Reklama

Reklama

Keď ich krajinu napadne nepriateľ a ich rodiny zajmú, rozhodne sa skupina ôsmich tínedžerov vytvoriť bojovú jednotku...
Skupina austrálskych stredoškolských kamarátov z malého mestečka sa vyberie na výlet do prírody. Cestou zazrú nad svojimi hlavami prelietavať vojenské lietadlá. Mladíci netušia, že ich vlasť napadol nepriateľ. Po návrate domov zistia, že sa Austrália ocitla vo vojne s Japonskom a ich sú v zajatí. Hoci nemajú za sebou žiadny vojenský výcvik, iba svoje odhodlanie a statočnosť, rozhodne sa skupina charakterovo rozdielnych 16-ročných chlapcov vytvoriť partizánsku jednotku a spoločne bojovať proti nepriateľovi... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (90)

Madsbender 

všechny recenze uživatele

V poslednej dobe sa na svetlo sveta derie čím ďalej tím viac artiklov s tematikou vojenského útoku, ktorý nemajú na svedomí bývalí robotníci a ženci, ale nemenovaná červená ázijská krajinka posadnutá túžbou dobyť svet, alebo aspoň Ameriku (v tomto prípade Austráliu). Vezmite si len kontroverznú videohru Homefront,v ktorej je USA napadnutá Kóreou (tou, čo neoplýva hitmi typu gangnam style), blížiaci sa remake Red Dawn či práve preberaní Nemilosrdní. Tí sa ostatne spomínanému Red Dawn, resp. Červenému úsvitu, v mnohom podobajú. Rovnako tu sledujeme skupinku mladých, ktorí sa z ničoho nič dostávajú do víru udalostí, keď sú počas teenagerského výletu ich rodiny zajaté a akákoľvek komunikácia s vonkajším svetom odrezaná. Spoločne sa teda spoja a začnú svoju malú údernú akciu proti nepriateľským jednotkám... Príbeh nie je nič moc a boj vycvičených jednotiek s obyčajnými deckami, ktoré ich totálne valcujú pôsobí smiešne. Zaujímavý je však fakt, že zo začiatku, keď ešte neviete o aký film sa jedná, na vás môže pôsobiť ako typický skupinkový horor, a tak môžete zostať pomerne prekvapený tým, čo sa z neho vykľuje. Všetko je tak nejak skrz naskrz priemerné a celkom pohodovo si to plynie, takže si myslím, že pokiaľ nie ste veľmi náročným divákom, tak či tak to proste bez problému dopozeráte. 55% ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Báječný bravíčkovský svět kousek od Beverly Hills 90210 obsadí okupační armáda krvelačných asiatů, ovšem armáda odpovídající naivním představám čtenářek Cosmogirl. Nevadí, že spíše než okupace a bojové akce se řeší charaktery a vztahy v partě postpubescentů, kteří unikli zajetí a s mladickým elánem se vrhli na ozbrojený odboj, nevadí, že v duchu Cosmopolitiky jsou chlapecké postavy odsunuty do vedlejší role zábavných mazlíčků a otěží, tedy spíše samopalů, se chopily sympatické dívky, které starosti s antikoncepcí a šminkami vyměnily za starosti se střelivem a výbušninami. Jako pilotní film televizního seriálu inspirovaného klasikou žánru, Rudým úsvitem, by to bylo výborné a zábavné, jako samostatný film to však k uspokojení nestačí. Některé momenty jsou dobré, z Caitlin Stasey jako Ellie by mohla být ostrá ranařka, ale na konci jsem se závěrečných titulků zklamaně ptal, přestože jsem přistoupil na hru o zábavě pro teenagery, zda to opravdu bylo všechno co mohl film nabídnout. Chystá se druhý díl, tak uvidíme. ()

Reklama

bartias 

všechny recenze uživatele

Adaptace prvního dílu populární asutralské knižní série je něco jako Rudý úsvit pro hodně romantické povahy. Akce sice nechybí, ale je hodně "venkovská" a zatlačená do pozadí prvními milostnými vzplanutími skoro všech zúčastněných. Není to vyloženě špatný nápad. Škoda, že je na filmu vidět, kolik chybělo peněz. Kdyby to celé financoval Hollywood... ()

castor 

všechny recenze uživatele

Troufám si tvrdit, že „druhý“ Rudý úsvit (Red Dawn, 2012) diváci docení až po zhlédnutí téhle limonády. Kritizovaný kousek tehdy představil bandu hrdinných Američanů, kteří tentokráte nestáli proti vojákům ze Sovětského svazu, na americkém území se totiž začali rozepínat Severokorejci. A parta teenagerů proti nim hodlala vést partizánskou válku. Fantasmagorie, jasné, ale poměrně účinná. Byl to totální americký výplach, ale bylo to natočené zatraceně fajn. O tomhle australském pokusu se nedá říct ani jedno, ani druhé. Natočené je to místy televizně, s akcí je to na štýru, když už přijde, je to jen hlasité a jen o počtu spotřebovaných kulek, nápad to však postrádá. Za dialogy by se nemusela stydět žádná jihoamerická telenovela, jednání mladých uch je přinejmenším úsměvné. Invazní šikmooká armáda je neschopná. Obávám se, že i kdyby někdo párkrát pomrkl na diváka a naznačil, že tvůrci se neberou úplně vážně, nestačilo by to. Tohle je fakt průšvih. A nevím, zda to na ty dvě hvězdy vůbec stačí. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Nič svetoborné, ale ani žiaden veľký prúser. Zameranie pre násťročné publiku mi nevadilo, najväčší problém filmu je jeho pokus o humor ako z treťotriednej teen komédie v scénach, do ktorých sa naozaj nehodí. V jednej chvíli sa film tvári ako smrteľne vážna dráma, a v zápätí nasleduje humorná scénka, resp. dementné správanie postáv, pri ktorom ostáva rozum stáť. Keď dôjde na akciu je to celkom napínavé ... bohužiaľ, keď akcia ustane a nastupuje na rad scénar, ktorý vkladá hercom do úst vety ako z mexickej telenovely, tak to ide dole vodou. Celkovo 2,5* ()

Galerie (35)

Zajímavosti (7)

  • V knižnej predlohe boli všetky mestá a oblasti fiktívne. Tu boli spomenuté skutočné, napr. Townsville a Port Hedland. (Real Tom Hardy)
  • Film vznikl na základě stejnojmenné knihy australského spisovatele Johna Marsdena. Jde o první svazek sedmidílné série „The Tomorrow“. (Mara12)
  • Jazyk okupantov je fiktívny, pomiešaný dokopy z mnohých existujúcich jazykov. (Real Tom Hardy)

Související novinky

Aaron Eckhart je moderní Frankenstein

Aaron Eckhart je moderní Frankenstein

09.10.2011

Jednou si už komiksového ošklivce zahrál (snad není potřeba připomínat, kterého). Zkušenost si zopakuje díky adaptaci grafického románu I, Frankenstein od Kevina Greviouxe, jednoho z tvůrců série… (více)

Reklama

Reklama