Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Píše se rok 1911. Profesor Marie Joseph Esperandieu, odborník na starý Egypt, koná experimenty na základě své knihy o posmrtném životě. Nešťastnou náhodou se mu podaří oživit pterodaktyla, který se po 135 milionech let vyklube z vejce v Přírodovědném muzeu a uletí. Pterodaktylus napadne taxi s bývalým prefektem Raymondem Poitrenaudem, který si veze tanečnici ze šantánu. Taxi skončí v Seině. Nazítří je tisk plný zpráv o prefektovi a tanečnici i o obřím ptákovi. Vyšetřováním případu je pověřen potřeštěný inspektor Léonce Caponi, velký milovník jídla. V té době se prostořeká a svérázná cestovatelka a spisovatelka Adéla Blanc-Sec vydává do Egypta k vykopávkám. Chce uzdravit svou sestru dvojče Agátu, která je už několik let v kómatu. Při tenisu jí jehlice z kloboučku probodla lebku. Adéla hledá mumii Patmosise, největšího lékaře starého Egypta a osobního ošetřovatele faraona Ramsese II. Chce ho oživit podle Esperandieuovy knihy. Je zadržena jako vykrádačka hrobů a odsouzena k smrti. Před zastřelením se jí podaří uniknout a po dobrodružných peripetiích se s mumií vrátí domů do Paříže. Profesor Esperandieu naláká ve svém bytě pravěkého ptáka na maso. Přichází k němu Caponi a k svačině si dá vajíčko. Pterodaktylus zvyklý chránit svá vejce, je napadne, zdemoluje celý byt a uletí. Caponi nechá Esperandieua zavřít do vězení. Adéla si v novinách přečte, že je Esperandieu odsouzen k trestu smrti a rozhodne se ho v přestrojení z vězení opakovaně dostat. Nepodaří se jí to. Do Paříže je povolán z Afriky slavný lovec šelem Justin de Saint-Hubert, aby pterodaktyla zneškodnil. Šílený lovec však nadělá víc problémů než užitku. Mezitím profesor Ménard a vědec z botanické zahrady Andrej Zborowski, který je do Adély zamilovaný, objeví v muzeu zbytky vejce pterodaktyla. Zborowski v botanické zahradě naláká pterodaktyla na sezení na zbytcích skořápky jeho vejce. Adéla si ptáka ochočí a osedlá ho. Odletí na něm k popravišti, kde vyrvou Esperandieua ze spárů smrti. Lovec šelem však pterodaktyla zastřelí. Umírá i profesor Esperandieu, který s ním byl spojen. Adéla dopraví profesora rychle do svého bytu. Esperandieu z posledních sil probudí mumii Patmosise a umírá... (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (236)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tohle natočil Luc Besson? Je to vůbec možný? Film láká na Tajemství mumie a hnedka ze začátku překvapí nějakým přerostlým ptakoještěrem, pak se tam prolíná tisíc různorodejch nápadů a příběhů, ale žádnej pořádnej, kterej by mě alespoň po chvíli mohl bavit. Co se týče ptakoještěra, doteď jsem nepochopil jeho smysl ve filmu o mumiích. Zaplaťpánbůh za závěrečnou půlhodinku, která ve výsledku měla grády a konečně taky ukázala mumie. Jinak by film, už podle názvu, byl největší lží na diváka, co jsem snad kdy viděl. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Po tomto filme zacinam byt presvedčený, ze Luc na to uz nema. Sice stale v jednotlivostiach vidno, ze to toci talentovany reziser, ale ako celok to nefunguje. A nemyslim si, ze je to kvoli vyraznej stylizacii. To hromadne chrlenie beckovych filmov roznorodej kvality sa na nom evidentne podpisalo a uz nepozna mieru kedy ma nieco ubrat a kedy pridat. Potreboval by nad sebou nejaku pevnu ruku. Jedine co sa mi pacilo bez vyhrad je hudba. Sica sa uz aj Serra dost vykrada, ale stale je to kvalitna vykradacka. 5/10. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet €25miliónovTržby Celosvetovo $34,522,487║ Taký fajn úlet, ktorý mal byť jednoznačne svižnejší, občas to brzdia zbytočne napchané scénky s tým opilcom a nudným detektívom. Louise Bourgoin bola príjemná Adele, akcia, triky a vtípky ušli. /55%/ ()

oveckaoa odpad!

všechny recenze uživatele

To sem zase měl co vidět. Je smutné co v dnešní době lze vidět v kinách za sračky (díkybohu jsem to stahoval dat za to peníze na kino asi bych vraždil). Luc Besson je asi na tom hodně špatně když točí takové píčoviny a to sem přitom od toho nečekal moc. Stačilo by kdyby ten ptakoještěr zabíjel a oni ho lovily ale kdeže on zabije 3 lidi (ani to neukážou a pak chcípne úžasné)Celý film je podaný v humorném duchu, který je asi tak vtipný jako když Vám řekne 80 letá důchodkyně že má malý důchod a má velké výdaje a nevyžije s tím tudiž trapný. Pro představu jak vypadá humor zde několik ukázek Viděl jsem prefekta s polonahou ženou ale náš prefekt by nic takového neudělal Pane došel nám soupis obětí jsou zde 2 muži a 1 žena Vidíte já to říkal Zatkněte ztoho muže (to je jakože vtipné ?). Vrcholem stupidity je konec s mumiema, které tam chodí po vylidněné? Paříži a ptají se na cestu (tato scéna se opakuje rovnou dvakrát aby režisér ukázal jak je vtipný). A konec s Titanicem je úplný WTF? herci jsou strašní (výjimku tvoří ten pes ten jen tím že se tam objeví vyvine milionkrát větší herecký výkon než všichni) a celé scény jsou na sebe uměle připojené to nemluvím o stupiditě (od kdy v starověkém Egyptě byly jaderní vědci?) Pokud bude druhý díl tak potěš panbůh. P.s. nevěřte českému popisu loví pravěkého ptakoještěra nikdo ho zde neloví naopak ta ženská si na něj sedá a letí na něm a loví ho jeden lovec který všechno zaspí prý profesionál další z vtipných vtipů :-( Nejhorší film v roce 2010 co jsem shlédl proti tomuhle jsou všechny filmy Asylumu krátké když se nad tím zamyslím tak mám chuť dát filmu Vetřelec Vs Lovec 5 hvězd ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Je to trochu výstřední historka plná poněkud bláznivých situací v nichž se ocitá svérázná Adéle na spletité cestě za uzdravením své milované sestry. Těžko říct, jestli se ještě někdy Luc Besson dokáže přiblížit kvalitě svých nejlepších snímků, ale tohle je žel bohu "pouze" místy celkem nápaditá variace na dobrodružství Indiana Jonese s velmi pěknou hudební složkou a špetkou francouzského humoru. 55% ()

Galerie (62)

Zajímavosti (4)

  • V 85. minutě prochází Adéle Blanc-Sec (Louise Bourgoin) se sestrou Agáthou (Laure de Clermont) v Louvre podél slavného obrazu „Vor Medúzy“ (1818–1819) od francouzského malíře Théodora Géricaulta (1791–1824). O chvilku později kamera zabere další slavný obraz „Portrait of Madame Récamier“ (1800) autora Jacques-Louis Davida (1748–1825). (Petsuchos)
  • Natáčení probíhalo v Egyptě ve městě Káhira a ve Francii v Paříži. (Terva)
  • Pôvodný komiks, na základe ktorého vznikol aj film, bol v roku 1976 súčasťou obrázkovej prílohy novín SudQuest. O pár mesiacov sa z diela vykľul samostatný hodnotný komiks. (Greenpeacak)

Reklama

Reklama