Reklama

Reklama

Film je remake stejnojmenného příběhu Daria Argenta z roku 1977. Mladá Američanka (Dakota Johnson) přilétá do Evropy, kde se přihlásila na lekce tance. Posléze však zjišťuje, že škola je jen zástěrkou pro působení temných sil. (Terva)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (213)

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Luca Guadagnino je nepochybně talentovaný Italský režisér, ale jeho předešlá tvorba se skládala především z romantických dramat, tedy natočit remake slavné Argentové Suspirie bylo velké sousto, ale celkem si s ní poradil. Originál byl fascinující svou údernou děsivou hudbou, působivým vizuálem, promyšlenými vraždami a hutnou atmosférou. Remake jde úplně v opačných kolejích a společného až tak moc nemají, i tahle cesta má něco do sebe. Je třeba hned uvést na pravou míru, že Suspiria rozhodně není pro mainstream diváky, načančané teenky a diváky prahnoucí po zábavě. Film potěší především Artové fanoušky bizzárních a obskurních podivností a také ty, kteří jsou odkojení na hororech ze 70. let, protože nová Suspiria jakoby vypadla z téhle doby. Retro jak svině. Má to sice mouchy, ale také výrazné klady. Mínusem je délka dvě a půl hodiny, kde nudnějších pasáží je více než je zdrávo ( Proč se ve filmu Italského režiséra mluví Německy a Anglicky to netuším), ale pokud tohle překousnete dostanete zasloužený reward. Plusy: Nádherná Dakota Johnson se konečně ukáže nahá, Tilda Swinton je zde opět vynikající, byť vzhledově je to zrůda, na kterou by normální chlap nikdy nevlezl, veškeré taneční scény jsou zajímavé a finální taneční vystoupení je solidní, Lámácí taneční gore scéna je už teď kultovní a nic drsnějšího a hrozivějšího jsem nikdy neviděl, potěší i znepokojivé snové vize no a potom samotné finále, kde příjde absolutní peklo s hektolitry krve a explodujícími hlavami , Argentovým rudým filtrem, Matka Suspiriorum a jedna silně rozkládající plesnivá nechutná babka, která mě bude děsit ve snech ještě hodně dlouho. Je těžké film hodnotit, protože hororové scény jsou výborné, ale ta výplň mezitím trošku pokulhává, přesto kvůli finále a lámácí taneční scéně se vyplatí film vidět. 70% ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Ani pôvodná Suspiria veru nemala žiaden geniálny príbeh, ale za to ma zaujala svojou hudobnou stránkou, výnimočnou atmosférou a hrou s obrazom/farbami. Guadagninová verzia má skvelý vizuál, niekoľko vynikajúcich scén, ale celkovo na mňa pôsobila príliš natiahnuto. A napriek rešpektovaniu artovej formy som mal mnohokrát pocit, že tvorcami predostrené obrazy boli úplne nezmyselné. Pri premýšľaní nad plusmi aj mínusmi tejto snímky úplne rozumiem veľmi vysokým hodnoteniam, ale taktiež značne nízkym. Za mňa to bude niečo medzi. ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Nová Suspiria není naštěstí remakem původního snímku, což by bylo nudné a zbytečné. Zůstal v podstatě jen hlavní motiv školy, Matky, čarodějnic a nové studentky přijíždějící z USA. Podobně ale jako Argentovy filmy i tenhle je svým způsobem zvláštní, podivně mysteriózní, a byť ne přímo artový, pak má oním směrem pěkně nakročeno. Zpočátku zdánlivě chaotické, později s jasnými dvěma liniemi a v závěru napínavé a šťavnaté. Swintonová opět září, jak jinak, jelikož role zvláštních postav jí prostě sednou, a pokud není upírkou, pak jí i tu čarodějnici člověk věří. Neklidná kamera se téměř nezastaví, hudba je místy příjemně tajuplná a zneklidňující. Místo masakrální je nová Suspiria atmosferická. Ovšem pixelovou krev si mohli odpustit, tady se nabízely skutečné rubínové fontány. Jinak spokojenost. p.s. a já si říkal, že je mi ten doktor povědomý..... ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Asi som čakal, že to na mňa zapôsobí viac. A hoci nemôžem uprieť filmu jeho kvality, tak miestami som mal pocit,že by mohol konečne dojsť k pointe a začať nás nejako desiť. "Suspiria" je podľa mňa dobrým filmom, no nemôžem sa zbaviť pocitu, že mohol byť silnejším. V úvodnej polhodine sa dokopy toho moc neudeje a trošku som sa nudil. Nevedel som kam to pôjde, mal som problém si pospájať jednotlivé udalosti dokopy a akosi som rozmýšľal prečo je tu Chloe Grace Moretz, keď tu dokopy má veľmi malú rolu. Jej postava sa síce bude spomínať viac a zanechá nejaké potrebné informácie, no ako herečka tomu moc nepridala. Mohol ju dokopy hrať úplne ktokoľvek. Okrem toho mám pocit, že film je dosť dlhý a trvá mu to, kým sa trošku rozhýbe a ukáže svoje ostré zuby. No keď ich ukáže, tak je to skutočne sila. Osobne mám ale pocit, že najdesivejšia momentka filmu prišla hneď po tých najnudnejších momentoch a to je osud Olgy. Neviem či budú so mnou ostatní súhlasiť, no to bol pre mňa najdesivejší moment filmu. Záver je tiež dosť dobrý a ešte tu máme aj poriadne silných vizuálnych momentov pri konci. Vôbec musím pochváliť vizuálnu a zvukovú stránku filmu. Tam film exceluje. Kde ešte ponúka niečo úchvatné? Tilda Swinton je absolútne vynikajúca. Čím viac ju vidím posledné roky, tým viac mám pocit, že je maximálne talentovaná a dokáže do svojich rolí priniesť niečo zaujímavé. A tento film nie je žiadnou výnimkou. A má tu toho na hranie teda skutočne dosť. Dakota Johnson je podľa mňa tiež veľmi zaujímavá. Hoci to poviem úprimne, najlepšie scénky si vychytá v posledných častiach filmu. Sú poriadne červené a rozhodne majú čo ponúknuť. Tanečné scénky sú fascinujúce a skutočne som si ich užil naplno. Pre mňa to pôsobí fantasticky. Aby som to zhrnul, film má skvelé miesta, má pár nudných momentiek, no vo svojich silných momentoch vie zakusnúť. Možno by som čakal o niečo viac a možno som nevedel kam to nakoniec dospeje, no film ma dokázal prekvapiť. Ešte na konci musím pochváliť aj Miu Goth. A dúfam, že dievča ešte niekde uvidím, lebo sa tu ukázala veľmi šikovná. Určite to bude film, ktorý divákov rozdelí, tak pridajte ma do klubu fandov. Napriek tomu, že mám s ním svoje problémy, dokážem jeho kvality oceniť. Hodnotenie: B ()

Alqarin 

všechny recenze uživatele

Sázka na nízký žánr se vyplatila a přinesla víc než pouhou retrofilní potěchu. V kulisách Suspirie se děje cosi, co vedle čiře audiovizuálního zážitku přináší i jisté duševní uspokojení. Možná je Guadagninův poslední film jen erupcí náklonnosti k animální brutalitě a zvrácené smyslovosti, nebo se tu Lucovi podařilo i hezky a bez přehnaných tlaků cosi povědět. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (13)

  • Na začátku filmu je na levé straně vlakového nádraží nápis „Suspiria“. (ČSFD)
  • Celosvětová premiéra filmu proběhla 1. září 2018 na filmovém festivalu v Benátkách. (ČSFD)

Související novinky

ČSFD výprava na nej horor fest světa

ČSFD výprava na nej horor fest světa

07.10.2018

ČSFD skvadra hororových geeků Filmmaniak, Goldbeater, POMO a RUSSELL (na horní fotce zleva doprava se zombie girls, odchycenými na slavném “Zombie Walk”) nás zdraví ze světového Nr. 1 festivalu… (více)

Reklama

Reklama