Reklama

Reklama

Banksy: Exit Through the Gift Shop

  • USA Exit Through the Gift Shop (více)
Trailer

Obsahy(1)

Legendární streetartista a graffiti writer Banksy, který ani přes nominaci na Oscara neodhalil svoji identitu, vstupuje do českých kin se svým provokativním mystifikačním dokumentem o street artové scéně. Excentrický francouzský majitel obchodu Tonny Guetta, který má stovky hodin záznamů graffiti akcí, marně pátrá po tajemném Banksym a sám se po jeho vzoru rozhodne stát kultovním umělcem. Pod pseudonymem Mister Brainwash (MBW) začíná chrlit jeden artefakt za druhým... Zábavný a vzrušující dokument o kultu pouličního umění, který tento fenomén zároveň odhaluje, zároveň jej relativizuje a sebevzhlíživost některých umělců ironicky shazuje. Stejně jako ve svém umění, i ve filmu Banksy zpochybňuje současnou pouliční výtvarnou scénu, která se stala snobským pozlátkem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (255)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Hřejivý příklad ,,mockumentary". Dokumentární revoluce už je sice dávno za námi, Banksy vlastně už točí podle zcela zajetého úzu, který spoludefinoval především Michael Moore (a jeho epigoni) a mystifikační král Sacha Baron Cohen/Borat/Bruno (kořeny jsou ale daleko hlubší), oni přišli s něčím, co by se dalo označit jako éra postmoderního filmového dokumentu - dokument je vystavěn na principu hry, objektivita vyprávění přestává být důležitá, stírá se rozdíl mezi hraným a dokumentárním filmem, sám tvůrce vstupuje a zasahuje do dokumentu a stává se hlavním aktérem dokumentovaného, dokumentární film získává nový rozměr - má bavit, tomu odpovídají také neotřelé formální prostředky (home video atd.), zajímavé, osobité propojení obrazu a hudby (francouzská harmonika...), manipulování s předkládanými fakty, mystifikování, tahání za nos... Celý dokument je vlastně jednou velkou Banksyho performancí. Jeho dokumentární film je nepokrytě umělecký, už díky své nejednoznačné interpretaci. Co je v něm vlastně pravda? Když bych si chtěl svou diváckou percepci nějak utřídit, v bodech by mi vyšlo zhruba toto - Exit Through the Gift Shop zahrnuje těchto několik významových rovin: 1. filmové dějiny street artu 2. Banksyho tvorbu samotnou 3. reflexe úlohy umění v postmoderním světě 4. postižení mělkosti a povrchnosti současnosti 5. mystifikační rozměr (Jaký je vztah mezi Banksym a Thierry Guettou alias Mr. Brainwashem? Není náhodou podobný jako mezi legendárním Andy Kaufmanem a Tony Cliftonem? Mediální sebeprezentace Thierry Guetty by tomu snad i napovídala... A co samotný Banksy? Není náhodou i on pouhou fiktivní postavou, uměleckou značkou, kterou stvořila nějaká umělacká skupina? A podobných otázek se nabízí řada...) ----- Banksy je nepochybně skutečný umělec, už jen samotný koncept tohoto dokumentu je úchvatný, i když musím přiznat, že jsem se ke konci už trochu ošíval, zvolenou stopáž se mu nepodařilo úplně maximálně naplnit, přesto jeho zkoumání vyprázdněnosti dnešní doby a kapitalismu coby řádu, který ze své podstaty komerčně zužitkuje jakýkoliv pokus o podvratnou revoltu proti němu samému, což se paradoxně stalo i Banksymu, je excelentní. Je v tom zahrnuta i paralyzující role marketingu a reklamy, bez níž dnes nelze tvořit, ba téměř ani existovat, vyprázdněnost umění a tvorby, veřejného života, politiky, médií... O uměleckém úspěchu rozhodují konexe a známosti, média slepě a tupě kodifikují nové umělecké trendy a osobnosti, u nichž už ani nejde o umění, ale jen o image, navíc zamořují veřejný prostor svou posedlostí celebritami odtrženými od reálného umu a dovedností, téměř veškeré západní umění (a vlastně i politika, veřejný život atd.) je jen jeden velký hype...bublina...nic... Řečeno slovy románu Milana Kundery ,,život je jinde"...otázkou je však kde...kde mimo život? ()

mcb 

všechny recenze uživatele

Výborný oxymorón, kterým si na sebe Banksy upletl bič. Nebo ne? Jeho působivá a provokativní výpověď není jen o streetartu a jeho představitelích, ale především o dnešní době, kdy se každá nesmyslnost a hloupost automaticky mění na umění a celosvětovou senzaci. Síla hypu a instantních mánií, které vznikají přes noc, dnes bohužel formuje mediální průmysl a také (bohužel) převažuje nad talentem opravdových umělců. Banksy se na to hořkosladce dívá a symbolicky předpovídá zánik kultury, která se více formuje ohlasy a davovou mánií, než její skutečnou povahou. Pravdivé až na kost. ()

Reklama

annihilation 

všechny recenze uživatele

Co je na tomto dokumentu zajímavé, je pohled na spoustu netradičních uměleckých děl, která mají nějakým způsobem vyjádřit názor nebo rozbít všudypřítomnou šeď. Ale podle názvu jsem očekávala, že se bude věnovat Banksymu a ne Mr. Brainwashovi, který mi byl extrémně nesympatický - jak na první pohled, tak i jeho přístupem k něčemu, čemu říká umění. Streetart mám ráda, má-li nějakou myšlenku a nemyslím si, že se člověk stává umělcem, zaplatí-li si lidi, kteří tvoří věci dle jeho nápadů a jako tečku si sám uspořádá výstavu. Není tohle jedna z věcí, kterou Banksey kritizoval? Film bych velmi ráda hodnotila kladně, přeci jen mi poskytl dost nevšední náhled na tvorbu v ulicích a určitě mě i upozornil na spoustu zajímavých děl, ovšem ten zbytek okolo mě naprosto znechutil. Pokud jste ale fanoušky MBW, bude se vám určitě líbit. ()

Alqarin 

všechny recenze uživatele

Kde končí realita v hlavní roli s osobitým Banksym a začíná fikce pod taktovkou vypatlaného Thieryho? A záleží na tom? Je nepříjemný, když za váma přijde kamarád se svojí prací a vy zjistíte, že je to totální sračka. Tohle naštěstí není ten případ, protože Exit Through the Gift Shop je mimořádné koukatelná záležitost, která mistrně balancuje na hranici vážnosti a taškařice. Kdybych byl Banksyho velkej fanda, dal bych 5. Mr Brainwash rulezz! :D Banksy touhle postavou přesně vystih neduhy současnýho nejen výtvarnýho umění. ()

eurika 

všechny recenze uživatele

Úvod o street arte bol ozaj pútavý. Invader, Fairey, Banksy... No potom sa to zvrtlo na cirkus o neohrabanom, lámanou angličtinou hovoriacom "filmárovi" a jeho zázračnej (no nie moc uveriteľnej) transformácii na pseudoumelca s prezývkou Mr. Brainwash (au). Popravde by som uvítala, keby to celé bolo viac Banksy & spol. a menej klaun Guetta. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (4)

  • V deviatej minúte, počas rozhovoru so Space Invaderom, môžeme za ním vidieť plagát k filmu Osvietenie Stanleyho Kubricka, ktorý je zostavený z maličkých doštičiek. (TMNT)
  • Název odkazuje k jednomu z Banksyho děl, kdy na idylický obraz krajinky přimaloval upozornění na východ vedoucí skrze obchod se suvenýry. (Stegman)
  • Film obsahuje krátkou ukázku z filmu Life Remote Control, jehož autorem je právě Thierry Guetta, hlavní hrdina tohoto dokumentu. Banksy se rozhodl sestříhat z materiálů, které mu T. Guetta poskytl, vlastní dokument, protože byl nespokojen s provedením připravovaného Life Remote Control. (Rosana)

Související novinky

Oscar 2011 - výsledky

Oscar 2011 - výsledky

28.02.2011

Stejně jako každý rok, i letos nám akademici připravili nějaké to překvapení. Letos je ve znamení obrovského neúspěchu Opravdové kuráže, která neproměnila ani jednu z deseti nominací a podobně… (více)

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

26.01.2011

83. udělování Cen Americké filmové akademie proběhne v neděli 27. února. Do té doby můžete tipovat, kdo bude vítězem. A nebude to lehké, letos se v pomyslném pelotonu setkali velmi silní běžci.… (více)

Reklama

Reklama