Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Píše se rok 1911. Profesor Marie Joseph Esperandieu, odborník na starý Egypt, koná experimenty na základě své knihy o posmrtném životě. Nešťastnou náhodou se mu podaří oživit pterodaktyla, který se po 135 milionech let vyklube z vejce v Přírodovědném muzeu a uletí. Pterodaktylus napadne taxi s bývalým prefektem Raymondem Poitrenaudem, který si veze tanečnici ze šantánu. Taxi skončí v Seině. Nazítří je tisk plný zpráv o prefektovi a tanečnici i o obřím ptákovi. Vyšetřováním případu je pověřen potřeštěný inspektor Léonce Caponi, velký milovník jídla. V té době se prostořeká a svérázná cestovatelka a spisovatelka Adéla Blanc-Sec vydává do Egypta k vykopávkám. Chce uzdravit svou sestru dvojče Agátu, která je už několik let v kómatu. Při tenisu jí jehlice z kloboučku probodla lebku. Adéla hledá mumii Patmosise, největšího lékaře starého Egypta a osobního ošetřovatele faraona Ramsese II. Chce ho oživit podle Esperandieuovy knihy. Je zadržena jako vykrádačka hrobů a odsouzena k smrti. Před zastřelením se jí podaří uniknout a po dobrodružných peripetiích se s mumií vrátí domů do Paříže. Profesor Esperandieu naláká ve svém bytě pravěkého ptáka na maso. Přichází k němu Caponi a k svačině si dá vajíčko. Pterodaktylus zvyklý chránit svá vejce, je napadne, zdemoluje celý byt a uletí. Caponi nechá Esperandieua zavřít do vězení. Adéla si v novinách přečte, že je Esperandieu odsouzen k trestu smrti a rozhodne se ho v přestrojení z vězení opakovaně dostat. Nepodaří se jí to. Do Paříže je povolán z Afriky slavný lovec šelem Justin de Saint-Hubert, aby pterodaktyla zneškodnil. Šílený lovec však nadělá víc problémů než užitku. Mezitím profesor Ménard a vědec z botanické zahrady Andrej Zborowski, který je do Adély zamilovaný, objeví v muzeu zbytky vejce pterodaktyla. Zborowski v botanické zahradě naláká pterodaktyla na sezení na zbytcích skořápky jeho vejce. Adéla si ptáka ochočí a osedlá ho. Odletí na něm k popravišti, kde vyrvou Esperandieua ze spárů smrti. Lovec šelem však pterodaktyla zastřelí. Umírá i profesor Esperandieu, který s ním byl spojen. Adéla dopraví profesora rychle do svého bytu. Esperandieu z posledních sil probudí mumii Patmosise a umírá... (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (236)

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Je to až k nevíře, ale ten syčák Bessonovská to tam pořád ještě má!! Karikatury mu fungují, zběsilý scénář je zábavný a ačkoliv triky občas dooost pozlobí, daří se mu čas od času i poměrně solidně budovat atmosféru (příkladem za všechny je naprosto FAMÓZNÍ prolog). Film je čas od času přesně tak specificky francouzsky švihlý, jak to umí jen Besson, Herce si dokáže ohlídat, hlavní hrdinka filmu je sympatické třeštiprdlo a parádně si tu vyhráli i s maskami, postava starého vědce v podání Jackyho Nercessiana je snad vůbec nejlépe namaskovaný starý člověk, kterého jsem kdy viděl... Z popela opatrnosti povstal film, který se sice ani nepřibližuje éře největších děl Luca Bessona, nabízí ale svěží a zábavný výlet po Paříži a přilehlých kontinentech. 7/10 a čtvrtá hvězda s přihlédnutím k narážkám a fórkům na vlastní účet ( jako že egyptský průvodce se jmenuje Aziz... :) ()

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

To se zas páni překladači předvedli. Kdyby se to jmenovalo v češtině třeba "Mumie v Paříži" nebylo by to daleko od pravdy. Celkově je to docela nuda, Adèle ejkejej Indiana Jones s kozama se snaží oživit faraonova lékaře, aby zachránila svou sestru, která je díky jejím profi tenisovým zkušenostem tuhá. Místo "akční" bych možná dal spíš "komedie", protože pasáže s mumiemi mne opravdu ze srdce rozesmály a neměly chybu. ()

Reklama

UncleG 

všechny recenze uživatele

Lucu, ty kluku... Od tebe bych rozhodně nečekal až tak infantilně naivní humor a scénář na inteligenční úrovni Noci v Muzeu. Totiž, ne že by film nebyl narvaný všemožnými vtípky až k prasknutí a ne že by gagy nefungovaly nebo selhávaly, jen jsem se při sledování divokých eskapád milostivé slečny Adély nemohl zbavit neodbytného pocitu, že "tomuhle vtipu se nejspíš královsky zasmálo dvanáctiletý dítě". Besson se navíc evidentně snažil zapojit komiksovou nadsázku a karikované postavičky, které jakoby vypadly z francouzského kresleného alba. Jenže to s tím stylizovaným karikováním, chlapec, trochu přepísk. Kromě samotné protagonistky totiž v příběhu figurují samí deformovaní idioti, kteří se křečovitě pitvoří ve snaze trumfnout své okolí co do debilnosti. Vítězem v přepáleném křepčení se pak stala postava ultradementního lovce Saint-Huberta, při jehož četných výstupech definitivně skončila všechna sranda. To všechno by se ale dalo odpustit, pokud by člověk nalezl zalíbení alespoň v hlavní hrdince. U mě však Adélka selhala na plné čáře. Jak charakterově, tak fyzicky vrcholně nepřitažlivá divno-ženka, která (kupodivu) nezabodovala ani scénou s "polomáčenými". Zhruba od poloviny filmu mě svými popínavými stonky ovinula plíživá nuda a zbytek jsem už jen tiše protrpěl. Francouzská Mumie nemá švih, říz a ani odpich. 40% a to do hodnocení počítám i geniální narážku na "nenáviděnou" Louvreovskou pyramidu. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Je to "víc fantasy" než třeba Mumie nebo Indiana Jones, se kterými mám tendenci to srovnávat, protože jde o hodně podobný žánr a o očekával jsem i podobné prostředí. Tohle je spíš parodie, která je sama o sobě dostačující. Ale když čekáte dobrodružný film, je to málo. Kromě několika vtipných scén a vcelku stravitelného děje je hlavní oporou tohoto filmu Louise Bourgoin (setkávám se s ní poprvé) a její role poněkud nekonvenční romanopisky/archeoložky (atd.), která se v touze "uzdravit" svou sestru, snaží oživit faraonova lékaře. Provedení, chování postav a hlavně jejich líčení má působit komicky a bavit, ale oproti tomu stojí dost povrchní děj - neměl bych se bát? Cítit napětí? Vzrušení? Tady jsem spíš dějem proplul a moc mě nepoznamenal. Ale aspoň že film působí pozitivně. 50% ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Pri ANGEL-A aj JOHANKE Z ARKU ma zamrzel rozpačitý postoj publika. Ale pri Adel chápem, že nejde o film pre každého. Predovšetkým sa asi nečakalo, že to bude tak bláznivé a tak pitoreskné. Ale v rámci svojho ringu je to stále znesiteľný film o bláznivej hrdinke, s nevyváženým scenárom. Už trochu ale cítiť, že Luc má príliš voľné ruky... Podstatne zmysluplnejšie ako ARTHUR A MALTAZARDOVA POMSTA. A odhalenie pár celosvetových tajomstiev fakt potešilo... aj niekoľko šikovne zrežírovaných scén... ()

Galerie (62)

Zajímavosti (4)

  • V 85. minutě prochází Adéle Blanc-Sec (Louise Bourgoin) se sestrou Agáthou (Laure de Clermont) v Louvre podél slavného obrazu „Vor Medúzy“ (1818–1819) od francouzského malíře Théodora Géricaulta (1791–1824). O chvilku později kamera zabere další slavný obraz „Portrait of Madame Récamier“ (1800) autora Jacques-Louis Davida (1748–1825). (Petsuchos)
  • Natáčení probíhalo v Egyptě ve městě Káhira a ve Francii v Paříži. (Terva)
  • Pôvodný komiks, na základe ktorého vznikol aj film, bol v roku 1976 súčasťou obrázkovej prílohy novín SudQuest. O pár mesiacov sa z diela vykľul samostatný hodnotný komiks. (Greenpeacak)

Reklama

Reklama