Reklama

Reklama

Země kůlů

  • USA Stake Land (více)
Trailer 1

Amerika, v minulosti vzkvétající země plná nadějí, je nyní uvalena do temnoty. Hospodářství se zcela zhroutilo, města jsou vyrabována a zemí se šíří chaos. Z tohoto popela kdysi vzkvétající země nyní povstal nový druh, upíři. V této temné době žije Martin, lovec upírů, který se snaží za každou cenu dostat na sever země do bezpečí. (PetriK12)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (376)

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Jeff Grace: 1. Main Title [1:31] ,2. Lockdown Town [2:35] ,3. Orphans [1:32] ,4. Barn Attack [1:21] ,5. Sister Agatha [2:09] ,6. The Brotherhood [4:56] ,7. Nothing Out There [1:56] ,8. Belle and the New Family [1:45] ,9. Scamp [1:20] ,10. Willie [1:29] ,11. Jebediah Done In [2:41] ,12. Leaving Strivington [2:39] ,13. Moving North [2:09] ,14. Alarm Trigger [2:14] ,15. Sister Is Gone [1:50] ,16. Thinking Vamp [1:20] ,17. Not Your Daddy [1:28] ,18. Taken [1:56] ,19. Showdown [1:29] ,20. Goodbye Belle [1:39] ,21. A World With No Vamps [0:56] ,22. Martin and Peggy [1:26] ,23. A New Life [1:04] ,24. New Eden [1:29] ,25. Strivington Band [2:16] ,26. Training [0:43], ()

juta 

všechny recenze uživatele

Další film, který přinesl jen a jen zklamání. Má dobrý potenciál, který ale náhle narazí na to, že vlastně film začne postupem času nudit a místo dobrých dialogů se po většinu času mlčí, čímž daná atmosféra ani tak nemůže vyniknout a vyprávění Connora zase tak poutavé také není. Navíc ke konci jde všechno rychle z kopce (což se dalo očekávat, ale raději bych tuto skutečnost nechal roztáhnout do celého filmu) a jednání jednoho hlavního hrdiny na konci jsem vůbec nepochopil. ()

Reklama

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Nejnebezpečnější věcí je zůstat naživu...... Solídne odvedená práca na všetkých miestach. Atmosféra funguje a dokonca miestami je veľmi hustá, herci kvalitní, hudba príjemná, gore a masky upírov na úrovni, len dejovo by to mohlo byť lepšie. Nechápem, prečo sa stále niečo v hororoch musí posrať a vyznieť veľmi hlúpo. V tomto prípade je to hlavne fanatické náboženstvo bratstva a jeho zmutovaný upír a to som to už pomaly videl na krásne 4*. Relatívne som však spokojný. ()

oje 

všechny recenze uživatele

Ponurý a ze všech sil vážný horror s depresivní neútěšnou atmosférou a excelentně děsivými zombie-upíry. Tedy velmi dobrá horrorová kombinace, jejíž scénář by navíc vystačil snad na dva filmy. Příběh je rychle vyvíjející se pestrá mozaika konfrontující tuláky s řadou postav i míst, ve kterých zomíci nejsou zdaleka jedinou hrozbou. Je znát, že režisér není žádný matador a že peněz na to dostal jak školák na svačinu, Stake Land ale i tak zůstává velmi sympatickým filmem, co vydřel z minima maximum. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Když je "Stake Land" vzývaný jako nejlepší původní americký horor svého roku, neříká to moc o filmu samotném, jako spíš o tristním stavu žánru. Podobně také zkazky o tom, že se jedná o mix upírského hororu, postapokalypsy, "Cesty" Cormaca McCarthyho a westernu, jsou spíš bezmyšlenkovitým papouškováním lákavých PR floskulí než kriticky podloženým popisem. Všechny jmenované elementy sice lze ve snímku najít, ale paradoxně to jsou právě ambice a kvality, co filmu podkopává nohy. "Stake Land" působí dojmem, že tvůrci chtěli natočit film, který by v základu byl laciné postapokalyptické béčko, ale s tím, že se místo na akci soustředí na atmosféru. Už jim ale nedošlo, že když odeberou přímočaré atrakce, musejí o to větší pozornost věnovat konstrukci světa. Rozpor "Stake Landu" lze ilustrovat na dvou protipólech: Na jedné straně vezměme jako vzor "Cyborg" Alberta Pyuna, kde postapokalypsa slouží jako působivá kulisa k akční řežbě podložené poctivým brakovým příběhem. Divák vidí pouze útržky světa, ale nevadí mu to, protože vše spojuje akce a scénář s klasickým vývojem. Proti tomu stojí knižní i filmová "Cesta", která příznačně tomu, že neobsahuje spektakulární akci, se soustředí na vykreslení světa. Pro McCarthyho vizi je zásadní, že publiku neustále ukazuje každodennost postav, zatímco v "Cyborgovi" zase nikoho nenapadne řešit otázky jako, kde postavy shání obživu či jak vlastně celý svět funguje. "Stake Land" by chtěl mít emocionální dopad "Cesty" na scenáristickém půdorysu "Cyborga". Jeho svět nahlížený v epizodních sekvencích troskotá, protože je vidět, že není kauzálně a logicky podložený (odkud hrdinové berou pohonné hmoty, proč je nikdy nevidíme shánět potraviny, co je vede k pomáhání druhým, proč jim sekta nesebere věci). "Šílený Max 2" je jeden z mála filmů, který dokáže stát přesně mezi popsanými póly, protože se věnuje fungování postapokalyptické společnosti na tomto základě staví akci. "Stake Land" přináší o to větší zklamání, když se zohlední množství nosných motivů, které jsou ale ve filmu pouze nadhozeny a zpravidla zadupány schematickým rozvedením. Jako indie žánrovka za pár peněz je to sice úctyhodný a v řadě ohledů výjimečný počin, ale nelze se ubránit pocitu, že s trochou více důslednosti mohlo vzniknout fenomenální dílo. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (5)

  • Zippo zapalovač, který používá Mistr (Nick Damici), je reklamní zapalovač Marlboro. (HectorHagman)
  • Ve scéně, kdy jde Martin (Connor Paolo) zachránit Bellu (Danielle Harris), udělá upír (kněz bratrstva) jizvu Mistrovi (Nick Damici) na levou tvář, avšak ke konci filmu je možné spatřit Mistra (Nick Damici) u zrcadla, kde si umývá obličej s ránou na pravé straně tváře. (Koman)
  • Fotbalová helma, kterou si na začátku filmu Martin (Connor Paolo) nasazuje, odkazuje na střední školu režiséra Jima Micklyho. (oje)

Související novinky

Kariérní posun pro režiséra Země kůlů

Kariérní posun pro režiséra Země kůlů

25.01.2015

Jim Mickle si dlouhodobě buduje pověst kvalitního žánrového režiséra atmosférických nízkorozpočtových filmů. Země kůlů, We Are What We Are a naposledy jižanská noirová kriminálka Cold In July ho… (více)

Reklama

Reklama