Reklama

Reklama

Těsně po zavraždění Abrahama Lincolna je zatčeno sedm mužů a jedna žena. Všichni jsou obviněni ze spiknutí za účelem atentátu na prezidenta, viceprezidenta a ministra zahraničí. Jediná obviněná žena, dvaačtyřicetiletá Mary Surratt (Robin Wright), je majitelkou penzionu, ve kterém se šestadvacetiletý John Wilkes Booth (Toby Kebbell) setkal se svými komplici a plánoval tu simultánní útoky. Ve Washingtonu, který se jen těžko vzpamatovává z občanské války, se čerstvý právník a válečný hrdina na straně Unie, osmadvacetiletý Frederick Aiken (James McAvoy), se zdráháním ujímá obhajoby obviněné ženy před vojenským tribunálem. Aiken brzy začne pochybovat o vině své klientky a věří, že byla využita jako návnada a rukojmí, aby mohl být zatčen jediný konspirátor, kterému se podařilo uniknout, její vlastní syn John (Johnny Simmons). Zatímco se celý národ obrací proti ní, Mary musí spoléhat na Aikena, že se mu podaří odhalit pravdu a zachránit jí život. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (214)

Aky 

všechny recenze uživatele

Velice vydařené soudní drama díky zejména skvělé režii a výkonu Jamese McAvoye. Předloha skutečného příběhu brání udělat z vyprávění americkou pohádku, čímž film získává na síle. Z valné části se jedná o studii advokátního řemesla a obhájcovské etiky podávanou velice přesvědčivě, mnohem přesvědčivěji, než v Americe ve skutečnosti zřejmě fungují. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Soudní drama zasazené do konce americké občanské války úspěšně nabourávající zažitou představu bezmezně spravedlivého a rovnoprávného Severu. Film sice jinak ničím nevybočuje ani neohromí, ale je to kvalitně odvedená řemeslná práce jak od Roberta Redforda, tak od herců v čele s Jamesem McAvoyem, Robin Wright či Tomem Wilkinsonem. Určitě lepší a mě bližší než příliš neosobní Spielbergův Lincoln. ()

Reklama

Maq 

všechny recenze uživatele

Respektuji Redforda coby tvůrce, který neplácá zbytečně. I tento jeho film je pěkný, pozorně zpracovaný, ale jaksi mi nedochází, co na tomto příběhu tolik zaujalo Redforda a co nám chtěl sdělit. --- Napadá mě jen ta možnost, že jde o decentní protest proti Guantánamu. Jak známo, americká vláda tam drží jakési zajatce a těží z genia loci této vojenské základny: Amerika je a není ve válce a na Guantánamu platí a neplatí americká ústava. Nezávislé americké civilní soudy mohou jen omezeně zasahovat do toho, co americká armáda tropí na neamerickém území s neamerickými občany. Je to finta jako hrom obcházející právě ta ústavní práva, která byla v Americe definitivně potvrzena v souvislosti s událostmi, o kterých tento film vypráví. --- Pokud se s v této Redfordově motivaci nemýlím, pak nejsem cílovou skupinou, daný problém mě opravdu příliš neznepokojuje, a vlastně mám sto chutí Redfordovi vzkázat: „Vaše problémy s nedokonalou spravedlností bych chtěl mít.“ Ale Redford to samozřejmě ví i beze mne, takže si v tuto chvíli tak nějak nemáme co říct. --- ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Boj proti větrným mlýnům v podobě předpojatého soudu a státního žalobce upravujícího si podobu procesu tak, jak se mu to zrovna hodí. Soudní drama o marné snaze Fredericka Aikena zachránit život Mary Surrattové, obviněné z plánování atentátu na prezidenta Lincolna. Zároveň další z filmů pokládající otázku, zda jsou zájmy skupiny nadřazeny zájmům jednotlivce. A také, a to především, velké sólo pro Jamese McAvoye. 85% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"V časech války zákon mlčí." V americké válce Severu proti Jihu obvykle stojím na straně Zimbabwe a ani tento snímek mě nepřinutil změnit postoj. Jsem sice rád, že je zde ukázáno, kterak se ohýbá Ústava, až se z toho Otcové zakladatelé obracejí v hrobě, ale jelikož tohoto jednání jsem svědkem dnes a denně, tak mne to prostě nemůže šokovat. Nicméně mne celkem bavilo sledovat naivní snahu idealistického právníka, ale chybělo mi v tom trošku konspirace, protože je zřejmé, že "někdo informovaný" předával útočníkům informace o pohybu cílů. O tom to však není. Tady je předmětem úvaha o tom, kterak lze vyhrát soudní spor, když soudce již před jeho zahájením má napsaný rozsudek. Ve skutečném životě to nejde, ale ve filmu občas ano, takže se přiznám, že jisté napětí jsem pociťoval. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (15)

  • Je len veľmi málo známych skutočností a informácií o Fredericovi Aikenovi. Nezachovala sa žiadna jeho fotografia. (MikaelSVK)

Související novinky

Indy 5, Transky 3, Lincoln, Harvey

Indy 5, Transky 3, Lincoln, Harvey

16.09.2009

Aneb „Steven Spielberg má napilno“. Pojďme popořadě – Harrison Ford pro magazín People řekl, že se Spielberg a Lucas shodli na zápletce pro Indianu Jonese 5. Už prostě vědí, co bude Indy tentokrát… (více)

Reklama

Reklama