžik Gérard Jugnot, jeho přítomnost v miniroli učitele hudby odkazuje na film Slavíci v kleci. (claudel)
  • Natáčení probíhalo od 22. května 2008 do 11. října 2008 v belgickém hlavním městě Bruselu, ve francouzském hlavním městě Paříži a v malých francouzských obcích Nogent-sur-Marne a Saint-Ouen l'Amône. (Trajektt)
  • Na place během natáčení panoval mírný chaos, děti zajímalo naprosto vše. Chvílemi dokonce okupovaly režisérskou židličku. (Sfinkter)

Reklama

Reklama