Reklama

Reklama

Monstrum z galaxie Arkana

  • Československo Dům mezi hvězdami (pracovní název) (více)

Obsahy(1)

Málokterý film je bezmocnější, nežli tato neumělá sci-fi splácanina, která nabízí od všeho trochu. Nepomohlo ani, že na scénáři spolupracoval Miloš Macourek, že režie se ujal uznávaný tvůrce animovaných filmů Dušan Vukotić. Film vypráví o hotelovém recepčním, jenž si spřádá velkolepé představy o životě ve vzdálené galaxii, aniž tuší, že skutečnost může být někdy děsivější nežli sebeodvážnější fantazie. Ocitne se tváří v tvář bizarní příšerce, dokládající, jak ani trikoví odborníci na Barrandově nedokázali vyvolat strach. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (118)

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Diváci Filmového festivalu pracujících si nějakým zázrakem mohli vychutnat tenhle politicky neuvědomnělej béčkovej sci-fi snímek obsahující násilí, urvaný a rozšlápnutý hlavy nebo hromadnou nudistickou scénu vítání návštěvníků. Jde o popkulturní dílko, který okatě vzdává hold brakový literatuře a poodhaluje, jak vlastně takový paskvily vznikaj. Navíc tak tvůrci činí překvapivě originální formou. Nejde o žádnou invazi ale o zhmotnění představ brakovýho spisovatele a monstrum je dětská hračka, která se občas tak trošku zvětší. Počkejte si na její poslední scénu. Řekl bych, že na ni dost radikálně změníte názor :-) Ještě mě napadá, že scéna s vyvražďováním známejch českejch herců mohla být i sociálně kritická :-) Když přivřu obě oči… ● Macourek na drogách, monstrum od Švankmajera, Helena Růžičková, ►svatební apokalypsa s hořícími účastníky, urvaná hlava Karla Augusty mluvící v míse s polévkou, výborná atmosférická hudba, přesně sedící k obsahu, … Neupadnout monstrum v zapomnění, tak tu máme kult pro všechny příznivce divnejch filmů. Varování: Děj je místy nebetyčně ►stupidní! A jiný scény jsou neméně absurdní (v tom nejlepším slova smyslu). Znáte nějakej béčkovější československej film? Jestli jo, tak ho chci vidět! ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Na počudovanie som sa celkom bavila. Nesledovala som úplne pozorne, je to film, ktorý vám aj pri decentnej minutáži dovolí kresliť aj pozbierať zo sušiaka prádlo... ale dávam 3* za ten humor... to bolo také absurdné, bláznivé aj vypočítavé v jednom, že tie blbé fóry si ma jednoducho získali. Taká kravina, až je to srandovné. ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Mé vzpomínky byly lepší než nové zhlédnutí filmu. Snad to způsobili jugoslávští přátelé, že film nemá grády kultovních českých komedií (Zítra vstanu..., Muž z 1.století, Zabil jsem Einsteina... a dalších). Vpodstatě hodnotím práci J.Švankmajera, byť jeho monstrum je více vtipné, než strašidelné. Masakr na svatební hostině není špatný, ale přes utrhané hlavy se obejde bez kapky krve. Nakonec se člověk místo děsu musí ušklíbnout nad mluvící hlavou pana Augusty povalující se v polévce:,,Jak teď budu střílet?" Občasný vtípek (kojící otec či kašlající kostka) celkovou tragedii snímku nezachrání. Objektivně tak 2*, ale jak říkám, Švankamjerova práce mě potěšila. Škoda chybějících rudých fontán, škoda chybějícího napětí a spádu... ()

easaque 

všechny recenze uživatele

-3* vůbec se nedivím nízkému hodnocení tohoto koprodukčního československo/jugoslávského sci-fi snímku, o jehož existenci jsem ještě do včerejška neměl ponětí. Vyšla z toho absurdní fantasmagorie, která mě však uchvátila svou dobovou atmosférou, nadsázkou a vlastně i odvahou, že něco takového vlastně mohlo tehdy vzniknout (a bůhví jestli z námětu to vyšlo tak, jak bylo původně zamýšleno). Scenář mě zase tak úchylný nepřijde (a není nepodobný nápadům Charlieho Kaufmana), spíše jeho zpracování a groteskní momenty, u kterých vystává dnes oblíbená fráze zkrácená do tří písmen ... WTF ;-). Prostě totální béčková jednohubka a z dnešního pohledu spíš parodie, která by mohla potěšit všechny fandy filmů Edwarda Wooda nebo podobně ulítlé české klasiky „Babičky dobíjejte přesně!“. Rozhodně tahle kuriozitka není pro běžného diváka a užije si ji spíš fajnšmekr jako já. Vyšší hodnocení si nezaslouží, ale jsem rád že jsem ji viděl. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 0 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 1 /// STYL: 1 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

buchli 

všechny recenze uživatele

Jako, hodně, hodně, hodně divné... Ale scéna svatebního masakru, kdy monstrum, různými způsoby a proměnami těla připomínající Carpenterovu Věc, ale je to vlastně hračka, jež se jako ostatní postavy z právě psané knihy rádoby-spisovatele sci-fi zhmotnila, sežere, omráčí a pokropí tělesnými tekutinami plnou místnost svatebčanů (včetně Heleny Růžičkové, která na něj útočí svícnem), je nezapomenutelná. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (8)

  • Mezinárodní filmový festival vědeckofantastických filmů v Terstu udělil snímku Zvláštní cenu poroty. (Terva)
  • Filmovanie prebiehalo v Dubrovníku a na ostrove Locrum. (dyfur)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno